En Sıcak Konular

ATO: Gözlükte Çin istilası yaşanıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1 milyar dolarlık Türkiye gözlük pazarının Çin istilası altında olduğunu belirterek, “Piyasadaki gözlüklerin yüzde 90'ı çekik gözlü” dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yerli gözlük fabrikalarının ekonomik istikrarsızlık, üretim girdileri ve vergilerin yüksekliği nedeniyle üretimlerine ara vermek zorunda kaldığını kaydetti. Aygün, 18 gözlük fabrikasından sadece 5'inin aktif üretim yaptığını söyledi. Yıllık üretim kapasitesinin sadece yüzde 10'unun kullanıldığını vurgulayan Aygün, “Yıllık üretim kapasitemiz 6 milyon iken 600 bin adet gözlük üretiyoruz. Bırakın 130 milyar dolarlık dünya pazarından pay almayı 1 milyar dolarlık Türkiye pazarında bile esamimiz okunmuyor” diye konuştu.

Yerli gözlük sektörüne acilen koruma ve teşvik sağlanması gerektiğini ifade eden Aygün, “Türkiye'de gözlükçülük sektörü batıyor, hükümet pembe gözlükle seyrediyor” dedi. Aygün, gözlük sektöründe yoğun işten çıkarmalar yaşandığını da söyledi. Türkiye'de yıllık gözlük tüketiminin 20 milyon olduğunu, bunun 10 milyonunun optik, 10 milyonunun da güneş gözlüğünden oluştuğunu hatırlatan Aygün, “Tüm kullanılan gözlüklerin içinde yerlinin payı sadece yüzde 3. Vatandaşa sorun bir tane Türk gözlük markası söyleyebilecek mi?” diye konuştu.

Piyasayı istila eden ucuz ve kalitesiz Çin malı gözlüklerin vatandaşın göz sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Aygün,

“İthal güneş gözlüklerinin 1.5 milyonu standartlara uygun, 8.5 milyonu standart dışı. Çin malı güneş gözlüklerinin büyük bölümü vatandaşın gözlerini korumadığı gibi gözleri bozuyor. Çin malı güneş gözlüklerine kesinlikle itibar etmeyin. Güneşten koruyayım derken, hem gözden hem de cepteki paradan olmayın" dedi.

Her yıl tüketilen 10 milyon optik çerçevenin 9 milyon adedinin ödemesinin kamu tarafından yapıldığını anımsatan Aygün, “Devlet optik çerçeve için yılda yaklaşık 250 milyon dolar ödüyor. Yazık değil mi bu devletin parasına?” diye konuştu. Sektörü korumak, istihdamı arttırmak, ithalatı ihracata çevirebilmek için ithal gözlüğe vergi konulmasının şart olduğunu belirten Aygün, şunları söyledi:

“İthal gözlüğe en az üç yıl süreyle vergi konulması şart. Mevzuat buna müsait. Böylece üretimine ara veren fabrikalar tekrar üretime başlar. İstihdam artar, sektör nefes alır. Üretim kapasitesi artacağı için Çin'le rekabet şansı doğar. Türkiye geleceğin gözlük üretim üssü haline gelebilir.”

ANKA



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs