En Sıcak Konular

YTL 2 ayda % 9 değerlendi

0 0 0000 00:00 tsi
Mayıs ve haziranda yüzde 17.2 gibi yüksek bir oranda değer kaybederek ihracatçıları sevindiren YTL, son iki ayda ise reel olarak yeniden yüzde 9 oranında değerlendi.

Mayıs ve haziranda toplam yüzde 17.2 oranında reel alamda değer kaybederek özellikle ihracatçıları sevindiren YTL, son iki ayda yüzde 9 oranında değerlenerek, "değerli YTL-cari açık" tartışmalarını yeniden Türkiye'nin gündemine taşıdı.

Merkez Bankasının, başta dolar ve Euro olmak üzere Türkiye'nin en fazla dış ticaret yaptığı ülkelerin paralarıyla, bu ülkelerdeki ve Türkiye'deki enflasyon oranlarını dikkate alarak hazırladığı reel efektif döviz kuru endeksi temmuzdan sonra ağustosta da yükselişini sürdürdü.

Mayısta yüzde 7.7, haziranda da yüzde 10.3 oranında azaldıktan sonra temmuzda yüzde 3.3'le yeniden artmaya başlayan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ağustosta da yüzde 5.5 arttı. Böylece mayıs ve haziranda toplam yüzde 17.2 oranında bir reel değer kaybı yaşayan YTL son iki ayda yüzde 9 oranında yeniden değerlendi. Haziran sonunda 142.1'e kadar gerileyen TÜFE bazlı reel kur endeksi temmuzda 146.8'e, ağustosta ise 154.9'a kadar çıktı.

Merkez Bankası TÜFE ve ÜFE bazlı reel kur endekslerini Türk parasının 1995 yılındaki ortamla değerini 100 kabil ederek oluşturdu.

Temmuzda yüzde 3 artan ÜFE bazlı reel kur endeksi ise ağustosta da yüzde 5.2 oranında artış kaydetti. YTL'nin reel değerinde ÜFE'ye göre son iki ayda yaşanan artış ise yüzde 8.3 olarak gerçekleşti. Haziranda 129.7'ye kadar inen ÜFE bazlı reel kur endeksi de 140.5'e çıktı.

Merkez Bankasının kurda yaşanan dalgalanmaları faiz oranlarını artırarak durdurması, Türkiye'ye yönelik sıcak para girişini yeniden başlatırken YTL'yi de yeni ve giderek hızlanan bir değerlenme sürecine soktu.

Bu gelişme mayıs-haziran aylarında kurda yaşanan yükselişin, ihracatı artırıp ithalatı frenleyerek cari işlemler açığı sorununu hafifleteceğine ilişkin beklentileri boşa çıkardı. İhracatçılar mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında ihracatta yaşanan yüzde 20'nin üzerindeki artışların mayıs ve haziran aylarındaki yüzde 17.2'lik reel değer kaybının rolü olduğunu savunuyorlar.

ANKA



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs