Sonuna kadar gidin! | " /> Sonuna kadar gidin! | "/>

En Sıcak Konular

Savcılara talimat: Sonuna kadar gidin!

25 Şubat 2008 10:58 tsi
Savcılara talimat: Sonuna kadar gidin! Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'yi sarsan Ergenekon çetesiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcılara her türlü desteği vereceklerini açıkladı. Savcıların hiçbir şeyden çekinmemesini isteyen Bakan Şahin, şu teminatı verdi: Sonuna kadar gidin, hiçbi

Ergenekon'la çetelerin çözülmesi bir fırsat olarak görülüyor; ancak bir yandan da 'daha üste çıkılmaz, burada kalır endişeleri var, ne dersiniz?

Adalet Bakanı olarak yargı mensuplarına şu güvenceyi vermek istiyorum: Hiçbir şeyden çekinmeyin. Her şeyin üstüne gidin. Sonuna kadar gidin. Sonu nereye varırsa varsın, her kişi ve kurumla ilgili gereken işlem neyse yargı mensupları onu yapmalıdır. Hükümet arkanızdadır. Yargı mensuplarına 'hiçbir mağduriyete uğramayacaksınız' teminatını vermek durumundayım. Sayın Başbakan da söyledi, ben de söylüyorum; 'Bu tip suç örgütleri konusunda nereye kadar uzanırsa oraya kadar gidilmelidir.' Onların sonuna kadar gitmesi için ne ihtiyacı varsa bunu karşılayacak olan bir iktidar işbaşında.

Tutuklanan ve ismi geçenler yeterli mi, daha önemli isimler var mı sizce?

Başkaca uzantıları da olabilir diye düşünüyorum. Tabii bu nedenle kafalarda hiçbir soru işareti kalmamalı. Gerek vatandaşın, gerekse soruşturmaları yürüten görevli arkadaşlarımızın kafalarında soru işareti kalmamalı. Soru işaretlerini ortadan kaldırıcı bir çalışmayı mutlaka yapmak gerekir. Bununla ilgili her türlü imkanı seferber ederiz. İstanbul'da bu son örgütle ilgili elde edilen dokümanları deşifre ettik. Bir sisteme göre dosyalanması konusunda Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü'nde tecrübeli elemanları geçici olarak İstanbul'da görevlendirdik. İstanbul'dakilerin böylesine geniş kapsamlı bir arşivleme çalışması gecikebilir düşüncesiyle yaptık. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız.

Bu çetelerin amacı darbe yaptırmak mı?

Çıkar amaçlı olanlar da var, siyasi amaçlı olanlar da. Siyasi amaçlı olanlar mevcut iktidarı beğenmiyor. Millet iradesine saygı duymuyor. Acaba bu iktidarı toplumda bir kargaşa ve çatışma çıkararak nasıl uzaklaştırabiliriz diye bunun altyapısını oluşturanların bir araya getirip oluşturduğu örgütler var. Böyle bir çalışma yapan, bunun için maalesef cinayetler işleyen, suç işleyen insanlar olmuştur. Ama artık bunlar deşifre oldu. Son yıllarda ortaya çıkartılan çetelerde artış var. 350 civarında çete çökertilmiş.

Ergenekon çıkınca ilk açıklamanızda 'ders olsun' demiştiniz...

Gayet tabii. 'Bir daha bu tür işlere girmeyin. Sonuç alamazsınız. Hem millet artık bu konuda tecrübe sahibi olmuştur. Hem de devletin güvenlik sistemi ve yargı gerekeni yapar. Amacınıza ulaşmanızın imkanı yoktur' demek bunun anlamı.

Danıştay saldırısı sonrası 'ulusalcı' yapılanmaya dikkat çekmiştiniz. Ergenekon'dan sonra 'haklı çıkmışım' dediniz mi?

Şu anda hakkında operasyon yapılan ve birtakım mensuplarının tutuklandığı Ergenekon çetesiyle, öyle bir örgütlenmeyle o zaman isim belli değildi. Bağlantılı olduğuna dair izlenimler edinmiştik. Bu örgüt adına cinayeti işlediğini tahmin etmiştim. Nitekim üstüne üstüne gidildi. Ancak hep dikkatleri başka yere çekmeye çalışıyor. Hâlâ saldırıyı yapan avukat (Alparslan Arslan) son açıklamalarıyla bile başka yere çekme gayretinde. Halbuki o taraklarda hiç bezi olmayan bir insandır. Mahkeme de ciddi bulmadı zaten.

Alparslan Arslan yakalanmasa ne olurdu?

Danıştay saldırısıyla Türkiye'de kargaşa ve iç çatışma çıkarmak istediler. Fail yakalanmasaydı boyutları çok geniş olurdu. Hükümete ve mütedeyyin insanlara yönelik toplumda bir saldırı infiali başlatmaktı amaç. Çok şükür bu oyunlar bozuldu. Emniyet ve yargımızın elbirliğiyle çalışması bu oyunları bozdu.

Danıştay davasında bazı sanıkların itirafta bulunacağı iddia edilmişti; ancak mahkemede ismi geçen sanık konuşmadı. İlişkiler hâlâ tam olarak aydınlanamadı.

Danıştay saldırısıyla ilgili mahkeme kararını eleştirmem. Ama yargı süreci henüz bitmiş değildir. Mutlaka Yargıtay'a da gelecektir. Söylediğimiz noktalarda da Yargıtay'ın ilgili dairesi incelemeler yapacaktır, ek soruşturmalar yapılabilir.

 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,813 µs