En Sıcak Konular

Türklerin kalbini İran çaldı!

0 0 0000 00:00 tsi
Türklerin kalbini İran çaldı! Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonunun (GMF) yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, ABD ve Avrupa'dan soğuyan Türkler İran'a daha sıcak bakıyor.

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonunun (GMF) yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, ABD ve Avrupa'dan soğuyan Türkler İran'a daha sıcak bakıyor.

ABD ve Türkiye dahil 12 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, 2004 yılında her 100 Türk'ten 28'i ABD'ye sıcak bakarken, aradan geçen iki yılda bu sayı 20'ye indi.

Aynı şekilde, Türkiye'de 2004 yılında AB'ye sıcak bakanların sayısı 100 üzerinden 52 iken, bu yılki araştırmada sayı 45'e geriledi.

Türkiye'de İran'a sıcak bakanların sayısı ise iki yılda 34'ten 43'e çıktı.

GMF'nin araştırmasına göre, son iki yılda 18-24 yaş grubundaki Türk gençleri, toplumsal ortalamaya oranla ABD ve AB'ye daha fazla sıcak bakarken, 100 gençten 27'si ABD'ye ve 48'i AB'ye sıcak baktığını bildirdi.

Türkiye'de 2004 yılında yüzde 73 olan AB üyeliğine destek 2006 yılında yüzde 54'e geriledi,

Türkiye'nin üyeliğine taraftar olan Avrupalıların oranı da son iki yılda yüzde 30'dan yüzde 21'e indi.

Avrupalıların yüzde 40'ı ise Türkiye'nin üyeliğinin kendileri açısından "ne iyi, ne de kötü" olduğunu ifade etti.

GMF'nin araştırmasında, ABD Başkanı George Bush'un politikalarına en az destek yüzde 7 ile Türklerden çıkarken, bu politikalara karşı çıkanların oranı yüzde 81'i buldu. Türkler ayrıca, yüzde 56 gibi yüksek bir oranla, ABD'nin dünya liderliğini "hiç arzu etmedikleri" bir seçenek olarak gösterdi.

Araştırmaya göre Avrupa'da 2002 yılında, Soğuk Savaş döneminden yeni çıkılmasının da etkisiyle NATO'ya yüzde 69 olan destek, bu yıl yüzde 55 olarak ölçüldü.

Türkiye'de ise ülkenin güvenliği açısından NATO'nun gerekli olduğunu düşünenlerin oranı, bu yıl hızla düşerek yüzde 44'e geriledi.

GMF'nin Atlantik'in iki yakasında gerçekleştirdiği araştırmada, İslami fundamentalizmi tehdit olarak görenlerin oranında artış kaydedildi.

Amerikalılar ve Avrupalıların yüzde 56'sı İslam'ın değerlerinin demokrasiyle bağdaşmadığını düşünüyor. Buna karşın sorunun genel olarak İslam dininden değil, İslami gruplardan kaynaklandığını düşünenlerin oranı yüzde 60 olarak veriliyor.

Araştırmaya göre ABD Başkanı Bush'un dış politikasını onaylayan Amerikalılar yüzde 40'ta kalırken, onaylamayanların oranı yüzde 58'e ulaştı.

İran'ın nükleer silahlar edinmesinin engellenmesini isteyen ABD'lilerin oranı yüzde 89, Avrupalıların oranı yüzde 84 olarak çıktı. Ancak Amerikalıların ve Avrupalıların yarıdan fazlası, askeri müdahaleye sıcak bakmıyor.

AA



Bu haber 272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs