En Sıcak Konular

ABD'den İsrail'e eleştiri

11 Mart 2008 09:53 tsi
ABD'den İsrail'e eleştiri 
Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'in yeni yerleşimler kurma planlarını, barış sürecinin ilerlemesine yardımcı olmayan adımlar olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "İsrail'in bu açıklaması sürece yardımcı oluyor mu? Hayır, olmuyor. Ama bizim asıl olarak odaklanmamız gereken, siyasi süreçle birlikte, yol haritası barış planının uygulanması" diye konuştu.

McCormack, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da konuyu İsrailli muadili Tzipi Livni ile görüşmesinde gündeme getireceğini söyledi.

Rice ise Livni ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Annapolis konferansıyla başlayan süreçte havayı olumlu tutmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve yol haritası barış planının gereklerinin uygulanmasını, Annapolis sürecinin bir parçası olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Bu arada Washington'un Orta Doğu'daki diplomatik atağına gelecek hafta üst düzey bir isim daha, Başkan Yardımcısı Dick Cheney de katılacak.

Cheney barış sürecini canlandırmak amacıyla bölgeyi ziyaret edecek. Cheney'nin pazar günü İsrail'de başlayacak turu, Batı Şeria, Umman ve Suudi Arabistan'dan sonra Türkiye'de sona erecek.

Cheney'nin bölge ziyaretini yorumlamasını istediğimiz Jerusalem Post gazetesinin köşe yazarlarından Calev Ben David şunları söyledi:

"Dick Cheney burada, İsrail'de çok takdir edilen bir isim. İsrail'in güçlü bir destekçisi olduğuna inanıyoruz. Bush yönetimi, İsrail'e zorlu bir mesaj iletmesi için böyle bir ismi seçmiş olabilir. İsrail'e örneğin, "Daha fazla Yahudi yerleşimi inşa etmenizi istemiyoruz" diyebilir, ki bu mesajı geçen hafta Condoleeza Rice da iletmişti."

Cheney'nin programının ayrıntıları güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı. Ancak gezinin bütününün bir hafta ya da daha uzun süreceği tahmin ediliyor.

Amerikalı liderler bölgeye yaptıkları ziyaretlerde çoğu zaman kamuoyuna önceden açıklamadan Irak'ı da ziyaret ediyorlar.

Cheney'nin Türkiye temaslarında başta Kuzey Irak'ta yürütülen operasyon olmak üzere bölgesel konuların ele alınacağı anlaşılıyor.

Bunlardan biri de İran. Cheney'nin bölgeye "Orta Doğu'da var olan tehditlerden birisinin İran olduğu ve buna karşı dost ve müttefiklerle yapılan güvenlik anlaşmaları ve işbirliğinin süreceği" mesajıyla gideceği açıklandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, "Başkan Ocak ayında bölgeye gittiğinde gezisinin her durağında İram kaygı ve ilgi ile izlenen bir konuydu. Son iki ayda da bunun değiştiğini sanmıyorum" dedi.

ABD, yakınlarda nükleer programını sınırlamayı reddettiği için üçüncü kez BM yaptırımlarına hedef olan İran'a daha sert bir siyaset izlenmesi çağrılarının başını çekiyor.

Petrol fiyatları

Suudi Arabistan'da Kral Abdullah ile bir araya geleceği duyurulan Cheney'nin burada bölgedeki barış sürecinin ve Irak'taki durumun yanı sıra yüksek seyreden petrol fiyatlarını da gündeme getirmesi bekleniyor.

ABD dünyanın en büyük enerji tüketicisi, Suudi Arabistan ise en büyük petrol üreticisi durumunda.

Beyaz Saray yönetimi bir süredir OPEC başta olmak üzere petrol üreticilerine üretimi artırarak fiyatları düşürmeleri için baskı yapıyor ancak çağrılarına yanıt bulamıyor.

Dünya piyasalarında petrol fiyatları ise son günlerde üst üste rekor kırıyor.

Son olarak New York'ta hafif tip ham petrol varili 107,85 dolardan işlem görerek yeni bir rekor kırdı.

 
bbcturkish



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,027 µs