En Sıcak Konular

Üniversitelerdeki öğretim üyeleri uyardı

25 Şubat 2008 19:30 tsi
Üniversitelerde kılık kıyafet yasağını uygulayan rektörlerin bazı karanlık güçlerin hedefi haline gelebileceği uyarısı geldi.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, üniversitelerde kılık kıyafet yasağını uygulayan rektörlerin bazı karanlık güçlerin hedefi haline gelebileceği uyarısında bulundu.

Yeşildere, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'nın 10. ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliklerin ardından YÖK Başkanlığı'ndan üniversitelere yazı gönderilerek "üniversite rektörlerinin siyasi baskı altına alınmak istendiğini" iddia etti.

YÖK Başkanı'nın yasal dayanağı eksik, yetersiz olan talimatı, rektörlerin kendi özgürlük ve siyasal tercihine bırakıldığını savunan Yeşildere, bu durumda yasal olmayan uygulamalar sonucu kimi rektörler ve üniversitelerin toplum baskısı altında kalabileceğini öne sürdü.

Açıklamada, "yasağı uygulayan rektörlerin bazı karanlık güçlerin hedefi haline gelmesi söz konusu olabileceği gibi yasağı ortadan kaldıran rektörlerin de bu durumda anayasal suç işlemiş olmaları söz konusu olabilecektir" ifadeleri yer aldı.

Yapılacak suç duyuruları ile bazı rektörlerin zor durumda kalabileceğini ifade eden Yeşildere açıklamasını "türbanı, başörtüsünü çözümsüz hale getiren siyasilerin başarısızlığının bedelini üniversitelerin rektörleri ve bilim insanları ödememelidir. İlerde doğabilecek her türlü baskı ve terörden YÖK Başkanı ve siyasiler sorumludur" sözleriyle bitirdi.

EĞİTİM-İŞ: HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de yaptığı yazılı açıklamada, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, "kendisini seçen anlayışa layık olabilmek için" rektörlüklere yazı gönderdiğini savundu.

"Yasal değişiklik yapılmadan, bu tür bir uygulamanın yapılamayacağı hukuki gerçeği üzerinde tartışma dahi olamayacağı" görüşünü ifade eden Adıbelli, kurum olarak en kısa sürede hukuki süreci başlatacaklarını kaydetti.

Yüksel açıklamasında, "Eğitim-İş, hukuka uygun davranan onurlu ve yürekli tüm rektörlerin yanında olacak ve onlara elinden gelen tüm desteği sağlarken, kanunsuz emre itaat ederek suç işleyen 'bütün' rektörler hakkında ise suç duyurusunda bulunulacaktır" sözlerine yer verdi.

EĞİTİM-SEN'DEN 'ATAMA' AÇIKLAMASI

Bu arada Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerdeki atamaların durdurulması ile ilgili genelgeyi hukuksal yönden incelediklerini belirterek, "bu konuda en kısa zamanda gerekli hukuki süreci başlatacaklarını" bildirdi.

Dinçer, öğretmen ve akademisyen açığının yıllardır eğitimin öncelikli sorunları arasında yer aldığını belirterek, buna karşın sorunun giderilmesi için gerekli adımların atılmasını savundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bugün 4 bin 786 kadroya atama yaptığını bu atamalar için 40 bine yakın adayın başvurmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Dinçer, "Oysa Milli Eğitim Bakanlığı'nın elinde ataması yapılmayan 23 bin 40 kişilik memur kadrosu bulunmaktadır" dedi.

Dinçer, "MEB'in öğretmen açığı sorununu sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik istihdamı ile aşmaya çalışmasının, yapısal sorunlara geçici çözüm üretmekten başka bir anlam taşımadığını" kaydetti.

Yükseköğretimdeki durumun da eğitimin diğer kademelerinden farklı olmadığını dile getiren Dinçer, halen 85 üniversitenin 55 bin 590 kişilik kadroya atama yapılmadığını ifade etti.

dunyabulteni



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs