En Sıcak Konular

Durum raporu: McCain-Obama!

21 Şubat 2008 21:19 tsi
Durum raporu: McCain-Obama! Amerika’da son yapılan önseçimlerde Demokrat Parti’den Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti’den ise John McCain, rakiplerini yine geride bıraktılar. Wisconsin’deki önseçimlerde McCain, Mike Huckabee’yi yüzde 20 oy farkıyla geride

Demokrat Parti cephesinde ise Barack Obama, Wisconsin eyaletindeki ön seçimlerden galip çıktı. Senatör Obama’nın doğum yeri olan Hawaii’deki seçimleri de kazandığı açıklandı. Bu sonuçlarla birlikte Obama, son 10 eyalette yapılan önseçimlerde rakibi Hillary Clinton’u geride bırakmayı başardı. Ancak iki Demokrat rakip, kazandıkları delege sayısı bakımından hala başabaş bir mücadele içindeler. Obama, delege sayısı açısından az bir farkla Hillary Clinton’un önünde. Hillary Clinton ise 4 Mart’ta yapılacak Texas ve Ohio önseçimlerinden galip çıkarak yeniden adaylık yarışında öne geçmeyi umuyor.

John McCain

Cumhuriyetçi Parti tarafında bugüne kadar 36 eyalette önseçim yapıldı. Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasında Arizona Senatörü John McCain açık ara birinci durumda ve partisinin adaylığını kazanması bekleniyor.  Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’nin adaylığına son vermesinden sonra eski Arkansas Valisi Mike Huckabee ikinci durumda.  Adaylığını sürdüren Texas Milletvekili Ron Paul üçüncü, ancak şu ana kadar herhangi bir önseçimde başarıya ulaşabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

Arizona Senatörü John McCain: Arizona, California, Connecticut, Delaware, Florida, Güney Carolina, Illinois, Maryland, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, Oklahoma, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington, Wisconsin.

Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee: Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, Tennessee.

 
Barack Obama

Demokrat Parti tarafında bugüne kadar 37 eyalette önseçim yapıldı. Demokrat Partili başkan adayları arasında New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama başa baş gidiyor.  Alaska Senatörü Mike Gravel, adaylığını sürdürüyor, ancak herhangi bir önseçimi kazanabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

Illinois Senatörü Barack Obama: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Güney Carolina, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Kuzey Dakota, Louisiana, Maine, Maryland, Minnesota, Missouri, Nebraska, Utah, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington, Wisconsin.

New York Senatörü Hillary Clinton: Arizona, Arkansas, California, Florida, Massachusetts, Michigan, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Nevada, Oklahoma, Tennessee.

Clinton'un zafere ulaştığı Florida ve Michigan eyaletlerinde yapılan önseçimler sayılmayacak. Bu eyaletler Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Kurultayda Michigan ve Florida eyaletlerinden delege kabul edilmeyecek.

 

voa




Bu haber 1,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs