Kürt siyasetinin hali? | " /> Kürt siyasetinin hali? | "/>

En Sıcak Konular

Ne olacak bu Kürt siyasetinin hali?

25 Şubat 2008 12:15 tsi
Ne olacak bu Kürt siyasetinin hali? Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’ın ‘Bekâra karı boşamak kolaydır’ sözüne iyibilgi aracılığı ile cevap verdi: Evliye karı boşamak da kolay. Sorunları çözmek o kadar da zor değil. İrade koyun ortaya. Halkı muhatap

PKK, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da demokratik siyasete alan bırakmıyor. Örgüt, ‘Mücadeleyi biz başlattık, kimse bizim çizdiğimiz rotadan çıkıp başka bir siyaset yapamaz’ diyor. DTP ise ‘Sen bizim siyasi alanımıza müdahale edemezsin’ diyemiyor. Diyemedikçe de Kürt siyasi hayatı gelişemiyor. DTP lider kadrolarının bir bölümünün bizzat örgütün dağ kadrosunda görev almış olması, durumu iyice içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. DTP böyle giderse kalesi olarak gördüğü Diyarbakır’ı da kaybedecek. Can alıcı soruların sayısı bini aştı: Ne olacak bu Kürt siyasetinin hali? DTP’nin kalesi Diyarbakır düşerse ne olur? YA DTP kapatılırsa…

Soruların yanıtını Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu ile birlikte aradık.

Başbakan'ın Diyarbakır ziyaretinde görüştüğü heyette siz de vardınız. Önerilerinize “Bekâra karı boşamak kolaydır” demişti. Sorunluluk koltuğunda oturmanın zorluğu düşünüldüğünde Başbakana hak verdiniz mi?

Hayır vermedim. Aslında sorunları çözmek çok kolay. Ne olur yani Kürtçenin önü açılırsa. Diyorlar ki o zaman Lazlar da, Çerkezler de ister. Bırakalım istesinler. Ne olur yani devlet mi bölünür. O kadar kolaysa Almanya’daki Türkler bölsün bakalım Almanya’yı. Bölünme korkuları ile özgürlüklerin önüne geçmeyelim artık.

Kürt siyasetinin önünde engel var mı?

Elbette var. Şu an Kürtlerin kendi kimlikleriyle siyaset yapmalarının önü tıkalı. Eğer gerçekten çözüm istiyorsak Kürtlere politikada alan açmamız gerekiyor. DTP PKK’ya terörist demediği için hükümet bu parti ile görüşmüyor. Bu, meclisin önünde de çok büyük bir açmaz. Zaten Kürtlerin bir bölümü şiddeti meşru görüyor. DTP’ye de alan açılmayınca Kürtlerin demokratik sisteme olan inancını zayıflatıyor.

Diyarbakır’ı AK Parti alabilir mi?

Ben bu konuda konuşmak istemiyorum. Şu an 13 ay var. 13 ay içinde olacak gelişmelerin ardından halk karar verecek.

DTP kapatılırsa ne olur?

İnanın bunu konuşmak istemiyorum. Kürtler artık sıkıldı bundan. Zaten birileri bunu istiyor. Bakın ‘Kürtlere siyaset yaptırmıyorlar. Öyle ise dağa çıkmak lazım’ demek için bekliyorlar.

Yeni Şafak’tan Mehmet Gündem’e verdiğiniz röportajda ‘AK Parti'nin hiç kimseyi muhatap almasına gerek yok, doğrudan toplumu muhatap alarak şiddeti ortadan kaldırıcı adımlar atmalı’ demiştiniz. AK Parti’nin kimi muhatap almasına gerek yok? DTP’yi mi?

Hayır, AK Parti DTP’yi de muhatap almalı. Ama bölgedeki toplum evvela muhatap alınsın. DTP ile AKP arasındaki siyasi rekabet buna engel oluyor. Başbakan Almanya'daki Türklerle ilgili yaklaşımını Türkiye'deki Kürtlere uygulasa sorun çözülür.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,966 µs