En Sıcak Konular

Unakıtan'la CHP arasında düello

20 Şubat 2008 00:00 tsi
Unakıtan'la CHP arasında düello CHP'nin karşı çıktığı Meclis'teki kamu alacakları ile ilgili uzlaşma görüşmelerinde Maliye Bakanı Unakıtan'ın tasarıyla ilgili açıklamalarının hedefinde CHP vardı.

Yargıda yıllarca sürünen vatandaşlara bir kolaylık getirdiklerini belirten Unakıtan, "Belirli kimseleri korumak için bu kanunu çıkarmıyoruz. Bu kanun Ahmet'e, Mehmet'e değil; herkes için çıkarılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde şahıslar için kanun çıkarılmaz. Vatandaşa bu kolaylığı niye çok
görüyorsunuz?" dedi.

Bakan Unakıtan, TBMM Genel Kurulu'nda kamu alacaklarının uzlaşma yoluyla 18 ayda 18 eşit taksitle tahsilini öngören Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı'nın 1. maddesi üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını cevapladı. Unakıtan, mükelleflerin yargıya başvurmalarını kanuni hakları olarak gördüklerini, bunun ne vicdanı yaralayacağını ne de kimseyi rahatsız edeceğini söyledi.

Bir insanın kanuni hakkını kullanmasının tabi hakkı olduğuna işaret eden Unakıtan, bakanlık olarak anlayışlarının bu doğrultuda olduğunu kaydetti. Bakan Unakıtan, düzenlemenin bir af kanunu olmadığının altını çizerek, tasarının yargıya intikal etmiş 70 bin civarında dosyayı ilgilendirdiğini söyledi. Unakıtan şöyle konuştu:
"Yargıya intikal etmiş dosyalar var. Ne zaman biteceği bilinmiyor? Bu 70 bin kişiye 'İsterseniz gelin. Biz sizin için yeniden uzlaşma yapalım' diyoruz. Uzlaşmayı yapan komisyon da Vergi Usul Kanunu'na göre oluşmuş uzlaşma komisyonlarıdır.

Yıllardır bu komisyonlar bu kanuna göre çalışıyor. 45 yıllık bir uygulama söz konusu. Bunlar için yeni komisyon oluşturulması da söz konusu değil. Onun için kimse spekülasyon yapmasın. Ödeyen ile ödeyemeyen diye birşey yok. Vergi incelemesi yapılmış ve yargıya intikal etmiş dosyalar var. Bu insanlar vergisini hiç ödememiş değil. Sadece ihtilaflı, biz de uzlaşma kapısı açıyoruz. 45 yıldan beri uygulanan uzlaşma komisyonu tarafından değerlendirmeler yapılacak."

Maliye Bakanı Unakıtan, mükelleflerin mahkemeye gidip gelmekten mahvolduğuna işaret ederek, "Biz şimdi vatandaşımıza, yargıda ihtilafı bulunan vatandaşlarımıza işlerini daha kolay halledebilmeleri için 'gelin uzlaşma yapın' diyoruz.

Vatandaşımıza hizmet için de yapıyoruz. Biriktiği için imkan açıyoruz. Yoksa 'vergini affettim' gibi birşey söz konusu değil. Uzlaşma komisyonununda yeniden uzlaşılacak" dedi. Unakıtan, uzlaşma olmadığı takdirde davanın ortadan kalkmayacağını da kaydetti. "Uzlaşma olursa
davadan vazgeçilir" diyen Unakıtan, "Hem uzlaşıp hem dava olmaz. Onun hiçbir hakkına halel gelmiyor" ifadelerini kullandı.

CHP'LİLERDEN 'AF' TEPKİSİ
Tasarının 1. maddesi üzerinde önerge veren CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada tasarıyı eleştirdi. "Bu, bal gibi af kanunudur" diyen Kılıçdaroğlu, tasarı ile birilerinin korunmak istendiğini savundu. Kılıçdaroğlu, Bakan Unakıtan'dan yargıda davası süren ilk 10 firmanın kim olduğunu açıklamasını istedi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de, tasarı ile bazı özel firmaların himaye edilmeye çalışıldığını iddia etti. Özyürek, "Kimin vergisini çizdiniz, kimden ne kadar vergi
aldınız bunu millet bilmek zorundadır" diye konuştu.

UNAKITAN, CHP'LİLERE KIZDI
CHP'lilerin eleştirilerine hükümet adına cevap veren Maliye Bakanı Unakıtan, Kılıçdaroğlu'nun kendi kafasında ürettiği senaryoyu ortaya koyduğunu savundu. "Sanki bunları belirli kimseler için çıkarmışız intibası vermek için hiç konuyla ilgisi olmayan konuşma yapıyor" diyen Unakıtan, şöyle devam etti:
"Efendim 'Birileri kaybetmiş de, biz onları koruyumuşuz'. Bu kanun Ahmet'e, Mehmet'e değil; bu kanun herkese çıkarılıyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nde şahıslar için kanun çıkarılmaz. 90 kere söylüyoruz ama aynı şeyi dönüp dönüp söylüyorlar. Şu anda davalık olanlara bir kolaylık getiriyoruz. Yargıda yıllarca sürünmüş olan vatandaşımıza bir kolaylık getiriyoruz. Bunu niye çok görüyorsunuz? Yani buradan isteyen gelecek diyoruz, istemeyeni zorlamayacağız." 

 



Bu haber 143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,099 µs