En Sıcak Konular

Amerikan pirincinde GDO bulundu

0 0 0000 00:00 tsi
Amerikan pirincinde GDO bulundu Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) üretiminde başı çeken ABD’nin pirinç silolarında, onaylanmamış bir GDO pirinç türü bulundu. Greenpeace örgütü, tüm dünyada ABD üretimi pirinç satışının yasaklanması gerektiğini bildirdi.

İnsan tüketimi için onay almamış olan Bayer’in “GE Liberty Link (LL) rice 602” ismiyle ürettiği genetiği değiştirilmiş pirinç, ABD ticari pirinç silolarında bulundu. Japonya, hemen ABD’den pirinç ithalatını durdurdu. 1998 ve 2001 yılları arasında deneme amaçlı alanlarda ekimi yapılmış olan bu pirinç türünün, dünyanın herhangi bir yerinde üretimi veya satışı için izni bulunmuyor. Keza, Güney Kore, ABD yetkililerinin yoğun çabaları sonucunda ithalat yasaklamasına gitmedi ama ithal ettiği pirinçlerin GDO'suz olmasına dair ABD'den devlet garantisi istedi.

Greenpeace örgütünden Jeremy Tager, “Pirinç, temel tüketim maddelerinden biridir. Genetiği değiştirilmiş pirincini dünyaya dayatmaya çalışan Bayer’in pirinç stoklarını GDO ürünleriyle kontamine etmesi engellenmelidir.” dedi. Kontaminasyonun boyutları şimdilik bilinmiyor.

Kontaminasyon skandalından hemen sonra Japonya, ABD’den uzun taneli pirinç ithalatını durdurdu. Geçen yıl da, başka bir GDO kontaminasyon skandalı nedeniyle, Avrupa Birliği ve Japonya, ABD’den mısır ithalini yasaklamışlardı. Biyoteknoloji şirketi Syngenta, dört sene boyunca ABD’li çiftçilere, deneysel ve yasadışı bir GDO mısır türü sattığını itiraf etmişti. Bu itirafın hemen ardından, Avrupa Birliği, kendisine de ulaşmış olan GDO mısırın ABD’den ithalini yasaklama kararı aldı.

GDO endüstrisi genetiğini değiştirdiği organizmaları kontrol edemiyor

Tager "Bu kontaminasyon skandalı, GDO endüstrisinin, genetiği değiştirilmiş organizmaları kontrol edemediğini tekrar ispatlamıştır.  Amerikan pirincini ithal eden Avrupa birliği, Meksika, Kanada, Brezilya gibi ülkeler bu tehdit konusunda bilinçlenmeli; bu tür ürünleri market raflarından kaldırmalılar. Bu tür pirincin ticare üretimine yönelik tüm başvurular reddedilmeli. “ dedi.
ABD'de ürünlerin genetiğinin değiştirilmesine ve genetiği değiştirilmiş (GD) ürün yetiştirilmesine, ticaretine ve tüketimine izin veriliyor.

GDO rakamları

AB ülkeleri ve bazı Asya ülkeleri GD'ye karşı olduklarından bu konuda hassasiyet gösteriyor.

ABD'de mısırın yüzde 61'i, pamuğun yüzde 83'ü, soyanın yüzde 89'u GDO'lu tohum ile üretiliyor.

ABD'de üretilen pirincin yüzde 50'si ihraç edilmekte olup bunun yüzde 80'i uzun pirinçtir.

2006 yılı üretim tahminlerine göre 1.18 milyor dolar değerinde pirinç üreten ABD, bunun yüzde 50'sini ihraç etmeyi hedeflemişti.

Bilindiği üzere ABD, dünya pirinç ticaretinin yüzde 12'sini elinde tutmaktadır. ABD'de üretilen pirincin yüzde 58'i iç piyasada direkt gıda olarak, yüzde 16'sı işlenmiş gıdalar ve bira yapımında, yüzde 10'u da hayvan yemi olarak tüketilmektedir.

Hatırlanacağı üzere 1981 yılından itibaren kronikleşen pirinç ithalatı Türkiye'yi pirinç ithalatında korumacı tedbirler almaya sevk etmiş, bu tedbirler nedeniyle de ABD ile anlaşmazlığa düşülmüştü. Türkiye'nin pirinçte ithalat için getirdiği, yerli üreticiden alım yapma şartına itiraz eden ABD hükümeti, 2 Kasım 2005'te Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet ederek 2003'ten beri Türkiye'ye pirinç ihracatının üçte iki oranında düşmesine neden olan ithalat lisans sistemine ilişkin şikayetlerinin incelenmesi için bir panel oluşturulmasını istemişti.
ABD, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Türkiye'ye karşı pirinç ithalatında Türkiye'nin ithalat lisanslama sisteminin dünya ticaret yasaları ile çeliştiği pirinç ihracatında çok yüksek tarife ve engeller koyduğu iddiası ile açılan dava sonrası, müzakerelerde ABD davayı kazanırsa ve Türkiye yine de ithalat engellerini kaldıramazsa, ABD, Türkiye'den yaptığı ithal ürünlere misilleme niteliğinde ek vergi ve engel koyabileceğini ima etmişti. Bu konunun olumlu ya da olumsuz yönde hallolmasının DTÖ sistemine göre 1 yıl kadar sürebileceği belirtilmektedir.
Kaynaklar:

http://www.organicconsumers.org/

DÜNYA, Tevfik Güngör



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs