En Sıcak Konular

"Sadece askerler değil, siyasiler de yatmasın!"

0 0 0000 00:00 tsi
"Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diyerek tepki toplayan Başbakan Erdoğan, bu kez durumu toparladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasilere ve bürokratlara seslenerek, ''bu makamlar yan gelip yatma yeri değildir'' dedi.

Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Erdoğan,"olayları kuru kuruya tribünden seyretmekle olmaz" dedi.
 
Muğla'ya giden Başbakan Erdoğan, Milas ilçesinde yap - işlet - devret modeliyle yapılan Güllük Uluslararası Gemi Yanaşma İskelesi'nin açılışını yaptı.
 
Başbakan, açılışta siyasilere ve bürokratlara seslenerek, "son günlerin moda bir sözü var 'bu makamlar yan gelip yatma yeri değil', çalışacağız, başbakanıyla teknoktarıyla milletiyle el ele çalışacağız" dedi.

Açılış sırasında Tülay Güldamla adlı bir kadın, iskeleye giderek Erdoğan'a Kurtuluş Savaşı'nda mücadele eden askerlerin fotoğrafını gösterdi. Güldamla, korumalar tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.
 
Açılışın ardından İzmir'e geçen Erdoğan, partisinin il teşkilatının düzenlediği yemeğe katıldı. Erdoğan Lübnan'a asker gönderme kararına yönelik eleştirilere "olayları kuru kuruya tribünden seyretmekle olmaz" dedi.
 
Erdoğan, "içinize ne kadar kapanırsanız bulunduğunuz bölgede hiçbir ağırlığınız kalmaz. Eğer siz yoksanız orada başkaları olacaktır. Siyaset boşluk kabul etmez. Ecdadımız tarih boyunca bunu yapmıştır. Hint Yarımadası'na kadar donanma göndermişse boşuna göndermedi" dedi.
 
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından yemek basına kapatıldı.
 
Lübnan ve ABD'ye heyet gönderiliyor
 
Lübnan'a asker göndermeye hazırlanan Türkiye, yola çıkacak birliğin detayları için Lübnan ve ABD'ye ayrı ayrı heyetler gönderiyor.

Dışişleri Bakanlığı'nda Lübnan'a gönderilecek Türk gücüne yönelik yapılan ilk koordinasyon toplantısından Lübnan'a heyet gönderme kararı çıktı.
 
Dışişleri, Genelkurmay, Başbakanlık, TİKA, Kızılay, Karayolları, DSİ gibi 14 kuruluşun temsilcilerinin katıldığı toplantıda Lübnan'ın yeniden imarında Türkiye'nin yapacağı katkılar ele alındı.
 
Toplantı sonunda varılan mutabakata göre Dışişleri, Genelkurmay, Karayolları, ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) uzmanlarından oluşan bir heyet önümüzdeki hafta Lübnan'a gidecek.
 
"Lübnan'ın elinde bir yapılacaklar listesi var, buna bakıp seçim yapacağız" şeklinde konuşan yetkililer, kısa sürede çalışmalarını tamamlayıp Ankara'ya dönecek.
 
Yeniden inşa ve altyapı çalışmaları
 
Lübnan'da yol, okul ve hastanelerin yeniden imarı ile enerji başta olmak üzere altyapının tekrar işler hale getirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, Ankara'da yapılacak ikinci toplantıda Türkiye'nin projelerinin ele alınacağının altını çiziyor.
 
Türkiye'nin üstleneceği yatırımların kaç sivil personel ve ne kadar makine parkı gerektirdiğinin ve hangi bölgelerde görev yapılacağının belirlenmesinin ardından bu ekibin korunması için gerekli asker sayısı da ortaya çıkacak.
 
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, önümüzdeki haftasonunda Türkiye'nin Lübnan'a göndereceği asker ve sivil personel sayısının netleşeceğini belirtiyor.
 
New York heyetinin temasları

 
Askerler bölgenin güvenlik durumuna ilişkin incelemelerini geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren Lübnan'da sürdürürken, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan oluşacak bir heyet de yine önümüzdeki hafta New York'ta yapılacak müzakerelere katılacak.
 
Burada da Türk birliğinin yeri, yapısı ve diğer birliklerle koordinasyonu gibi konular ele alınacak.
 
Üst düzey Türk diplomatlar, Litani nehri ile Mavi hattın arasının dar bir bölge olduğunu, 15 bin Lübnan askeri ile 15 bin askerden oluşan uluslararası gücün aynı bölgeye konuşlanacağını belirtiyor ve bu durumun söz konusu hatta ciddi bir yoğunluk oluşturacağına dikkat çekiyor.
 
Tezkere Meclis'ten geçti
 
Birleşmiş Milletler barış gücüne katılmak üzere Türk askerinin Lübnan'a gönderilmesine yönelik Başbakanlık tezkeresi 5 eylülde TBMM Genel Kurulu'nda '192' ret oyuna karşı 340 'evet' oyuyla kabul edildi.
 
Türk gücünün görev tanımı

Türkiye, barış gücüne 'Deniz Görev Gücü' olarak katılacak ve devriye görevi yapacak.
Taleplerin tek tek değerlendirilmesi kaydı ile dost ve müttefik ülkeler için deniz ve hava ulaşım desteği sağlayacak.
Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerinde güvenliği sağlayacak kuvvet koruma birlikleri gönderilecek.
Lübnan Ordusu'na eğitim verecek. 
 
Türk askeri bugüne kadar nerelerde görev yaptı?
 
Uluslararası barışın sağlanması amacıyla, BM VE NATO kararlarıyla, 63 bin 686 Türk askeri bugüne kadar 13 kez yurt dışında görev yaptı.
 
Hala Kabil, Bosna-Hersek, Kosova'da bin 45 asker görev yapıyor. NATO ve BM'nin kararları doğrultusunda Türkiye, TBMM'den çıkan tezkerelerle birçok ülkeye asker gönderdi.
 
Türkiye'nin katkısı, 1950 yılında Kore Savaşı ile başladı. Daha sonra sırasıyla
Somali, Bosna Hersek, Adriyatik Denizi, Arnavutluk, İran-Irak, Kuveyt, Doğu Timor, Gürcistan ve Afganistan'da görev aldı.
 
4 mayıs 2006'dan bu yana, Kabil'de 260 Türk askeri görev yapıyor. Önce BM harekatı olarak başlayan ve daha sonra AB harekatı olarak Bosna Hersek'te devam eden ALTHEA harekatında 300 Türk askeri bulunuyor.
 
Kosova'da, NATO-Sofa Anlaşması gereğince 400 asker ve polis görev yapıyor. Letonya'da ise 4 F-16 uçağı, 85 personeliyle görev yapıyor.
 
Mehmetçik doğal afetlere de koştu
 
Mehmetçik, askeri görevlerinin yanı sıra dünyada yaşanan doğal afetler sonrasında da uluslararası operasyonlarda görev alıyor.
 
Katrina Kasırgası sonrası NATO'nun insani yardım amaçlı ABD'ye desteği
kapsamında 30 eylül-8 ekim 2005 tarihleri arasında, bir C-130 uçağı
görevlendirildi.
 
Pakistan'da yaşanan 8 ekim 2005 depreminin ardından bölgeye gönderilen yardım malzemeleri, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçaklarıyla bölgeye aktarıldı.
 
Aynı zamanda iki hava üssü, İleri Lojistik Merkezi olarak, iki C-130 Kargo uçağı NATO'nun hava köprüsü için ve gerektiğinde kullanılmak üzere bir firkateyn, NATO deniz köprüsü için tahsis edildi.

CNNTurk



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs