En Sıcak Konular

İran'ın "gizli" elçisi Amerika'da!

0 0 0000 00:00 tsi
İran'ın BM, İran'a nükleer programını askıya alması için 31 Ağustos tarihine kadar süre tanırken, Tahran 20 sayfalık bir mektubu ile çetin bir tavır ortaya koymuştu. Bu tavır İran'ın direneceği şeklinde yorumlamıştı. Ancak Washington'da "gizli" bir elçi Tahr

Ancak İran'ın kriz yönetiminde kendine has bir tavrının bulunması ve meseleleri sonuna kadar gerginlik çizgisinde taşıyıp ardından "münasip" yöntem ve üslupla uzlaşma aradığı biliniyor. Bunun somut örneği de dün yaşandı ve bugün yaşanmaya devam edecek!

Bugün (Perşembe) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilileri Berlin'de İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığı ele alacak. Toplantıda ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın temsilcileri, müzakere kapılarını kapatmadan İran'a nasıl baskı uygulayabileceklerini değerlendirecek.

Ancak toplantıda herhangi bir karar alınması beklenmiyor. Kulisler toplantıda sadece olası yaptırımlar konusunda görüş alışverişinde bulunulacağını gösteriyor. Yani İran'a karşı bir tutum var ortada ve bunun geleceği araştırılıyor.

Aynı zamanlamayla Washington'da yaşanan özel bir ziyaret bu iklimin farlı hava şartlarını ortaya koyuyor.. Washington'da bulunan İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ülkesinin nükleer programını askıya alabileceğini söyledi. Hatemi, İran'ın nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşmasına taraf olduğunu ve bu bağlamda bazı yükümlülükleri bulunduğunu belirtti. 

Eski İran Cumhurbaşkanı dün Washington'da Amerika'yı, İran'la arasındaki uyuşmazlıkları tehdit değil diyalog yoluyla çözmeye çağırdı, tarihi güvensizliği aşacak çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. 1979 yılında Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliğinin dinci militanlarca ele geçirmesinden bu yana ilk kez bu derece üst düzey bir İranlı yetkili Amerika'yı ziyaret ediyor.

Bu ziyaret ve açıklamaların yorumlanması nasıl yapılacak? Hatemi İran'ın "eski" cumhurbaşkanı ve halihazırdaki Tahran iktidarıyla tüm fikirlerinin uyuşmadığı biliniyor. Ancak Washington ziyaretini "bir İranlı muhalifin söylemleri" olarak okumak son derece yanlış olur.

Hatemi Tahran iktidarı tarafından son derece saygı duyulan bir isim olduğu gibi aynı iktidarın kritik sayılabilecek makamlarında ve icraatın içinde görevler yürütüyor. Aynı şekilde Hatemi'nin de ülkesindeki yönetim erkine asla ters düşmeyeceğini, hatta Washington'a bu ziyaterini İran yönetiminin "zımni" bir temsilcisi olarak yaptığı söylemek de mümkün. Zaten aksi durumda ne Washington Hatemi için özel bir izin çıkarır ne de Tahran Hatemi'ye gitmesi için verirdi!

Sonuç olarak Hatemi'nin Washington konuşmaları Tahran'ın kapalı yaklaşımlarının ifadesi olarak okunuyor. İran, nükleer çalışmaları konusunda ayak direyerek devam ederken, bu krizin tatsız olaylara meydan vermesini engellemek için de kapalı mesajlar veriyor. Hatemi'nin bu mesajları taşıyan elçi olduğuna şüphe yok.

iyibilgi



Bu haber 160 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs