En Sıcak Konular

Economist’ten sözde “Kürdistan” analizleri

0 0 0000 00:00 tsi
Economist’ten sözde “Kürdistan” analizleri İngiltere’nin önde gelen ekonomi-politik dergilerinden The Economist son sayısında PKK ve “Kürt sorununa” geniş bir yer ayırdı. "Eğer istiyorlarsa Kürtler neden diğer her ulus gibi bağımsız olmasın?" diye soran derginin cevabı bir hayli garip.

Kendi kaderini tayin bilmecesi

Economist, üç yazıyla Kürtlerin önündeki fırsatları ve açmazları değerlendirdi
Bunlardan ilki 'kendi kaderini tayin bilmecesi' başlığını taşıyor.
Yazıda Türkiye'de sivilleri hedef alan son bombalı saldırılar ardından, "eğer bundan olası göründüğü gibi PKK ile bağlantılı bir grup sorumluysa, Amerikalıların, Avrupalıların ve hatta Irak'taki Kürt yetkililerin PKK'yı devre dışı bırakmak ve sığınağından çıkarmak için birleşmesi gerekir" deniyor.
"Bu gaddarlığın sonucu olarak, Türkiye hükümetinin Kürtlere daha geniş hak tanınması için şiddete karışmadan kampanya yürütenlere baskı uygulaması da olası. Bu akıllıca olmaz.''

"Etnik köken ve mezhep rekabetinin barut fıçısına çevirdiği bölgede, Türkiye ve diğer ülkelerde yaşayan Kürtlerin ne ölçüde bir özgürlüğe layık olduklarını tespit etmek güç."

Economist şu aşamada Irak'taki Şii çoğunluğun da Türkiye'nin de federal bir Irak'ta özerk bir Kürdistan gerçeğini kabul etmeye hazır göründüğünü yazıyor.
Yakın gelecekte bağımsız değil, özerk bir Kürt yönetimi tahmininde bulunan dergi, İskoçlar veya Katalanlara atıfta bulunarak şu soruyu da soruyor: "Eğer istiyorlarsa Kürtler neden diğer her ulus gibi bağımsız olmasın?"

Economist, yanıtını da şöyle veriyor:

''İdeal bir dünyada bağımsız olsunlar. Ama ne yazık ki, yaşadıkları dünya ideal olmaktan çok uzak, böyle de olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bunu şiddet kullanarak tersine çevirmeye çalışmak ise, daha fazla eziyet demek.''
''Çok uzak bir gelecekte Orta Doğu'nun istikrarlı ve hoşgörülü devletleri, kendi Kürtlerine bağımsızlık izni verebilir, kimbilir belki de İngilizler İskoçlara, İspanyollar da Basklılara aynı izni verir.''

''Aslında Türkiye'deki Kürtler, daha geniş kültürel haklar talep ederken, Türk vatandaşı olarak kalmak istiyorlar. Çoğu şikayetçi olmadan kaynaştılar. Şam ve Tahran'daki yetkililerin tavırlarına bağlı olarak benzer durum Suriye ve İran'daki Kürtler için de söz konusu olabilir.''

''Irak örneği, Kürtlerin daha mağrur bir gelecek planlamalarına neden oldu. Ancak görünür gelecekte, bağımsızlık değil özerklik en akıllıca hedeftir.''

'Bağımsızlık değil federalizm' 

'Barış istiyoruz diyorlar' başlığını taşıyan diğer bir yazıda Kandil Dağı'nda bir kampta PKK liderlerinin Türkiye'deki son saldırıları kınadığı belirtiliyor; bağımsızlık değil, federalizme vurgu yaptıklarına dikkat çekiliyor.
Son dönemde hem İran hem Türkiye'nin bölgede operasyonlara hız verdiği belirtiliyor.

Irak hükümetinin Bağdat ve Erbil'deki PKK ofislerini kapattığı haberlerine rağmen, Kuzey Irak'taki iki büyük Kürt partisinin eğiliminin, "PKK'yı güç kullanarak bölgeden sürmektense müzakere yoluyla gitmesini sağlama" yönünde olduğu ifade ediliyor.

Economist, üçüncü yazısında ise Türkiye'nin özellikle güneydoğusunda yükselen asıl tehdidin aşırı İslam olduğunu savunuyor.

"Bombaların ülkenin imajına etkisini sınırlı tutmak konusunda hassas olan siyasi liderler, bu konuda yorum yapmaya yanaşmadı. Dükkan sahipleri bir kaç saat içinde işlerinin başına döndü, piyasalar sallanmadı, pek az tatil rezervasyonu iptal edildi.

"Saldırıya bir yanıt verildiyse bu silahlı kuvvetlerden geldi. 1990'larda Diyarbakır'da görev yaparken şahin ünü kazanan yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, isyancılarla mücadelenin yoğunlaşacağını söyledi."
"Ancak Orgeneral Büyükanıt bugün bölgeye dönse karşısında yeni bir düşman olduğunu sezecek. Diyarbakır'ın başlıca meydanında Mustazaflar adlı yeni bir İslamcı grup dev çadırlar kurmuş, Lübnan'da ölen çocukların resimlerini asmış durumda.

"Burada 60 kadar İslami düşünceli örgüt kuruldu. Yoksullara burs, mali yardım ve manevi rehberlik sağlıyorlar. Yaz için açılan Kuran kurslarına yazılanların sayısı ikiye katlanıp 20 bine çıktı.

"2002'de ülkeyi Avrupa'ya taşıma vaadiyle iktidara gelen ılımlı İslamcılar bugünlerde Avrupa'nın adını nadiren anıyorlar. Yeni düzenlenen terörle mücadele yasasının pek çok iyileşmeyi geriye çektiği söyleniyor. Kamuoyunda Avrupa Birliği'ne destek azaldığından birliğin bu gidişata karşı durma gücü de zayıflıyor.

"PKK şiddeti ile Türk milliyetçiliği arasında sıkışıp kalan Kürtler ise gitgide artan sayılarda radikal İslam'a yöneliyorlar.''
BBC



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,159 µs