En Sıcak Konular

Rumlar ilk kez bir 'komünist'i seçti

25 Şubat 2008 09:32 tsi
Rumlar ilk kez bir 'komünist'i seçti
Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki başkanlık seçimlerinin ikinci turunda komünist AKEL'in Genel Sekreteri Hristofyas, oyların yüzde 53.36'sını alarak merkez sağdaki rakibi Kasulides'i geride bıraktı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde dün ikinci turu yapılan başkanlık seçimlerini Meclis Başkanı ve komünist AKEL'in Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas oyların yüzde 53.36'sını alarak kazandı. Hristofyas'ın rakibi, merkez sağdaki Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği Yannakis Kasulides yüzde 46.64 oy alabildi.
516 bin Rum seçmen dün saat 07.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi, saat 12.00'de verilen bir saatlik aradan sonra saat 17.00'ye kadar sürdü. Saatler 18'i gösterdiğinde ise seçimi Hristofyas'ın kazandığı kesinleşmişti.


Çözüm mesajları
Hristofyas ile Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Kasulides sandık başında Kıbrıs sorununun çözümü için "iyi niyet mesajları" verdi.
Lefkoşa'da oy kullanacağı seçim merkezine ailesiyle birlikte alkışlar arasında gelen Hristofyas, oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs sorununu en erken zamanda çözüme kavuşturacağız. Bunun için Kıbrıs Türkleri ile Rumlar el ele vermeli. Federal bir çözüm bulunması için gayret edeceğiz. Ada'da yabancı askerler olmadan, kendi kaderimizi barış içinde çizmemiz gerekiyor" dedi.
Seçilmesi halinde, "ertesi günle ilgili vizyonunun ne olacağının" sorulması üzerine Hristofyas, "ülkenin yeniden birleşmesi için sıkı bir biçimde çalışacağını" belirterek, "Taksimin sabitleştirilmesi ülkemiz ve halkımız için yıkıcı olur" ifadelerini kullandı. Hristofyas, seçimi kazanması ardından dün gece halka hitaben yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerle işbirliği içinde olacağını bildirerek, "Kıbrıslı Türk halkına ve yönetimine bir dostluk eli uzatıyorum" dedi. Hristofyas, kendisini telefonla arayarak kutlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la kısa sürede bir araya gelme konusunda görüş birliğine vardı.


Talat'ı arayacaktı
Lefkoşa'daki sandığa eşi, kızı ve annesiyle birlikte gelen Kasulides de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimleri kazanması halinde, yarın (bugün) sabah yapacağı ilk işin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı aramak olacağını söyledi.
BM, adaylardan kim kazanırsa kazansın, 35 yıldır süregelen Kıbrıs sorununun çözümü için son bir girişimde bulunarak mart ayında Ada'ya göndereceği bir temsilciyle Rum ve Türk taraflarının nabzını yoklayacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Milliyet'e yaptığı açıklamada, "2008'in çözüm yılı olmasını" dilemiş ve, "İster Kasulides kazansın, isterse Hristofyas. Bizim için fark etmez. Bizler çözüm istiyoruz" demişti.


Kilisede vaaz
Güney Kıbrıs'ta geçen pazar günü yapılan ilk tur başkanlık seçiminde hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle en çok oyu alan Kasulides ile Hristofyas ikinci tura kalmıştı. İlk turda elenen Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un partisi Demokratik Parti (DİKO), AKEL'in tarihindeki ilk başkan adayı olan Dimitris Hristofyas'ı destekledi. Kasulides'e de siyasetle iç içe olan Rum Ortodoks Kilisesi ve EOKA dernekleri destek verdi. Rum kiliselerinde geçen hafta Kasulides lehine vaazlar verilmişti.


'Yeni Küba olur muyuz' endişesi

 Kıbrıs Rum Kesimi'nde dün yapılan 2. tur başkanlık seçimleri öncesinde 2 adaydan birinin Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri olan komünist kökenli Dimitris Hristofyas olması, Kıbrıslı Rumlar arasında, "Yeni bir Küba olur muyuz?" endişesi yarattı.
İngiliz The Observer gazetesinin haberine göre, Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Yannakis Kasulides taraftarları geçen hafta boyunca binlerce Rum seçmene, Hristofyas'ın "gizliden gizliye Kıbrıs'ı Küba'ya dönüştürmeyi amaçladığı" uyarısını yapan e-mail ve SMS mesajları attı.

milliyet



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs