En Sıcak Konular

Kosova'da resmi dil protestosu!

0 0 0000 00:00 tsi
Kosova'da 20'ye yakın Türk sivil toplum örgütü (STÖ), Türkçe'yi resmi dil olmaktan çıkaran Kosova parlamentosunun yeni Dil Yasası'nı protesto etti.

Kosova Türk Aydınlar Ocağı (KTAO) tarafından Prizren'de "Türkçe'ye Evet - Türkçe'me sahip çıkıyorum" adı altında yapılan protesto toplantısında, BM Genel Sekreteri Kofi Annan başta olmak üzere, üst düzeyde uluslararası ve yerel kuruluşlara gönderilmek üzere hazırlanan açık mektup okundu.

Mektupta şöyle deniliyor:

"Yasalara her zaman saygılı davranan Kosova Türk Toplumu olarak biz, Kosova'da çoğunluğu oluşturan Arnavut kardeşlerimizden, Kosova'da yaşayan diğer topluluklardan, Kosova'daki geçici BM yönetimi UNMIK'ten ve genel olarak uluslararası camiadan yüzdeliksiz bir Kosova dil yasasının çıkarılması için destek istiyoruz. Bu bağlamda içte ve dışta acilen faaliyete geçeceğimizi ve bu isteklerimiz kabul edilinceye kadar demokrasinin tüm olanaklarından yararlanmakta kararlı olduğumuzu bildiriyoruz."

Priştine, Prizren, Gilan, Mitroviça, Vıçıtırın, Mamuşa belediyelerinden Türk dernek temsilcilerinin katıldığı toplantıda STÖ temsilcileri, Türklerin yaşadıkları belediyelerde Türkçe'nin eskisi gibi, Arnavutça ve Sırpça ile birlikte resmi dil statüsünün korunmasını istediler.

Tartışmaya katılanlar, yeni Dil Yasası'nın, Kosova'da yüzyıllarca konuşulan Türk dilinin ve Türk kimliğinin sonu olacağı görüşünü savundular.

Toplantıda, Türkçe'nin bu topraklarda asırlardır farklı etnik yapıya sahip insanların ortak dili, paylaşılan dost ve akraba dili olduğuna dikkat çekildi.Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığının ilan edildiği 1990 Anayasasında da Türkçe'nin resmiyetinin korunduğunu hatırlatan toplantıdaki konuşmacılar, bugün Kosova parlamentosunun "Türkçe'ye hayır" demesini üzüntüyle karşıladıklarını belirttiler.

Toplantıda, Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) Dil Yasası ile ilgili, nüfus oranına bakılmaksızın Türkçe'nin sadece Prizren'de diğer dillerle eşit kullanılması yönündeki önergesinin Türklerin çıkarlarına ters düştüğü, bunun başka belediyelerdeki Türklerin varlığının tanınmaması anlamına geldiği ifade edilerek, KDTP'nin bu konudaki politikası eleştirildi.

Toplantıda, Türkiye'den uluslararası kurumlardaki temsilcileriyle bu konuda Kosova Türklerine daha fazla destek olması istendi.

Kosova meclisinden geçen Dil Yasası'na, KDTP'nin itirazı, Kosova Meclis Başkanlığınca reddedildi.

KDTP ilgili itirazını, şimdilik BM Kosova Geçici Misyonu (UNMİK) ve AGİT Misyonu yetkililerine sunacak.

Yürürlükte olan 1977 Dil Yasası'na göre Türkçe, Türklerin yaşadıkları yerlerde Arnavutça ve Sırpça ile birlikte resmi olarak eşit kullanılıyor. Kosova meclisinin kabul ettiği yeni Dil Yasası ile Türkçe'nin bu statüsü oradan kaldırılıyor.

Kosova meclisinin çıkardığı yasaların yürürlüğe girebilmesi için UNMİK başkanının imzası gerekiyor.

Sabah



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,787 µs