En Sıcak Konular

"Değişiklik türbanın önünü açmaz"

25 Şubat 2008 12:15 tsi
367'nin mimarı Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa da yapılan değişikliğin, üniversitelerde türbanın önünün açmadığını ve YÖK Başkanı suç işlediğini iddia etti.

Üniversitelerde türban takılmasının önünün açmak amacıyla Anayasa da yapılan değişikliğin ardından Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan’ın üniversitelerde türban takılabileceğini açıklaması tepki topladı.

"TÜRBANIN SERBEST BIRAKILDIĞI KABA BİR YALANDIR"
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan’ın suç işlediğini belirterek, “Türbanın serbest kaldığı bir yalandır” dedi.Kanadoğlu, “Anayasada yapılan değişiklikler zaten mevcut olan hükümlerden farklı bir hususu ortaya koymuyor. Türban serbest bırakılmış değil. Anayasa değişikliği ile serbest bıraktıklarını iddia edip bir fiili durum yaratmaya çalışıyorlar. Türbanın serbest bırakıldığı kaba bir yalandır. Anayasa değişikliği zaten türbanı serbest bırakma yolunda kesin doğrudan bir hüküm taşımıyor. Kanunla sınırlanır diyor. Zaten 17. madde şu an yürürlükte. Bunun tartışılması bile abes.”

‘CHP’NİN DAVA AÇMASINA BİLE GEREK YOK’

Anayasa değişikliğinin iptali için CHP’nin dava açmasına bile gerek olmadığını belirten Kanadoğlu, “CHP'nin dava açmasına bile gerek yok. Ancak, CHP nin başvurmasında garipsenecek bir durum da yok. Anayasa değişikliği ile türban serbest kaldı düşüncesi var çünkü. Bu yönüyle CHP'nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasında da bir gariplik yok" dedi.

‘REKTÖRLER SUÇ İŞLEMESİN’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan’ın yaptığı açıklamayla suç işlediğini de iddia eden Kanadoğlu, üniversite rektörlerini de ‘suç işlemeyin’ diye uyardı. Suç işleyen bir YÖK Başkanı'nın beyanlarına üniversite öğretim üyelerinin de uymamalarını isteyen Kanadoğlu, “Kanunsuz yazı hiçbir şekilde kimseyi bağlamaz. Bu, doğrudan doğruya 'Bugün geçerli olan Anayasa Mahkemesi kararlarını göz ardı edin' demenin devamıdır ve aslında YÖK Başkanı suç işlemektedir. Onun için rektörlerin, kendilerini suça iten beyanlara itibar etmeyeceklerine güvenim tamdır."diye konuştu.

MUMCU, “ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YETERLİ DEĞİL”

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu, anayasada yapılan değişikliğin üniversitelerde türban serbestisi getirmediğini belirterek, şunları söyledi:
“Anayasa değişikliği türbanı serbest bırakmıyor. Yapılan değişiklik sadece özgürlüklerle ilgili hükmü açıyor. Anayasa değişiklik metnine dayanarak türban serbest bırakılamaz. YÖK 17. maddeye konursa o zaman serbest bırakılır. Şart da bunu Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmemesi. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce bu konuda içtihadı var. Anayasa mahkemesi içtihadını da değiştirebilir. YÖK başkanını böyle bir talimat vermeye hakkı yok. YÖK başkanı AİHM ve bizim ulusal mahkemelerimizin verdiği kararı tanımadığını belirtiyor demeçleriyle. YÖK Başkanı icranın bir elemanı. Yargı kararlarını dikkate almaması çok vahim bir olay. Biz uluslararası hukukun, yerel hukukun üstünde olduğunu kabul etmişiz. Tam bir kaos. Bu kaos, ancak YÖK ün geçici 17. maddesinin değiştrilmesiyle mümkün.”

8 sütun



Bu haber 207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs