En Sıcak Konular

Kanser ilacına para yok!

0 0 0000 00:00 tsi
Kanser ilacına para yok! Bedeli ödenecek ilaçlar listesinden 35 ilaç çıkarıldı. Listeden çıkarılanlar arasında kemoterapi gören hastalarda kullanılan Neupogen adlı ilaç da yer alıyor. TTB uyarıyor: "Bu hastaları ölüme terk etmek demektir"...

Maliye Bakanlığı’nın 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden 35 ilaç çıkarıldı, 99 ilaç eklendi. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlemedeki en önemli unsurun, kemoterapi gören hastalara verilen Neupogen adlı ilacın listeden çıkarılması olduğunu söyledi.

Kanserli hastalarda kemoterapi uygulanırken vücudun savunma mekanizması olan bir maddenin düştüğünü ifade eden Altan Ayaz, “Yükselsin diye bu ilaç kullanılır, bu ilaç kullanılmazsa vücut savunmasız kalır. Hastayı enfeksiyondan ölüme terk etmek demektir bu. Buna benzer başka ilaçlar var ama bunun gibi iyi değiller” dedi.

Ayaz, piyasada bu ilacın “fazla alternatifi” bulunmadığına da işaret ederek, “Bunu ödeme listesinden çıkarmış olmaları, kemoterapi kullanılırken ciddi sorunlara yol açabilir, hayati tehlikeye bile yol açabilir” diye konuştu.

Eczacı işveren sendikaları

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan ise 4 Temmuz tarihinde yayınlanan listede dikkati çektikleri yanlışlıkların bir kısmının bu genelgeyle düzeltildiğini söyledi. Ancak, bazı ilaçlarla ilgili olarak halen tam bir iyileştirmenin sağlanmadığını kaydeden Saydan, “Bu listeler hazırlanırken eczacı ve doktorların da görüşlerinin alınması, uygulamada bu tip sorunların yaşanmasını en aza indirecektir” dedi.

Çocuklarda üst solunum yolları dekonjestanı olarak kullanılan ilaçların “balgam söktürücü gibi algılanarak” 4 Temmuz tarihli genelgeyle geri ödeme kapsamından çıkarıldığını ifade eden Saydan, bu ilaçların tekrar listeye dahil edilmesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

Saydan, 116 kalem ilaç içeren 4 Temmuz tarihli listeyle aynı etken madde ve özelliklere sahip bazı ilaçlar geri ödeme kapsamından çıkarılırken, bazılarının kapsam dahilinde bırakıldığını belirterek, “Biz buna o zaman dikkat çekmiş ve ‘bunun yeterince incelenmeden alınan bir karar’ olduğunu söylemiştik” dedi.

Listeden çıkarılan ilaçlar arasında Bemiks-C 30 DRJ, Benexol 250/250 MG 50 LAK TB, Bevitin -C 30 FTB, Polivit-C 30 DRJ, Betadine Gargara, Hekzoton 1 MG/ML 200 ML Gargara, Seralin 50 MG 14 KP gibi ilaçların da aralarında olduğu toplam 35 kalem ilaç yer alıyor.

Listeye eklenen ilaçlar

Öte yandan, düzenlemeyle bedeli ödenecek ilaçlar listesine 99 ilaç eklendi. Ödeme listesinden çıkarılan bazı ilaçların bedeli, belirli koşul ve dozlarda yeniden sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanacak.

Yeni düzenlemeye göre, obezite tedavisinde kullanılan “orlistat” ve “sibutramin” etken maddeli ilaçlar, endokrinoloji ve metabolizma uzman hekiminin bulunduğu resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek. Raporun fotokopisi reçeteye eklenecek. Yazılan her reçeteye hastanın bir önceki reçeteye göre kaybettiği kilo, diyet ve egzersize uyduğu, beden-kitle indeksi değeri hekim tarafından yazılarak imzalanacak. İlaç, bu rapora dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilecek. Yeni düzenlemeye göre, ayrıca şu koşullar aranacak:

Daha önce 4 ardışık hafta boyunca yalnızca diyetle en az 2.5 kilogramlık bir kilo kaybı olacak,

Obez hastalarda vücut kitle indeksi 40 kg/metrekareden büyük ya da eşit olacak,

Bu grup ilaçlardan aynı anda sadece biri kullanılacak.

İlk 3 ay süresince hastaların kontrolü her ay yapılırken, ilaçlar birer aylık verilecek. 12 haftalık tedavi sonunda hastanın başlangıçtaki vücut ağırlığının en az yüzde 5’ini kaybetmesi halinde tedavinin devamına karar verilirse, yeni bir rapor daha düzenlenerek tedavi 3’er aylık sürelerle uzatılabilecek. 12 hafta sonunda vücut ağırlığının en az yüzde 5’inin kaybedilmemesi halinde tedavi kesilecek.

Bu ilaçların kullanımı hastanın hayatı boyunca her şartta 2 yılı geçmeyecek.

Daha önce geri ödeme listesinden çıkarılan Reductil ve Xenical adlı ilaçlar bu koşullar dahilinde yeniden ödenecek.

Karaciğer nakli sonrası ilaç ödemeleri

Yeni düzenlemeye göre, Hepatit-B hastalarından karaciğer nakli olanlarda enfeksiyona karşı kullanılan Hepatit B immunglobulin belirli dozlarda geri ödenecek. Buna göre, söz konusu ilaç, ameliyat süresince karaciğersiz fazda 10 bin ünite, ameliyattan sonra ise her gün (7 gün boyunca) 2 bin ünite kullanılabilecek.

İlacın kullanımı, takip eden uzun dönemdeki tedavi süresince aylık kandaki serum seviyesi kontrolleriyle, 100 ünite/litre serum seviyesi olacak şekilde sürdürülecek. İlaç, bu uzun dönemdeki tedavi süresince aylık toplam 2 bin ünite dozuna kadar kullanılabilecek.

Sara ilaçları

Sara ilaçlarının bedelinin geri ödenmesiyle ilgili bazı düzenlemeler de yapıldı. Düzenlemeye göre, psikiyatrik hastalarda kullanımı onaylı sara ilaçları, bu tanılarda psikiyatri uzmanlarınca reçete edilebilecek. Bu ilaç, psikiyatri uzmanın da yer aldığı kurul raporu bulunması halinde ise tüm hekimler tarafından yazılabilecek.

Kolesterol ilaçları

Yeni tebliğe göre “ezetimib” etken maddeli kolesterol düşürücü ilaçlar, “statin” grubu kolesterol düşürücülerle tedavinin sağlanamadığı veya karaciğer toksisitesinin (kimyasal maddenin oluşturduğu hasar) başladığı vakalarda, kullanılan “statin” dozunun azaltılması koşuluyla kullanılabilecek.

Söz konusu iki etken maddenin kullanıldığı kombinasyon tedavi ise, kardiyoloji, iç hastalıkları, kalp-damar cerrahı veya nöroloji uzmanının bulunduğu kurul raporuyla, tek başına “statin”lerle sonuç alınamayan veya karaciğer toksitesinin başladığı vakalarda, kullanılan diğer “statin” ve “ezetimib”in kesilmesi koşuluyla günlük maksimum 01x01 dozla kullanılabilecek.

“Amplodipin-atorvastatin” ve bağışıklık sistemiyle ilgili ve dermatolojik hastalıklarda kullanılan “takrolimus” etken maddeli ilaçlar ise cilt hastalıkları, pediatri ve pediatri yan dal uzmanları veya bunlardan birinin bulunduğu sağlık kurulunun raporuyla tüm hekimlerce yazılabilecek.

Listeye eklenen diğer ilaçlar

Maliye Bakanlığı, 4 Temmuz tarihinde yayınladığı ve 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren listeyle geri ödeme kapsamından çıkardığı, özellikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığında akıntıyı kesen, üst solunum yolları dekonjestan şuruplarını tekrar geri ödeme listesine dahil etti.

Buna göre, Eksofed isimli 30 ve 60 miligramlık şuruplarla Rinogest isimli ilaç geri ödeme kurumlarınca ödenecek.

NTV



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,326 µs