En Sıcak Konular

Okulda "ilk gün" sendromu

0 0 0000 00:00 tsi
Okulda Ailelerin yanlış tutumu, ilköğretime başlayacak çocuklara 'ayrılık acısı' yaşatıyor. Okulun neşeli bir yer olduğu çocuğa hissettirilmeli. ''Çocuğunuzun okula başlayacağı ilk gün sevinçli, rahat ve sakin olun. Kesinlikle ağlamayın.

Çukurova Üniversitesi'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, ilköğretime başlamanın çocuk için çok yeni ve farklı bir deneyim olduğunu belirterek, ilk kez okula giden çocukların kaygılarını azaltmak için velilere büyük görevler düştüğünü söyledi.
    
Yrd. Doç. Dr. Kutlu, çocuklarından ayrılacak ailelerin, özellikle de annelerin duygusallıktan kurtulması gerektiğini belirtti:
    
''Çocuğunuzun okula başlayacağı ilk gün sevinçli, rahat ve sakin olun. Kesinlikle ağlamayın. İstediğini giymesine ve yanına küçük bir oyuncağını almasına izin verin.
 
Çocuğunuzun sizden ayrılma kaygısını azaltmak için kendi kaygınızı saklayın. Unutmayın ki kaygı bulaşıcı bir hastalık gibidir. Her şeyi bir defada anlatın, vedalaşmayı hüzünlü hale getirmeyin, neşeli bir şekilde sarılıp, gülümseyerek ayrılın.''
    
Okulun neşeli bir yer olduğunun çocuğa hissettirilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kutlu, bunun için okulun açılacağı gece evde bir kutlama yapılabileceğini söyledi.
 
İlk birkaç hafta stresli
    
Yrd. Doç. Dr. Kutlu, okulun ilk birkaç haftasının her zaman stresli olabileceğini de hatırlattı:
    
''Bu dönemlerde onlara karşı daha anlayışlı davranın. Çocuğunuzun okula gitmek istemediği günlerde bunun nedenini öğrenmeye çalışın, fakat gereksiz yakınmaları da kabul etmeyin.
 
Onlara yetişkinlerin her sabah işe ve çocukların da okula gitmeleri gerektiğini, bunun onların görevi olduğunu anlatın.''
    
"Anne-babası hayat boyu öğrenme merakıyla dolu olan çocuklar, öğrenimi çok daha fazla ciddiye alırlar" diyen Yrd. Doç. Dr. Kutlu, ilk defa evden ayrılarak okul hayatına başlayacak çocuklara, her sabah kahvaltı yapılması ve ev ödevlerinin düzenli takip edilmesi gibi alışkanlıkların aileler tarafından kazandırılması gerektiğini vurguladı.
 
Büyük işleri küçük parçalara bölme

Yrd. Doç. Dr. Kutlu, ''çocuklarınıza büyük işleri daha küçük parçalara bölerek yapmasını  öğretin. Bu, okul içinde ve dışında başarıyı getirecektir. Çocuklara iyimser olmak ve başarı umudu öğretilebilir ama bunlar okulda öğretilmez, bunları öğretmek ailenin görevidir'' dedi.
 
Yrd. Doç. Dr. Kutlu,  okul başarısını sağlamanın da ailenin görevleri arasında yer aldığını açıkladı:

''Çocuklarınızla her gün okulda neler yaptıklarını konuşun. Tatmin edici cevaplar almalısınız. 'Evet, hayır' veya 'hiçbir şey' gibi cevapları kabul etmeyin. Okul başarısını sağlamak da bir aile işidir.
 
Hiçbir öğrenci bunu tek başına gerçekleştiremez. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çocukların okulda başarılı olmaları için daima, disiplin, gayret, saygı, takdir edilme ve güçlü bir sevgi bağına ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak iyi anne-baba olmanın başlıca gereğidir.''

CNNTürk



Bu haber 247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs