En Sıcak Konular

Merkez sağı değil, merkezi birleştirecek

0 0 0000 00:00 tsi
Merkez sağı değil, merkezi birleştirecek Yılmaz'ın  "birleşmeye davet" yönündeki girişimlerinden bir sonuç çıkmadı. Ayrıca Yılmaz birçok liderden de olumsuz yanıt aldı. Böylece Yeni Yılmaz hareketinin atıl kalacağı kanaatine varıldı. Ancak işin asıl yüzü biraz farklı!

Oysa gerçek durum biraz daha farklı. Zira Mesut Yılmaz'ın beklentisi ve bu beklentiyi oluşturan plan bunlarla ilgili değil. Doğal olarak bir başarısızlık da söz konusu değil Yılmaz'a göre. Çünkü O'nun kafasındaki "merkez sağı birleştirmek zaten değildi". Asıl planı "merkezi" birleştirmek, yeni ve güçlü bir sağ parti yerine birleşmiş yeni bir oluşum yaratmaktı. Doğal olarak Yılmaz'a yakın kaynaklar bu ivmenin kaybolmadığını ve hala sürdüğünü söylüyorlar.

Özal'ın izinden…

1983 koşullarında Turgut Özal'ın yaptığının bir benzerini yapma, farklı eğilimlerin bir çatı altında barınabileceği büyük bir merkez partisi oluşturma hedefi var Yılmaz'ın. İlk seçimde de bu merkez partinin AKP'yi devirip iktidar olmasını amaçlıyor. Yılmaz'ın ikametgahından gelen bilgiler bu amaç yönelik girişimin etrafından liderler de dahil çok sayıda güçlü politik ismin yer alacağı beklentisinde.

Şimdi Yılmaz'ın ajandasında Demirel görüşmesi ve iki günlük Ankara temasları ve yeni oluşum için fizibilite çalışması bulunuyor.   İki günden beri Ankara'da açık-gizli bazı görüşmeler yapan Yılmaz, öncelikle ANAP ve DYP kadrolarının bir araya gelip gelemeyeceğini, iki partinin birleştirilip birleştirilemeyeceğini tartıyor. Ancak Yılmaz'ın kafasındaki proje için bu iki partinin birleşmesi ön koşul ama yeterli değil.

CHP'nin katılımı zor!

ANAP ve DYP'nin kurumsal birleşmesi, belki klasik merkez sağı bir ölçüde tek çatı altında toplayabilecek. Fakat projeden sonuç alınabilmesi, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılara çare bulunabilmesi için daha geniş kapsamlı bir birliktelik arayışı var. Bunun için de bugün merkezdeki milliyetçi ve muhafazakar kitleleri temsil ettiği iddiasındaki ANAP-DYP birleşmesinin üzerine, sosyal demokrat kesimlerin de etkili bir katılımı gerekiyor. CHP'nin katılımı oldukça zor gözüktüğünden CHP dışında kalan, CHP ile yolları ayrılan ya da tasfiye edilen tanınmış sosyal demokrat isimler bu oluşumun içine çekmekten geçiyor. Mesut Yılmaz'ın planı genel hatları ile böyle.

Önceki gün Türk siyasetinin duayen ismi, DYP'lilerin manevi lideri 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yaptığı görüşme sırasında Yılmaz, bu projesini etraflı biçimde anlattı. İlk seçimlerde yüzde 10 barajını rahatlıkla aşacağı inancındaki Mehmet Ağar ve DYP'nin, bu tür projelere soğuk durdukları biliniyor. DYP ve Ağar'ı birleşmeye ikna etme konusunda Demirel'in etkili olabilir.

Demirel'den onay

Demirel görüşmede Mesut Yılmaz'ı dikkatle dinledi. Yılmaz'ın projesini "Ülke için hayırlı bir gayret" olarak değerlendirdi. Projenin siyasetteki tıkanıklığın aşılması bakımından olumlu sonuçlar verebileceğini dile getirdi. Ama bu kadar. Yılmaz, Demirel'in desteği konusunda Güniz Sokak'tan olumlu izlenimlerle ayrıldı. Daha sonra eski siyaset arkadaşlarıyla, eski ANAP milletvekilleriyle görüşen Yılmaz, dün de bazı eski CHP'lilerle temas aradı. Buna yönelik bazı kritik görüşmeler yaptı.

Bunların başında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, Adalet eski Bakanı Mehmet Moğultay, Erol Çevikçe, Ercan Karakaş, Seyfi Oktay, Doğan Taşdelen ve Hikmet Çetin gibi sosyal demokrat politikacılar geliyor.

"Tokadı yersiniz"

Bu arada DYP Genel Başkan Yardımcısı Serdar Tosun, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın Başkent'te tamamladığı 36 saatlik turla yeniden gündeme gelen siyasetteki arayışları değerlendirdi. "28 Şubat anlayısıyla siyaset yapmıyoruz" diyen Tosun, bu tür birleşmelerin milletin nezdinde olumsuz karşılanacağını söyledi.

3 Kasım'ın yok sayılamayacağını, 2 Kasım ile 3 Kasım'ın birbirinden çok farklı olduğunu belirten Tosun, "3 Kasım'da bir tasfiye gerçekleşmiş. Eskileri, eski siyaset anlayışını millet tasfiye etmiş. Şimdi siz milletle inatlaşacak mısınız? Bunlar milletle inatlaşmaya çalışıyorlar" dedi.

ANKA'nın bildirdiğine göre, Tosun, 3 Kasım iyi tahlil edilmeden mevcut siyasi konjonktürde sağlıklı bir karar alınamayacağını belirtirken, isim vermeden açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Parti olarak hareket noktamız şu. 3 Kasım'da millet tasfiye gerçekleştirdi. Neyi, kimi görmek istemediğini gösterdi. 6 ay önce kurulan partiyi iktidara getiren bu millet değil mi? 3 Kasım'da, sağda birlik arayanlar aktif siyasette değil miydi? Biz milletle inatlaşmayız. Milletin ikazı doğrultusunda DYP'deki değişimi yaptık. Milletle inatlaşanlarla bizim işimiz olmaz. 3 Kasım'ı yok sayıp eski usullerle siyaset yapmaya kalkarsanız milletin tokadını 3 Kasım'da yediğiniz gibi yersiniz."

iyibilgi haber merkezi



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs