En Sıcak Konular

Fransa'dan İran'a nükleer destek

0 0 0000 00:00 tsi
İran'ın nükleer faaliyetlerini durdurması konusunda ABD'nin yoğun baskısına rağmen Fransa Cumhurbaşkanı Chirac tavrını İran'dan yana koydu.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki anlaşmazlığı çözmenin en iyi yolunun konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne havale etmek olmadığını söyledi.

Chirac diyalog yoluyla çözüm bulunabileceğine inanıyor

Birleşmiş Milletler'in New York'taki Genel Kurul toplantısı öncesinde, Europe 1 Radyosu'na konuşan Chirac, çözüm için tek yolun diyalog olduğunu kaydetti.

Chirac'ın New York'ta BM Genel Kurul toplantısı sırasında ABD Başkanı George Bush ile de bir araya gelerek İran konusunu tartışması bekleniyor.

ABD, BM'nin tanıdığı süre içinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmayı kabul etmeyen İran'a yaptırım uygulanmasını istiyor.

Bazı BM üyeleri ile Avrupalı ülkeler ise İran'ı ceza getirerek değil, teşvik sağlayarak ikna etmekten yana.

İran ise barışçı amaç taşıdığını savunduğu nükleer araştırmaları sürdürmeye hukuken hakkı bulunduğunu savunuyor.

BBC Paris Muhabiri Caroline Wyatt, Chirac'ın açıklamasını Fransız diplomasisinin Lübnan'da gösterdiği başarıdan güç alan Fransa Cumhurbaşkanı'nın, ülkesinin İran konusunda da çözüme katkıda bulunabileceğini gösterme gayreti olarak yorumluyor.

BM ültimatomundan geri adım

Bu açıklama aynı zamanda, BM'nin daimi üyelerinden birisinin, İran'ın bazı faaliyetlerini durdurmasını talep eden BM kararını ihlal eder durumda olmasına rağmen, cezai işleme yanaşmadığını gösteriyor.

İran ilk kez Nisan'da uranyum zenginleştirdi

BM, 31 Ağustos'a dek nükleer enerji ve silah üretiminde kullanılan uranyum zenginleştirme faaliyetinin sona ermemesi halinde ülkeye karşı cezai önlemler alınacağını bildirmişti.

Fransa, daha önce Almanya ve İngiltere ile birlikte İran'la uranyum zenginleştirme faaliyetleri konusundaki pazarlıkları AB adına aylarca sürdürmüştü. Ancak görüşmeler sonuç getirmedi.

Şimdi, Fransa Cumhurbaşkanı bir kez daha diplomasinin yaptırımlardan daha etkili olacağı görüşünü vurguluyor.

Chirac, iki tarafın birlikte bir görüşme gündemi belirleyebileceğini ve görüşmeler sırasında karşılıklı ödünler verilebileceğini söyledi.

Böylece ilk kez Avrupalı bir lider İran'ın uranyum zenginleştirmekten vazgeçmesini görüşmeler için önkoşul olarak öne sürmekten vazgeçmiş görünüyor.

Chirac, konuyla ilgili altı ülke; Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya, Çin ve ABD'nin İran konusunu Güvenlik Konseyi'ne götürmemeleri gerektiğini söyledi. Buna karşılık İran'ın daha sonra görüşmeler sırasında uranyum zenginleştirmeyi askıya alabileceğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı, şimdiye dek hiç bir örnekte yaptırımların işe yaradığını hatırlamadığını söyledi. Chirac bununla beraber, gerekirse yaptırımlara başvurulmasına karşı olmadığını ifade etti.

Baradey'den diyalog çağrısı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Başkanı da İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'nın bir an önce görüşmelere başlaması çağrısı yaptı.

Kurumun Viyana'daki yıllık olağan oturumunun açılışında konuşan Muhammed Baradey, müzakerelerin hem uluslararası toplumun kaygılarına, hem İran'ın ekonomik, siyasi ve güvenlik alanındaki endişelerine yanıt olabileceğini savundu.

Baradey, görüşmelerin "çok gecikmiş olan" çözümü sağlaması yolunda umutlu olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ise şu anda uranyum zenginleştirme faaliyetlerini derhal durdurmadığı İran'a takdirde seyahat yasağından başka ekonomik önlemlere, çeşitli yaptırımlardan oluşan bir liste taslağı hazırlıyor.

ABD Başkanı George Bush da 192 üyenin temsil edildiği Genel Kurul'a hitaben bir konuşma yapmaya hazırlanıyor.

BBC



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs