En Sıcak Konular

Üniversite kapılarında manzara değişmedi!

25 Şubat 2008 11:04 tsi
Üniversite kapılarında manzara değişmedi! Anayasa değişikliğinin onaylanmasından sonra üniversitelerde ilk ders bugün. YÖK Başkanı Özcan'ın başörtülüleri kampuse alın açıklamasına rektörler karşı çıktı. İTÜ, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri başörötülü öğrencilerin okula girişine izin vermiyor.

Marmara Üniversitesi'nde izin yok

Marmara Üniversitesi'nde bugün ikinci yarıyıl eğitimine başlandı. Üniversitenin Göztepe Kampusu'ne gelen türbanlı öğrenciler içeriye alınmıyor. Öğrenciler türbanlarını çıkardıktan sonra kampuse giriş yapabiliyor.


      
İTÜ'de de türbanlı öğrenciler içeri alınmıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampusu'ne türbanları gelen öğrenciler, girişteki kabinde türbanlarını çıkararak içeri giriyor.
     
İ.Ü Rektörü Parlak'tan YÖK Başkanı'na jet yanıt

İstanbul Üniversitesi türbanlıları almayacak İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mesut Parlak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, başörtüsü ile ilgili olarak ayrıca bir kanuni düzenlemeye gerek olmadığı yönünde, üniversitelere gönderdiği yazıya cevap verdi.

Rektör Parlak, 17'nci madde değişmedikçe öğrencilerle ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağını söyledi.  Bayburtlular Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından, Polat Renaissance otelinde düzenlenen Bayburt'un 90'ıncı kurtuluş yıldönümü gecesine katılan Mesut Parlak, YÖK Başkanı Özcan'ın üniversitelere gönderdiği, "Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerine göre, uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığı" ile ilgili yazısını değerlendirdi.

Rektör Mesut Parlak, çıkan yasanın geçmişteki uygulamayı ortadan kaldırmadığını ifade ederek, 17'nci maddenin değiştirilmesinin şart olduğunu söyledi.  Hiç kimsenin yargının üstünde olmadığını belirten Parlak, kendilerinin hukuk devletinde sadece bir bürokrat olduğunu hatırlattı.

Rektör Parlak, habercilerin soruları üzerine ise, "Hiç kimse giremez. Hiçbir şekilde giremez. 17'nci madde değişirse türbanla ilgili o zaman yapılacak birşey yok. Şu anda değişen birşey yok, yarın geldiklerinde bu evlatlarımız geçmişte nasıl geliyorlarsa yarında aynı şekilde gelmek zorundadır" şeklinde konuştu.


      
9 YÖK üyesinden türban bildirisi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan'ın üniversitelere türbanla girilebilmesi için yeni bir düzenlemeye gerek olmadığı yönündeki açıklamasına karşı 9 YÖK Üyesi bir bildiri yayınladı. Bildiride, kılık kıyafet dahil, yüksek öğrenim hakkını sınırlayan sebepleri belirleme yetkisinin “münhasıran kanun koyucuyaö tanındığı belirtilerek, düzenlemenin mutlaka kanun ile yapılmasının Anayasal bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Bildiride, “Bu nedenle, Anayasanın söz konusu hükümleri uyarınca YÖK Başkanlığı'nca yapılan açıklama yetki saptırılması niteliğinde olup hukuken yok hükmündedirö denildi.
     
Rektöre disiplin tehditi

YÖK'ün türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınması gerektiği yönündeki kararı üzerine, türban için anayasa düzenlemesinin yeterli olmadığını dile getiren rektörler YÖK'ün açacağı disiplin soruşturmalarıyla da karşı karşı kalabilecek. Ancak, rektörler, YÖK'ün türbana vize veren açıklamasına yönelik, "Biz yasalara göre hareket ederiz. Hukukçularımız, anayasa düzenlemesinin türban serbestisi için yeterli olmadığını belirtti. YÖK bize türbanlı öğrenciyi üniversiteye al diyemez" açıklamasında bulunuyor. Rektörler, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) çatısı altında 7 Mart'ta yapacakları toplantıda, türban için ikinci bir bildiri yayınlamaya hazırlandıklarını belirtiyorlar. Gerilen ortam nedeniyle üniversiteler ise kapılarındaki güvenlikleri artırdılar. 'Türbana hayır' eylemlerinin yaşandığı üniversitelerde, gerginliğin çatışmaya dönüşmemesi için güvenlik güçlerinden de yardım isteneceği öğrenildi. CHP, değişikliğe ilişkin iptal başvurusunu çarşamba günü yapacak.

Milliyet



Bu haber 4,966 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs