En Sıcak Konular

Almanya'daki göç yasası ayrımcılık içeriyor

20 Şubat 2008 14:40 tsi
İnsan Hakları Komisyonu üyesi DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da Göç Yasası ile Türklerin hedef alındığını belirterek "yasa insan haklarına aykırı ve ayrımcı bir yasa" değerlendirmesinde bulundu

Göç yasasıyla ilgili bazı komisyon üyeleriyle birlikte Almanya'da incelemelerde bulunan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Göç Yasası nedeniyle Almanya'da yaşayan Türk toplumunun endişeli ve huzursuz olduğunu belirterek "Göç yasası ayrımcılık içeren bir yasa" dedi.

Üskül, entegrasyon isteğini öne çıkaran Alman yetkililerin bu huzursuzluğu giderecek önlemleri alması gerektiğini söyledi. İnsan Hakları Komisyonu üyesi DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da Göç Yasası ile Türklerin hedef alındığını belirterek "yasa insan haklarına aykırı ve ayrımcı bir yasa" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Göç Yasası ve Türkleri hedef alan yangınlarla ilgili incelemelerde bulunan Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve komisyon üyesi bazı milletvekilleri, temasları hakkında Meclis'te düzenledikleri basın toplantısı ile bilgi verdi. Komisyon Başkanı Üskül, Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik ayrımcılık sayılabilecek olayları yerinde incelediklerini belirtti. 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangın nedeniyle Almanya programlarında değişiklik yaptıklarını ve yangın yerini incelediklerini kaydeden Üskül, bunun yanı sıra Berlin, Duesseldorf ve Münih'te de yaptıkları görüşmelerde Göç Yasası'nın yarattığı sorunlar ve cezaevleriyle ilgili incelemelerde bulunduklarını söyledi.

"YASA AYRIMCILIK İÇERİYOR"

Göç Yasası'nın ayrımcılık içeren bir yasa olduğunu ifade eden Üskül, Almanya'da yabancı düşmanlığının giderek yükseldiğini ve bu Yasa'nın da Türklerin Almanya'ya entegrasyonunu zorlaştırdığını belirtti. Almanya ziyareti sırasında insan hakları yetkilileri, Federal İçişleri Bakanı ve Göçten Sorumlu Bakanla da görüştüklerini ifade eden Zafer Üskül, komisyon olarak Göç Yasası'nın insan hakları boyutuyla ele alınmasını istediklerini kaydetti. Cezaevlerindeki şartlar konusunda da incelemelerde bulunduklarını belirten Üskül, Türk hükümlü ve tutuklularla görüştüklerini ve ayrımcılık yapılıp yapılmadığını araştırdıklarını söyledi. Üskül, cezaevleriyle ilgili "ufak tefek sorunlar var. Yemeğin az çıkması ve kütüphanelerde daha çok Türkçe kitabın bulunması gibi" dedi.

"ENTEGRASYONU ÖNLEYECEK HAREKETLERDEN KAÇINMAK GEREK"

Komisyon olarak Almanya'daki incelemelerine ilişkin hazırlayacakları raporu ilgililere sunacaklarını bildiren Üskül, "Alman politikacıların her türlü ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını giderecek açıklamalar yapmaları önemli. Türk toplumu artık Almanya'da yerleşmiştir ve entegrasyonu önleyici hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Biz de Türklerin Almanca öğrenmesini isteriz bu konuda da üzerimize düşeni yaparız" dedi. Almanya'da yaşayan Türklerin endişeli ve huzursuz olduğunu ifade eden Üskül, bu durumun Almanları da endişeye sevk etmesi gerektiğine dikkat çekti. Üskül, "entegrasyon isteğini öne çıkaran Alman yetkililerin bu huzursuzluğu giderecek önlemleri alması gerekir. Bütün yaşanan gelişmeler ortalığı yatıştıracak gelişmeler değil, kaybedecek zaman yok. Görüştüğümüz yetkililer, Göç Yasası ile ilgili insan haklarına aykırı bir yönü varsa dava açılır, iptal edilir görüşündeler. Bu işi yokuşa sürmektir, kendilerine de bunu söyledik, bazı tepkiler, engelleyemeyeceğiniz olaylar olabilir dedik. İnsanların tedirginliği komşularına da yansıyacaktır" diye konuştu.

BİRDAL: İNSAN HAKLARINA AYKIRI VE AYRIMCI BİR YASA

Basın toplantısında konuşan DTP Diyarbakır Milletvekili ve Almanya ziyaretinde yer alan Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Akın Birdal da, Göç Yasası'nın öncelikle insan hakları olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Yasa'nın özellikle Türkleri hedef aldığına işaret eden Birdal, "göç yasası insan haklarına aykırı ve ayrımcı bir yasa" dedi. Almanya'da yaptıkları temasların uyarıcı olduğunu ifade eden Birdal, ilk kez Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Almanya'ya giderek insan hakları sorunlarını yerinde incelediğine dikkat çekti. Birdal, cezaevlerinde yaptıkları incelemeler konusunda ise son 1 yılda 80'i aşkın intihar olayının yaşandığı bilgisini aldıklarını belirtti ve "Türkiyeli kadın ve erkek hükümlü ve tutuklular ziyaretimizden memnun kaldı. Yalnız olmadıkları duygusunu yaşadıklarını söylediler" dedi.

Haber 10



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs