En Sıcak Konular

İnternet bağımlılığı eroinden beter

20 Şubat 2008 10:16 tsi
Ekran karşısında geçirilen zamanla ters orantılı olarak mutluluk azalıyor, kişi içine kapanıyor.

İnterneti bilinçsizce kullanan ya da kötü niyetine alet eden kişilerin durumunu 'hastalık' olarak niteleyen Dr. Yavaş, "İnternet bağımlılığı bozukluğu, uyuşturucu bağımlılığından daha tehlikeli" diye konuştu.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. İsmail Yavaş, internet bağımlılığının, eroin bağımlılığından daha tehlikeli olduğunu söyledi. Yavaş, günlük yaşamın parçası haline gelen interneti ''şuursuzca kullanan veya kötü niyetine alet eden kişilerin bu durumunun, bir çeşit hastalık olduğunu'' bildirdi. Bu durumun ''internet bağımlılığı bozukluğu'' (internet addiction disorder) olarak adlandırıldığını ifade eden Yavaş, internet bağımlılığının, esrar ve eroin bağımlılığından daha tehlikeli olduğunu savundu.

FAYDADAN ÇOK ZARAR

Teknolojik bir nimet olan internetin, insanlara büyük imkanlar sunduğunu vurgulayan Yavaş, ''Ancak bazı kötü sonuçlara da yol açabilmektedir. Bugün hemen her yaştan birçok insan, internet bağımlısı olmuş durumda. İnsanların internetle münasebetleri sorgulandığında, bugün bu teknolojinin dünya genelinde faydadan ziyade zarar vermeye başladığı söylenebilir'' diye konuştu.

REDDETMEK İMKANSIZ

Bu teknolojiyi reddetmenin yanlış ve imkansız olduğunu da vurgulayan Yavaş, uzmanların, internetin istismarı konusunda kafa yormaları gerektiğini söyledi. Yavaş, Çin'de internet ve video oyunlarının bağımlılığını tedavi etmeye yönelik merkez açıldığını, buradaki hastaların çoğunluğunu 14-24 yaşındaki gençlerin oluşturduğunu sözlerine ekledi. Yapılan araştırmalar sonucunda internet kullanımının Türkiye’de son 5 yılda yüzde 700 oranında arttığı ortaya çıktı. Araştırmalara göre, Türkiye’deki kullanıcılardan yüzde 40’ı kendini bağımlı olarak görüyor.

YOKSUNLUK MUTSUZLUK

İnternet bağımlılığı bozukluğunun, her hastalık gibi bazı belirtileri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İsmail Yavaş şunları kaydetti:

Ekran karşısında geçirilen zamanla ters orantılı olarak mutluluk azalıyor, kişi içine kapanıyor.

Psikomotor huzursuzluk yaşanıyor. Kaygı, internetle ilgili hayaller, parmaklarda iradi veya gayri iradi yazma gibi durumlar ortaya çıkıyor.

Kişi çevre ve iş ilişkilerinde olumsuz etkiler yaşamaya başlıyor.

Bugün



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,317 µs