En Sıcak Konular

Türkiye ile Rusya Kosova'da anlaşamadı

20 Şubat 2008 22:56 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Rusya'nın Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki değerlendirmelerinin birbirinden farklı olduğunu, Rusya'nın aldığı karara saygı duyduklarını söyledi.

Babacan, iki günlük resmi ziyaret için geldiği Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Babacan, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin Balkanlar'ın huzur ve istikrara kavuşmasını dış politikasının önceliklerinden biri olarak belirlediğini ifade ederek, "Özellikle son yıllarda büyük açılar yaşamış Balkanlar'da kalıcı bir barış anlayışının hakim olmasını önemsiyoruz" dedi.

Babacan, özellikle Kosova konusunda en başından beri tarafların konsensüsle sonuca varmasını desteklediklerini belirterek şunları söyledi:

"Sayın Ahtisaari'nin (BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari) sürdürdüğü süreci destekledik. BM Güvenlik Konseyinin mutabakatıyla bir uzlaşı bulunmasını temenni ettik. Rusya Federasyonu'nun AB ve ABD ile bu konuda birlikte harcadığı çabaları da destekledik. Ancak maalesef sonuç alınamadı. Kosova ile ilgili konularda Rusya Federasyonu'nun değerlendirmelerine ve kararına saygı duyuyoruz. Türkiye'nin bu konuda hem hukuki, hem siyasi açıdan değerlendirmeleri farklı olmuştur. Bu çerçevede tabii aldığımız karar da farklı oldu."

Sırbistan'ın Balkanlar'ın geleceğinde çok önemli rolü olacağına inandıklarını ifade eden Babacan, "Hem bölgesel, hem de ikili bağlamda Sırbistan ile olan ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Kosova'da hukukun üstünlüğü, evrensel insan hakları, demokrasi ve çoğulcu değerlerin gelişmesini arzu ettiklerinin altını çizen Babacan, "Dostum Sergey ile bu konudaki ortak paydamız şu: Türkiye ve Rusya Federasyonu, Balkanlar'da istikrar ve barış istiyor. Bu ortak paydada Rusya ile istişareye ve beraber çalışmaya hazırız" dedi.

Lavrov da Babacan'ın bu sözleri üzerine, "Her şey sadece Rusya ve Türkiye'nin tutumuna bağlı olsaydı, elbette Balkanlar'daki istikrar daha güçlü olurdu" ifadesini kullandı.

-"KARADENİZ'DE İŞBİRLİĞİ"-

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bir gazetecinin sorusu üzerine Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) sadece Rusya ve Türkiye'nin değil, bölgedeki diğer ülkelerin de inisiyatifi olduğunu belirterek, bu inisiyatifi hayata geçirmek için aktif bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Blackseafor'un deniz gücünün faaliyetlerini sürdürdüğünü, sadece kaçakçılıkla değil, terörle mücadele, nükleer ve kimyasal tehditlerle ortak mücadele konusunda faaliyetlerde bulunduğunu belirten Lavrov, "Türkiye'nin önerdiği Karadeniz Harmony'nin de benzer özelliği var. Buna, Türkiye, Rusya ve Ukrayna katıldı. Romanya da yakın bir gelecekte katılmayı planlıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan da Lavrov'un bu konudaki değerlendirmelerine katıldığını belirterek şunları söyledi:

"Karadeniz çerçevesindeki işbirliği hem Rusya ve Türkiye, hem de Karadeniz'e kıyıdaş ülkeler açısından son derece önemli. Bu konuda Rusya ile artan diyaloğumuzdan ve işbirliğimizden son derece memnunum. Güvenlik, enerji, ulaştırma, telekomünikasyon alanlarında üye ülkeler için çok önemli işbirliği fırsatları sunuyor."

Bakan Babacan, daha sonra Rus basın mensupları için düzenleyeceği basın toplantısı için Rus haber ajansı RİA Novosti'nin binasına geçti. 

 


 

 



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs