En Sıcak Konular

DİSK'ten sert açıklama

20 Şubat 2008 15:35 tsi
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tersanelerde iki işçinin daha yaşamını yitirmesi ve güvenlik güçlerinin Tekel işçilerine yönelik sert müdahale yöntemini eleştirerek, ülkeyi “Ucuz emek cenneti; işçilerin cehennemi” olarak nitelendirdi

Çelebi yaptığı açıklamada, tersanelerde yaşanan ölümlü iş kazaları ile özelleştirmeye karşı miting yapan TEKEL işçilerine güvenlik güçlerinin sert müdahale biçimine dikkat çekerek, “Bu cinayetler ve işçi düşmanlığı daha ne kadar sürecek” diye sordu.

“UCUZ EMEK CENNETİ: İŞÇİLERİN CEHENNEMİ”

Çelebi açıklamasında, kaynakçı olarak çalışan Osman Göç’ün 12 Şubat’ta GEMTİŞ Tersanesi'nde kaynak dumanından zehirlenerek yaşamını yitirdiğini anımsattı. 17 Şubat’ta, Tuzla’daki Selahattin Aslan tersanesinde, oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan yangında vücudunun yüzde 80’i yanan ve 3 gün yoğun bakımda kalan 24 yaşındaki montajcı Hasan Köse’nin de öldüğünü belirten Çelebi, Mersin Limanı'nda bir gemiden maden boşaltımı sırasında, boşaltma ekipmanı üzerine devrilen taşeron firma işçisi Menderes Aka'nın da kurtarılamadığını kaydetti.

Çelebi, Ankara’da, eksi 10 derece soğukta özelleştirmelere karşı mücadele eden Tekel işçilerine panzerden su sıkıldığı, işçilerin coplanarak dağıtıldığına dikkat çekti.

“BU İŞ CİNAYETLERİ ve BU İŞÇİ DÜŞMANLIĞI DAHA NE KADAR SÜRECEK”

Süleyman Çelebi, “Görüyoruz ki, daha geçen haftalarda Davutpaşa’da meydana gelen patlamada 23 emekçiyi kaybettiğimizde timsah gözyaşları dökenler, her gün iş kazalarında yaşanan bu insanlık dramı karşısında kıllarını kıpırdatmış değiller. İnsan hayatına değer verilmeyen bir ülkede iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi konularda elle tutulur somut bir gelişme beklemenin saflık olduğunu görüyoruz” dedi.

TEK ÇARE ÖRGÜTLENMEK

Çelebi, Çalışma Bakanlığı yetkililerini, bir yandan, “mafya kurallarıyla işleyen” tersaneler ve işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğini taşeronlara bırakarak, diğer yandan da sendikalaşan işçilerin işten atılması karşısında hiçbir önlem almayarak görevlerini ihmal etmekle suçladı. Hükümet yetkililerinin önlem açıklamalarını, “Bunlar önlem almak değil, ‘miş gibi” yapmaktır” şeklinde değerlendiren Çelebi, “Önlem almanın ötesinde İş Kanunu’na ve yönetmeliklerin tam uygulanması ve denetlenmesi sağlanmalı; para cezalarının caydırı olmaması halinde Bakanlık, yasadan doğan işyeri kapatma cezası uygulamalıdır” dedi.

Çelebi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin en etkin olanının, işçilerin bu haklarını sağlamak bakımından sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması olduğunu vurguladı.

“ÇALIŞMA KOŞULLARI ORTAÇAĞA ENDEKSLENİYOR”

Süleyman Çelebi, çalışma yaşamında yaşanan gelişmelerden dolayı hükümeti eleştirdiği açıklamasında şöyle dedi:

“Ülkemizi ortaçağ karanlığına sürükleyen, çalışma koşullarını ortaçağ zihniyetine ve koşullarına endeksleyen, onlarca emekçinin iş cinayetlerinde kaybedilmesine ses çıkarmayan ve hiçbir önlem almayan yetkilileri şiddetle protesto ediyor; ülkemizin değerlerinin ‘özelleştirme’ adı altında yok pahasına satılmasına karşı onurluca mücadele eden Tekel İşçilerinin mücadelesini destekliyor, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”

 Haber 10



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs