En Sıcak Konular

Enerji krizini Frankeştayn tarımı çözer mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Enerji krizini Frankeştayn tarımı çözer mi? Küresel enerji sorununa çözümlerden biri olarak lanse edilen biyoyakıtlar dünyanın başına yeni bir GDO belası sarmanın diğer adı.

Tony Blair'in petrol fiyatlarının yükselmesi üzerine parlatılıp çözüm olarak sunmaya çalıştığı önerilerden biri "Afrika Komisyonu" deklerasyonu. Biyolojik enerji adı altında Afrika ülkelerine GDO'lu tarımın meşrulaştırılmasına gerekçeler aranıyor.

Arabalarda benzin yerine soya, palmiye ve mısır yağı kullanılarak (ya da bunlar dizel ve petrolle karıştırılarak) atmosferdeki CO2'nin azaltılması amaçlanıyor. Gerekçe olarak da mısır, soya ve palmiye yağının fosil yakıt türü olmaması gösteriliyor. Ayrıca bu bitkiler büyürken de atmosferdeki kirli havayı absorbe edeceklerinden bir karbon nötralizasyonu işlevi görecekler.

Çevreciler neden karşı çıkıyor?

Gelişmiş ülkelerin küresel ısınmaya çözüm olarak gelişmekte olan ülkelere çevre dostu olarak sundukları çözümün bir dizi zararları var. Afrika’da gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik tarım işletmeciliğine çevreciler birkaç nedenle karşı çıkıyorlar.

- Hükümetler Batılıların arabaları için üretilecek yağ yerine kendi topraklarını kendi ihtiyaçları için kullanma yoluna gitmeliler. Küresel zenginlerin ihtiyaçları için daha önce Afrika'lılara ektirdiği kahve, taze fasulye, çiçek ekimine destek gittikçe azalırken kendi nüfusu da karnını doyurmak için ekecek toprak bulmakta zorlanıyor.

- Şu an Zimbabwe’ye dayatılmaya çalışılan uygulama daha önce Brezilya ve Arjantin’de küçük ölçekte tarım yapanlar tarafindan tepkiyle karşılanmıştı. Çünkü bu uygulama geniş ölçekte ormanlık alanda ağaç kesimini gerektirdi.

- GDO'lu üretimin diğer tarım ürünlarini birçok yolla etkileyeceği bir gerçek. Üstelik gerçek anlamda geri dönüşüm sağlayacak araba yakıtı, kullanıldıktan sonra atık hale gelmiş kızartma yağlarından oluşuyor.

Gerçek olan şu ki; iklim değişiminde CO2 emisyonlarını azaltmak için petrol tüketimini azaltmanın alternatiflerini düşünmeliyiz. Yoksa Afrika'ya "yesil" yakıt olarak dayatılmaya çalışılan GDO’lu tarımın bir dizi zararları olacağı açık.

Kaynak: “Biofuels -More Frankencrops and Global Hunger in the Guise of Solving the Energy Crisis” isimli makaleden çeviren Emet Degirmenci

Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs