En Sıcak Konular

Ahmedinecad’ın sınavı!

11 Mart 2008 09:38 tsi
Ahmedinecad’ın sınavı!
İran’da, 14 Mart’ta yapılacak parlamento seçimleri için bir haftalık resmi propaganda süresi başlarken, özellikle başkent Tahran sokaklarında büyük bir telaş yaşanıyor.

Parlamento seçimleri, 2005’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mahmud Ahmedinecad için “sınav’’ niteliğinde olacak. Ülke içinde ekonomi politikaları eleştirilen, Ahmedinecad, Batı ile de başta nükleer politikalar olmak üzere pek çok konuda ters düşüyor. Reformcular, dış politikadaki sert çıkışlarının İran’a yönelik yeni tehditlerin ortaya çıkmasına yol açtığı ileri sürüyor. Bu seçim İran Cumhurbaşkanının şimdiye dek yürüttüğü bu sert politikaya desteğin oranını ortaya koyacağı gibi, Haziran 2009’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin de habercisi olacak. Seçimlerde, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararı, enflasyon ve pahalılık gibi etkenlerin halkın tercihinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

REFORMCULARA ENGEL

İran’da 8. meclis seçimlerine toplam 7 bin 450 kişi adaylık için başvurmuş, Anayasa Koruyucular Konseyi (AKK), bunlardan 4 bin 476’sına izin vermişti. AKK, seçime katılmak isteyen yaklaşık 3 bin kişiyi veto etmişti. Veto edilenlerin çoğu da reformcu kanadın adayları. Bir önceki seçimde muhafazakarlara karşı büyük bir yenilgiye uğrayan reformcular yeniden geri dönüşün peşinde.

En büyük çekişme Tahran’da

Meclis seçimlerinde oy verme yaşının 18 olduğu İran’da yaklaşık 40 milyon seçmen, 290 milletvekilini seçmek için oy kullanacak. Partilerin bulunmadığı, hiziplerin etkili olduğu İran siyasetinde, hazırlanan listeler ve listenin ilk sırasındaki isim büyük önem taşıyor. Muhafazakar ve reformcular arasındaki en büyük rekabetinse 30 milletvekili çıkaracak olan başkent Tahran’da yaşanacağı belirtiliyor.

akşam



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs