Kıyak maaş düzenlemesi korsan çıktı | " /> Kıyak maaş düzenlemesi korsan çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Kıyak maaş düzenlemesi korsan çıktı

25 Şubat 2008 14:19 tsi
Kıyak maaş düzenlemesi 
korsan çıktı Milletvekillerinin maaşını artıran düzenlemenin tasarıya korsan biçimde girdiği iddia ediliyor. Bir harf hatasını bahane eden meçhul eller tasarıya düzenlemeyi son anda ekledi.

Çalışanların emekli maaş ve haklarını tırpanlayan Sosyal Güvenlik Tasarısı’na, vekillerin üçte birinin maaşlarını artıracak düzenlemenin, son dakikada nasıl yapıldığı ortaya çıktı.

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan düzenlemenin yapılmasına karşı çıkınca, milletvekilleri yeni bir yol buldu. Düzenlemenin yer almadığı ve Başkan Özcan’ın imzaladığı alt komisyon ön raporundaki bir harf hatası, milletvekilleri için umut kapısı oldu. Milletvekilleri harf hatası nedeniyle tekrar incelenen rapora, “emekli olduktan sonra milletvekili seçilenler için 1500 YTL, seçilemeyen emekli verillere de 1150 YTL maaş zammı” getiren düzenlemeyi “korsan” olarak eklediler.  Bu sırada Aleaddin Büyükkaya dışındaki üyelerin imzaları da tamamlanarak, alt komisyon raporunun dağıtımı süratle yapıldı. Alt Komisyon Raporu bu şekliyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmuş oldu.

Alt Komisyon raporu 32 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm ön rapor. Bu bölüm üst yazı niteliği taşıyor. Başkan Özcan, kıyak düzenlemesi konulmadan hazırlanan yasa tasarısı metninin ön raporuna imza atmış ve milletvekillerinin imzasına açmıştı.

Meclis tarihinde bir ilk

Raporun dağıtımından sonra durumu öğrenen Başkan Özcan, şok geçirdi. “Bu Meclis tarihinde bir ilk” diyen Özcan, “Korsan giriş oldu, şoktayım. Ben bu tasarıyı savunamam” diye konuştu. Özcan şunları söyledi: “Son metinde benim imzam yok. Bir ön rapor hazırlanmıştı. Milletvekilleriyle ilgili böyle bir düzenleme o metinde yoktu. Ama daha sonra bu düzenlemeye eklenmiş. Böyle birşeye cesaret edebileceklerini hiç düşünmemiştim. Bu yasa kimsenin emekli maaşlarını artırıp, azaltmak için düzenlenmiyor. Ben bu yasayı artık Plan ve Bütçe komisyonunda da savunamam.”

Milletvekilliği yaptırılmasın

Plan Bütçe alt komisyonu raporuna eklenen “kıyak emekli maaşı” düzenlemesi CHP’nin muhalefeti ile karşılaşacak. CHP’li komisyon üyesi Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, VATAN’a yaptığı açıklamada yarınki Plan Bütçe Komisyonu toplantısında düzenlemeye muhalefet edeceklerini belirtti. Aslanoğlu, “Biz Sosyal Güvenlik Tasarısının tamamına karşıyız. Bu maddenin girmesi ile muhalefetimiz daha da sertleşecek. Karşı oy yazımızı daha öncede vermiştik bundan sonra da vereceğiz. Milletvekilliği kurumunun bu kadar yıpratılmaması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da, “Milletvekilleri geçinemiyorsa başka bir pakette yer alması lazım. Bunun anlatılması lazım. Böyle korsan düzenlemelerle bu işi yapmak ahlaki değil” dedi.

Meclis önünde protesto eylemi yapılacak

Emekli ve eski milletvekillerini etkileyen düzenleme için 3 bin üyeli Parlamenterler Birliği aylardır kulis yapıyordu. AKP’den de destek bulan eski milletvekilleri, yaklaşık 2.5 aydır muhalefet partilerinin, özellikle de CHP’nin kapısını aşındırdı. Meclis muhalefet kulisinde CHP’li milletvekillerine baskı yapan eski parlamenterler, Baykal’dan da destek talep etti. Ancak milletvekillerine ilişkin böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadığını her fırsatta dile getiren Baykal, “Eğer AKP bir düzenleme yaparsa bizi ilgilendirmez. Ama biz bu konuda bir düzenlemeye ön ayak olmayız” mesajını verdi.

Yarın görüşülüyor

Tartışmalı tasarı yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Düzenlemenin gerek AKP’liler arasında, gerek muhalefetle iktidar arasında sert tartışmalara yol açması bekleniyor.

Aynı gün Meclis önünde de tasarı protesto edilecek. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milletvekilleri, sosyal güvenlik tasarısında süper fırsatçılık yapmıştır” dedi. Sosyal güvenlik yasa tasarısının, “IMF politikalarının ürünü olduğunu ve sosyal yönü bulunmadığını” savunan Avcı, “Milletvekilleri, sosyal güvenlik tasarısında süper fırsatçılık yapmıştır. Halkın yüzde 30’unun açlık, yüzde 43’ünün yoksulluk sınırının altında can çekiştiği, ülkenin terör yüzünden kan ve gözyaşlarıyla sulandığı bu süreçte milletvekillerinin, kendini düşünen, bencil tavırları affedilir gibi değil. Bu yüzden, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oylanacağı 26 Şubat’ta TBMM önünde protesto eylemi yapacağız” dedi.

Vatan



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs