En Sıcak Konular

Rumlara AB çağrısı: "Müzakereler başlamalı"

25 Şubat 2008 16:20 tsi
Rumlara AB çağrısı: AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs Rum kesimindeki başkanlık seçimini kazanan Dimitris Hristofyas'ı kutladı ve ''müzakerelerin BM gözetiminde geciktirilmeden başlatılması'' çağrısı yaptı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Barroso, Hristofyas'la geçtiğimiz aralık ayında bir araya geldiğini hatırlattı.
 
Barroso, bu görüşmede Hristofyas'ın kendisine "Avrupa'nın entegrasyonu projesine inancını ve Kıbrıs sorununa çözüm için çalışma kararlılığını aktardığını" anlattı.

"Seçilmeniz Kıbrıs sorununda uzun süren tıkanıklığın aşılması fırsatını sunuyor" diyen Barroso, "Sizi, bu şansı iyi kullanarak Kıbrıs Türk toplumu (KKTC) lideriyle BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatmaya şiddetle teşvik ediyorum. AB Komisyonu Başkanı olarak ortak (çözüm) çabalarınızı güçlü bir şekilde destekleyeceğim" dedi.
 
Seçim Yunan ve İngiliz basınında
 
Bu arada Rum başkanlık seçiminin Komünist AKEL partisi lideri Dimitris Hristofyas'ın zaferiyle sonuçlanması, Yunan basını tarafından "Kıbrıs'ta yeni bir sayfa açıldığı", İngiliz basını tarafından da "birleşme umutlarının arttığı" şeklinde değerlendirildi.
 
YUNAN BASINI
 
Yunan basını, Avrupa'nın tek Komünist başkanı Hristofyas'ın "net bir zafer kazandığı" görüşünde birleşti.
 
Apoyevmatini gazetesi:
Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, Kıbrıs tarihinde ilk kez Komünist bir liderin başa geldiğini ve görüşünü dile getirmekten de kaçınmadığını kaydetti.
 
Apoyevmatini, geçen hafta yapılan 1'inci tur başkanlık seçiminde Tassos Papadopulos'u "oyun dışı" bırakan Kıbrıslı Rumlar'ın akıllarında şu anda bulunan sorunun, "Hristofyas'ın Papadopulos'u Kıbrıs konusunda arka kapıdan içeri alıp almayacağı" olduğunu belirttiği haberinde, Papadopulos'un seçimi kaybetmiş olmasına rağmen, oyunu kaybetmediği yorumunu yaptı.
 
Eleftheros Tipos gazetesi:
Gazete, Hristofyas'ın halkına, Kıbrıs sorununa Annan planından daha iyi bir çözüm getirebileceğini kanıtlamasının yanı sıra Marksist çizgide bir liderin ruhunu kaybetmeden başkanlık yapabileceğini, gerek taraftarlarına gerekse Avrupa Sol'una göstermesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
 
Ethnos gazetesi:
Gazete Kıbrıs tarihinde ilk kez Komünist bir liderin "başkan" seçilme başarısını gösterdiğini, Hristofyas'ın önündeki zor adımınsa Komünist bir liderin AB içinde küçük ülkesinin çıkarlarını temsil edebileceğini kanıtlaması, Kıbrıs sorununda adil bir çözüm için temel kurarak, Türk tarafıyla iyi ilişkilerinden faydalanması ve bu çerçevede iki toplumu yakınlaştırması olduğunu yazdı.
 
Ta Nea gazetesi:
Ta Nea, iki toplumun siyasi eşitliğini destekleyen Hristofyas'ın galibiyetinin, bir devri kapatarak yenisini başlattığını yazdı.
 
Hristofyas'ın başlıca hedefinin Kıbrıs sorunun çözümüne yeni bir ivme kazandırmak olduğunu kaydeden gazete, Hristofyas'ın seçilmesinin Atina'da da memnuniyet yarattığını belirtti.
 
Eleftherotipiya gazetesi:
Gazete, "Kızıl lidere yeşil ışık yakıldığı" şeklindeki haberinde, Hristofyas'ın seçilmesinin değil, seçimlerde aldığı yüksek oranın sürpriz olduğunu kaydetti.
 
Gazete, gündemdeki sorunun Hristofyas'ın Kıbrıs konusuna nasıl bir çözüm getireceği ve ne şekilde iki toplumu birleştireceği olduğunu belirterek, Hristofyas'ın seçimlerde diğer partilerin de desteğini de aldığını bu çerçevede söz konusu partilerin Rum liderin her türlü çabasına katkıda bulunacaklarını yazdı.
 
İNGİLİZ BASINI
 
The Guardian gazetesi:
Gazete, Kıbrıs'ın Rum kesiminin ilk komünist liderini seçtiği başlığıyla yayımladığı haberde, Hristofyas'ın bu göreve gelmesiyle Ada'da birleşme umutlarının arttığı belirtildi.
 
Gazete, komünist politikacıların Ada'daki İngiliz üslerine yönelik eleştirel tutumununsa İngiltere'de önümüzdeki dönemin muhtemel gelişmelerine ilişkin kaygı yarattığını yazdı.
 
The Daily Telegraph gazetesi:
Gazete, Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimin galibi olan Hristofyas'ın, Ada'daki bölünmeyi ortadan kaldırma yaraları sarma yolunda hedefleri bulunduğunu bildirdi.
 
Ada'daki bölünmeyi Avrupa'daki en eski "çatışmalardan biri" olarak adlandıran gazete, müzakerelerin yakın zamanda başlayabileceğine işaret etti.
 
Gazete, Hristofyas'ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile en kısa zamanda görüşmek için girişimde bulunacağını kaydetti.
 
The Times:
The Times da birleşmenin Kıbrıs Rum kesiminde nöbeti devralan "geçimli komünist liderin" gündeminde ilk sırada bulunduğunu duyurdu.
 
Hristofyas'ın AB'nin ilk komünist "devlet başkanı" olduğunu vurgulayan gazete, 34 yıllık bölünmenin Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki önemli engel durumunda bulunduğunu hatırlattı.
 
Seçimin ardından BM'nin gelecek ay Ada'ya bir heyet göndererek "nabız yoklayacağını" da kaydeden gazete, 2004 yılında yapılan referandum sonucunda verilen sözlerin tutulmaması, Rum kesiminin AB üyeliği ve benzeri gelişmelerle Kıbrıslı Türklerin "ayazda bırakıldıklarını" da yazdı.
 
Independent gazetesi:
Independent ise solun galibiyetinin Kıbrıs'ta barış umutlarını canlandırdığını yazdı ve varılacak çözümün olumlu etkilerinin Ada'nın çok ötesinden hissedileceğini kaydetti.
 
Rum kesiminde yapılan son kamuoyu yoklamalarının, 2004 referandumunda büyük çoğunlukla hayır diyen Rum halkının bugün artık çözümü desteklediğini ortaya koyduğu vurgulanan haberde, çözümün Türkiye'nin AB çabalarında da önemli bir itici güç oluşturacağı belirtildi.
 
FRANSIZ BASINI
 
Liberation:
Gazete, Rum "başkanlık" seçiminin dün yapılan ikinci turunun Komünist AKEL partisi lideri Dimitris Hristofyas'ın zaferiyle sonuçlanmasını, "yeni 'başkan', Türk tarafına el uzatıyor" yorumuyla okuyucularına duyurdu.
 
Gazete, "Hristofyas'ın, diğer adaylar içinde Kıbrıs sorununa acil biçimde çözüm bulunması konusunda en istekli siyasetçilerin başında geldiğini" yazdı.
 
Geçen hafta yapılan 1'inci tur "başkanlık" seçiminde Tassos Papadopulos'un "oyun dışı" kaldığını hatırlatan gazete, "Papadopulos'un hiçbir şekilde Kıbrıs konusunda tavize yanaşmayan bir lider olduğu" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Kıbrıs'ın iki kesiminde yaşayan halkın, tek bir Kıbrıs çatısı altında yaşama umudunu uzun zamandır taşımadığını" yazan gazete, "özellikle Kosova sorunununu ortaya çıkmasından sonra, iki kesim liderlerinin, bir an önce Kıbrıs sorununun çözümünü hızlandırmak istediği" yorumunu yaptı.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Hristofyas'ın en kısa zamanda bir araya geleceğini kaydeden gazete, iki liderin, Ada'nın alt yapı, yasa dışı göç, kuraklık ve mafya gibi iç sorunlarına da acilen çözüm bulmak istediklerini belirtti.
 
Rumlarda komünist başkan dönemi
 
Kıbrıs Rum kesiminde 24 Şubat'ta ikinci turu yapılan 'başkanlık' seçimini AKEL Genel Sekreteri ve Dimitris Hristofyas oyların yüzde 53.36'sını alarak kazandı.

Cnntürk



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs