En Sıcak Konular

Avrupa'da iş vaadiyle kaçırılan çocuklar, terörist yapılıyor

20 Şubat 2008 08:48 tsi
Örgütün Avrupa'ya kaçırdığı gençler, daha sonra Irak'ın kuzeyindeki kamplara getiriliyor. Umduğunu bulamayıp PKK'dan kaçanların sayısı iki yılda 353 kişi oldu.

Terör örgütü PKK tarafından bir dönem ailelerden "çocuklarınıza iş, para vereceğiz" vaadiyle alınıp Avrupa ülkelerine götürülen gençler, burada çeşitli yalanlarla beyinleri yıkandıktan sonra örgüte katıldı.  
 
Kamplarda askerî eğitimden geçirilen militanlar, örgütün vaat ettiği hiçbir şeyin doğru olmadığını anlayınca kaçarak güvenlik güçlerine sığınmaya başladı. 2007'de güvenlik güçlerine bu şekilde itirafta bulunarak sığınan terörist sayısı 109. 2008'in ilk iki ayında ise bu sayı 21 olarak gerçekleşti. Militanlar, güvenlik güçlerine verdikleri ifadelerinde iş vaadiyle Avrupa'ya götürüldüklerini ve terör örgütü tarafından kandırıldıklarını söyledi. Teslim olduktan sonra mahkemece serbest bırakılan G.K., şunları söylüyor: "Maddî imkânsızlıklar yüzünden Avrupa'ya gitme vaadiyle kandırıldım."

Avrupa'da çeşitli yalanlarla beyinleri yıkanan gençler, terör örgütünün Kuzey Irak kamplarında eğitimden geçirildi. 1990'lı yıllarda 14-15 yaşlarındaki çocukların her biri şimdi yetişkin. İş umuduyla götürülen bu insanların bir bölümü de güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürüldü. Kendilerine vaat edilen hiçbir şeyin doğru olmadığını gören ve hayatta kalmayı başarabilen gençler, bugün buldukları ilk fırsatta örgütten kaçıyor. 1 Haziran 2005'ten itibaren yürürlüğe giren 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalananlar serbest bırakıldı. Haziran 2005'ten itibaren 7 Aralık 2007'ye kadar 353 kişi bu haktan yararlandı.

Terör örgütünün Avrupa'ya götürüleceği vaadiyle kandırdığı gençlerden biri de G.K. Örgütten kaçıp teslim olan G.K., TCK'nın 221/2. maddesinde yer alan "Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde cezaya hükmolunmaz." hükmünce serbest kaldı. G.K., ifadesinde maddi imkânsızlıklar sebebiyle Avrupa'ya gitme vaadiyle kandırılarak örgüte katıldığını söyledi. Örgütten kaçmak isteyenlerin fazla olduğunu dile getiren G.K., PKK'nın ailesini nasıl paramparça ettiğini şu sözlerle ortaya koyuyor: "Ablam 12 yıl önce Tunceli kırsalında öldürüldü. Kardeşim Bitlis Cezaevi'nde örgüte yardım ve yataklıktan hükümlü. Babam Bursa E Tipi Cezaevi'nde tutuklu. Halamın kızı Remziye Tutuş, 11 yıl önce Tunceli'de çatışmada öldürüldü."

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, terör örgütü PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 3 teröristin anlattıkları da bu iddiaları destekliyor: "Avrupa'da 6 bin Euro karşılığında iş bulma sözü ile kandırıldık. Kuzey Irak'taki kamplara götürüldük. Ne zaman Avrupa'ya gideceğimizi sorduğumuzda eğitim olmadan olmaz diyorlardı. Verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine ilk fırsatta kaçtık."

Örgüte zorla kaçırıldığını anlatan Ö.Y. de arkadaşlarıyla yaptığı konuşmalarda onların iş imkânı, ailelerine para yardımı yapılacağı gibi vaatlerle kandırıldığını öğrendiğini kaydetti. Kandırılanlardan biri olan M.Ş.Y. şunları anlatıyor: "Kimliğime karşı çıktım, toprağıma karşı geldim ve güzel bir yaşam vaadiyle kandırılarak örgüte katıldım. Böyle olacağını bilsem hiç katılmazdım. Şimdi çok memnunum. Kimse kandırılmasın ve dağlara çıkmasın artık."

Zaman



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs