En Sıcak Konular

Batı'nın Türkiye'ye ihtiyacı var

0 0 0000 00:00 tsi
Batı'nın Türkiye'ye ihtiyacı var İngiliz The Guardian gazetesi, Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğini toptan reddetmesinin Ankara için 'herşeyin bittiği anlamına gelmediğini' yazdı.

Simon Tisdall imzalı yazıda, Fransa'nın 'ihtiraslı' İçişleri Bakanı Sarkozy'nin, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın doğal halefi olduğunu sandığı belirtildi.
 
Ancak Sarkozy'nin ne AB'yi yönettiğini ne de Fransa devlet başkanı seçildiğini hatırlatan yazar, ortanın solunun çıkaracağı muhtemel aday Segolene Royal'ın işleri yolunda giderse, Sarkozy'nin başkan olamayacağını yazdı.
 
Tisdall, "yine de Sarkozy'nin görüşleri, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer Avrupa liderlerinin düşmanca davranışı ile biraraya geldiğinde Türkler için yıldırıcı bir etki oluşturuyor" diye yazdı.
 
Yazar, Sarkozy'nin Brüksel'deki sözlerine de yer verdi: "Birçok nedenden ötürü Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekir. Ama tam üyeliğe kadar gitmeksizin. Kimin Avrupalı olup kimin olmadığını söylememiz lazım. Artık bu konuyu muğlak bırakamayız."

"Sarkozy'nin duruşu teşvik edici değil"

Yazar, Sarkozy'nin olumsuz duruşunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından önümüzdeki ay açıklanacak İlerleme Raporu öncesi Türkiye için hiç de teşvik edici olmadığını belirtti.
 
Yazıda, "bu talepler arasında bu ayın sonlarına doğru 'Türklüğe hakaret' suçundan yargılanacak olan Elif Şafak davası gibi sık sık milliyetçi boy gösterisine dönüşen davaların nedeni olan ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasaların kaldırılması da bulunuyor" diye yazdı.
 
AB'nin taleplerinin aynı zamanda Türkiye'nin iyi durumda olmayan Kürt azınlığı, haziran ayındaki para krizi sonrası güvenilir bir ekonomi yönetimi ve Kıbrıs konusunda olduğunu belirten yazar, Kıbrıs konusunda şu sözlere yer verdi:
 
"AB, BM'nin barış planını kabul etmeleri konusunda Kıbrıslı Rumlara ısrar etmek yerine 2004 yılında üyeliğe kabul ederek bu sorunun meydana gelişine katkıda bulundu. Şimdi de beklendiği gibi hem onlar hem de Yunanistan limanları Kıbrıslı Rumlara açmadığı takdirde Türkiye'yi bunun dehşetli sonuçlarına katlanmakla tehdit ediyor. Kıbrıslı Türkler ise böyle bir adımın karşılıklı olabileceğini söylüyor ama dışlanmış olan ve iç karışıklık yaşayan bu hükümetin sesi neredeyse hiç duyulmuyor."
 
İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy de 8 eylülde yaptığı açıklamada, Ek Protokolün uygulanmaması halinde tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması gerektiğini öne sürmüştü.
 
Avrupa'nın Türkiye'ye yaklaşımı
 
Anketlerden Avrupa'nın Türkiye'ye soğuk yaklaşımının halk üzerindeki etkisinin daha büyük olduğunu belirten yazar, geçtiğimiz hafta Alman Marshall Fonu tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasının Avrupalıların yüzde 32'sinin Türkiye'nin AB üyeliğni 'kötü birşey' olarak gördüğünü ve bunun da bir yıl içersinde 12 puanlık bir artış anlamına geldiğini vurguladı.
 
Yazıda, "Türklerin ABD ve AB üyeliği konusundaki görüşleri soğumaya, İran'a karşı ise ısınmaya başladı. ABD ve İngiltere yönetimleri uzun bir süredir Müslüman Türkiye'yi İslam dünyasına uzanan bir köprü olarak görüyorlardı. Ama bu köprüyü Bush'un 'Tahran zalimlerine' uzanmak amacıyla kullanmak biraz hayalci olur" ifadesi yer aldı.
 
Avrupalı liderlerin bu durumdan kendilerini sorumlu tutmaları gerektiğinin vurgulandığı yazıda, Avrupalı liderlerin en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda Türkiye'yi geri ittiğini ve bu gerçeğin birçok Avrupa başkentinden daha çok Washington tarafında görüldüğü vurgulandı.
 
Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesi

 
İçerideki muhalefete karşın Ankara'nın geçtiğimiz hafta Lübnan'daki barış gücüne bin askerlik bir katkıda bulunmayı kabul ettiğinin de hatırlatıldığı yazıda "Sarkozy işine gelmediği için bunu hatırlamadı" ifadesi kullanıldı.
 
Türkiye'nin Hazar ve orta Asya petrol ve gazı için Rusya'ya alternatif güzergah olarak büyüyen bir rolü olduğu gerçeğinin de AB tarafından görülmesi gerektiğine dikkat çeken gazete, Türkiye'nin, 'terörizmle savaşta İslam dünyasında az bulunan demokratik bir ortak' olduğunu belirtti.
 
Yazıda, "AB'ye girmek dış politikanın hala temel hedefi. Türk halkının çoğu hala buna destek veriyor. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. Ama Avrupa'da Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu anlamak zorunda" yorumuna da yer verildi.

CNNTürk



Bu haber 193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,651 µs