En Sıcak Konular

Horlayan çocuklara dikkat!

0 0 0000 00:00 tsi
Horlayan çocuklara dikkat! Çocuğunuz horluyorsa, bu, uyku apne hastalığının belirtisi olabilir. Uzmanlar, tedavi edilmeyen uyku apne sorunlu çocukların IQ’larının düştüğünü belirtiyor. Bu çocukların beyinleri ise kimyasal değişime uğrayabiliyor.

Horlamanın bir nedeni de uyku apne (sleep apnea) hastalığıdır. Uyku apne sendromu nefes alırken belirli aralıklarla nefes alıp vermenin durmasıdır. Bu süre normalin 10 ila 20 katı olarak kabul edilir.

John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre tedavi edilmeyen uyku apne sorunlu çocukların zekâ testleri normal çocuklara oranla düşük çıktı. Bu çocukların beyin fonksiyonlarının da yeni şeyleri öğrenmeye karşı zayıf oldukları tespit edildi. Bu durumu Michigan Üniversitesi Uyku Bozuklukları Bölümü’nden Dr. Chervin “korkutucu” olarak yorumluyor. Dr. Chervin uyku apne bozukluğu olan çocuklarda diğer çocuklara oranla bilişsel test sonuçlarının daha düşük olduğunun zaten bilindiğini belirtiyor. Dr. Chervin’e göre bu araştırmanın esas önemi, beyinde kimyasal değişikliklerin de ortaya çıkması…

John Hopkins Üniversitesi Çocuk Uyku Bozuklukları Bölüm başkanı Dr. Ann Halbower ve arkadaşları, yaşları 6-16 yaş arasında değişen ve ileri derecede uyku apne hastalığı olan 19 çocuk üzerinde bir araştırma yaptılar. Bu çocuklarda yaygın olarak gündüz uyku sersemliği geceleri ise uyuyamama gözlenmekteydi. Özel bir çeşit Manyetik Rezonans (MR) kullanıp beyin fonksiyonları incelendiğinde bu çocukların en onemli beyin fonksiyonlarını gören iki merkezde (hipokampus ve sağ frontal kortex) önemli değişiklikler görüldü. Araştırmacılar aynı zamanda beyindeki zararı belirleyen kimyasal maddelerde de değişikliklerin olduğunu tespit ettiler. Dr. Halbower bu sonucun beyinde kalıcı zararlara sebep verebileceğini bildirdi. Aynı zamanda uyku apneli çocukların IQ (zekâ) seviyeleri normal çocukların 85/101 olan sınırından çok daha düşük çıktığı ve bu çocukların öğrenmede zorluklar yaşadıkları belirlendi.

Uyku apneli çocukların standart tedavileri arasında nefes almayı zorlaştıran şişmiş bademciklerin alınması, boğaz ve ya burunda fazlalık dokular varsa bunların alınması ve de CPAP (continuous positive airway pressure / sürekli pozitif hava basıncı) denilen nefes almayı kolaylaştıran aletlerin kullanılması geliyor. Dr. Halbower ayrıca; “Tedavi edilmeyen uyku apne hastalığının çocuklardaki zararları yetişkinlere oranlara çok daha fazla” diyor.

Uyku apne hastalığının çocuklardaki en önemli belirtisi uyurken sık sık nefesin kesilmesi, çocuğun yataktan kalkması veya yatakta çok fazla dönmesidir. Horlama, sesli nefes alıp verme, öksürme, tıkanma, çok fazla gece terlemesi ve 6 yaşından büyük çocuklarda alt ıslatmanın görülmesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır. Gündüzleri ise daha çok uyku hali ile birlikte, ders çalışırken konsantrasyon bozukluğu, dikkatini toplayamama gibi belirtiler görülebilmektedir.

Tedavi olan çocukların beyinlerindeki kimyasal değişimler duruyor. Fakat beyin kendi içinde tekrar yenileniyor ve eski haline dönüyor mu? Bu sorunun cevabını henüz bilmiyoruz. Dr. Halbower gelecek çalışmalarını bu konu üzerinde yapacaklarını bildiriyor.

Kaynak:  http://www.healthscout.com/news/68/534492/main.html

    www.usatoday.com



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs