En Sıcak Konular

Ömür törpüsü...

0 0 0000 00:00 tsi


Demek ki 83 yıl olmuş... Ezeli ve ebedi muhalefet partisi CHP, kuruluşunun 83'üncü yıldönümünü yeni genel merkez binasında çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Ajans haberi...

Kutlamalar çerçevesinde Deniz Baykal, Atatürk'ün mozolesine çelenk ve saygı duruşu gibi klasik etkinliklerden sonra, muhtemelen ('muhtemelen' değil, 'mutlaka') bir konuşma yapacak ve CHP'nin düşmanı denize döken, devleti kuran, 'Türkiye'yi çağdaşlaştıran', ülkeye demokrasiyi getiren, 1945'te çok partili parlamenter sistemi ikame eden bir parti olduğunu söyleyecek.

Kimse itiraz etmeyeceği, edemeyeceği için, söyledikleri 'doğru' hükmünde kalacak.

Bunları söylerken de tabii, niçin CHP'nin seçim kazanamadığını, köksüz-tabansız partiler yıllardır ülkeyi yönetirken CHP'nin neden 'kutsal muhalefet görevinden' kurtulamadığını yine izah edemeyecek.

Peki, bu partiyle ilgili (Baykal'ın da gündeme getirmesi muhtemel) iddialar doğru mudur? CHP olmasaydı, gerçekte, 'çok partili parlamenter sisteme' geçemeyecek miydik?

Dahası, CHP devleti kuran parti midir?

Kemalize sol yazarların (ve tabii ki bir kısım CHP'lilerin) çok partili parlamenter sistemin 'milad'ıyla ilgili bilgileri maalesef dayanaktan yoksun. Bir kere, bu sürecin başlangıcı, zannedildiği ve ileri sürüldüğü gibi 1945 değil, 1923'tür... Bunda da CHP yöneticilerinin zerre katkısı yoktur.

Kaldı ki, 23'ten önce de siyasi partiler vardı.

Mesela, 'Türkiye Komünist Fırkası'nı 1921'de bizzat Mustafa Kemal Paşa kurdurmuştu. Yunus Nadi'ye partinin yayın organı olarak 'Yenigün' gazetesini çıkarttırmış, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Refik Koraltan, Kılıç Ali, Tevfik Rüştü Aras ve esamisi bilinen pek çok Türk büyüğünü partiye üye yazdırmıştı. TBMM ve Cumhuriyet öncesini saymıyoruz.

1945'i İsmet Paşa'nın, dolayısıyla CHP'nin başarısı gibi sunanlar, 'Serbest Fırka' ve 'Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası' tecrübelerini de hesaba katmıyorlar. Bu partiler, 1945'ten önce örgütlenmişlerdi. Yani ortada CHP'ye yontabileceğimiz bir 'başarı' yok. İkisi de İsmet Paşa'ya rağmen varolmuş, ikisi de CHP'nin manipülasyonuyla kapatılmışlardı.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (Bu partinin başında Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay gibi milli mücadelenin önemli isimleri bulunuyordu), sisteme alternatif getirmese de, sistem içi değişikliklerin yapılmasını, Ankara'nın tek parti ikliminden uzaklaşmasını savunuyordu. İsmet Paşa'nın başında bulunduğu CHP için de en ciddi rakipti.

Bu parti, 'İzmir Suikasti' bahane edilerek kapatıldı.

Fethi Okyar'ın 'Serbest Fırka'sı ise, süreç içinde 'hoşnutsuzların' ve tek parti uygulamalarından şekvacı yığınların kümelendiği ciddi bir muhalefet hareketine dönüştüğü için tasfiye edildi.

Tasfiye hareketinin başındaki kişi, yine İsmet Paşa'dır. (Fethi Okyar, anılarında, paşaya ilişkin çok daha ağır yargılarda bulunuyor ama, yerimiz kifayet etmediği için girmiyoruz.)

Hasılı kelam:

Çok partili parlamenter sistem 'CHP'nin milletimize bir armağanı' değildir. Bir kısım CHP'lilere kalsa, tüm partilerin kapısına kilit vurulmalı (çünkü 1950 seçimleriyle birlikte 'karşı-devrim tehlikesi' baş göstermiştir), yeniden tek parti asr-ı saadetine (!) dönülmelidir.

Bunu ben söylemiyorum; açın Zülfü Livaneli'nin yazılarına bakın.

Diğer iddiaya gelince...

Belki bin kere yazıldı, CHP 'devleti kuran parti' değildir, 'devletin kurduğu parti'dir. Dolayısıyla 'statüko'yu arkalamaktadır ve bu yüzden hiçbir seçimi kazanamamaktadır.



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs