En Sıcak Konular

Herşey 1 Mart öncesine döndü!

0 0 0000 00:00 tsi
Herşey 1 Mart öncesine döndü! Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "asker göndermek bizim işimiz değil" açıklamasında bulundu. Ordu siyasi kararı beklerken, MGK'dan tavsiye karar çıkmaması 1 Mart'ı hatırlatmıştı. Sorumluluk hükümetin!

Genelkurmay Başkanlığına atanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenen törenle, görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devretti.

Davetliler, devir-teslim töreninin ardından Kara Kuvvetleri Karargahı Sosyal Tesisleri Yazlık Bahçe'deki ağırlamaya katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, burada gazetecilerin gündeme ilişkin çeşitli sorularını yanıtladı.
 
Cumhurbaşkanı Sezer, Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili sorular üzerine, ''her yerde söylüyorum. Başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumak zorunda değiliz. Başka ülkelerin güvenlik sorunlarını çözmek bizim görevimiz değil. Kendi sorunumuz varken, başkalarının sorununu çözmek bizim görevimiz değil'' diye konuştu.
 
"Göndermezsek de güçlü devletiz"
 
Türkiye, Lübnan'a asker göndermezse sanki güçsüz bir devletmiş gibi bir izlenimin yaratılmak istendiğini anlatan Sezer, ''biz göndermezsek de güçlü devletiz'' dedi.
 
Bosna-Hersek'te Türk askerinin görev yaptığının anımsatılmasına Sezer, ''o başka şey'' karşılığını verdi.
 
Lübnan'a asker göndermeyle ilgili diğer soruları yanıtlarken de Sezer, ''bize kimse destek vermezken, başkasının güvenliğini sağlamak bizim görevimiz değil'' şeklinde konuştu.
 
Lübnan'a insani yardım yapılmasıyla ilgili olarak ise Sezer, ''evet yapalım, karşı değilim. Ama, BM kararı insani yardımı öngörmüyor. Husumetin durdurulması... Farklı şeyler bunlar. İtalya bile net değil. Biz, karar çıkmadan talip olduk. Olmadık mı?'' dedi.
 
Sezer, insani yardımın sivil kuruluşların katkısıyla olduğunu anlattı. Lübnan'da Türk askerinin karşılaşabileceği çatışma riskinin anımsatılması üzerine Sezer, ''görev ortamı belirsiz'' dedi.
 
"Çıkarlarımızı kendimiz belirleriz"
 
Cumhurbaşkanı, ''bize 'aferin' deyip sırtımızı sıvazlıyorlar. Biz kendi çıkarlarımızı kendimiz belirleriz'' dedi.
 
Terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine de Sezer, ''hiçbir ülkenin Türkiye'ye yardım etmediğini'' kaydetti. 
 
Sezer, ABD'nin PKK konusunda atayacağı koordinatörle ilgili soruyu yanıtlarken, ''kavram doğru. İçeriğini düzeltmek lazım'' diye konuştu. Sezer, bu konudaki tarifin de iyi yapılması gerektiğini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Sezer, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye davet edilmesiyle ilgili bir başka soru üzerine, ''ben hala güven ortamı oluşmadığını düşünüyorum. Benim adıma başkalarının davet yapmasını uygun bulmuyorum. Ama kim yaparsa yapsın'' dedi.
 
Büyükanıt: "Bize ulaşan bir siyasi karar yok"
 
Lübnan'a asker gönderme konusu 28 ağustosta Genelkurmay Başkanlığı'nı devralacak olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a da soruldu.
 
Orgeneral Büyükanıt, kendilerine bu konuda ulaşan bir siyasi kararın olmadığını, varsayımlar üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
Hazırlıksız olmamak için bu tür çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükanıt, karşı çıktıkları bir husus olup olmadığının sorulması üzerine, "bu konular görüşmeler yoluyla ele alınır bir karar verilir" dedi.

Türkiye asker gönderme konusunda henüz bir karar almış değil. Fakat hükümetin, barış gücünde insani yardım amaçlı bir operasyon için yer almaya eğilimli olduğu biliniyor.
 
Sinyora: "Türkiye'ye güveniyoruz"
 
Lübnan Başbakanı Sinyora, Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı. Sinyora'nın Erdoğan'a ''Türk askerinin buraya gelmesi bizim için çok önemli'' dediği öğrenildi.
 
BM barış gücüne Türkiye'nin de katkı sağlamasının özel bir anlam taşıyacağını ifade eden Sinyora'nın Başbakan Erdoğan'a ''Türkiye'ye güveniyoruz. Türk askerinin cesaret, eğitim ve disiplinine inanıyoruz. Umuyoruz ki barış gücüne katkı yapmak konusunda karar alırsınız'' dediği kaydedildi.
 
Türkiye'nin devam eden insani yardımlarından dolayı da Başbakan Erdoğan'a teşekkür eden Sinyora'nın ''bizi yalnız bırakmayın'' çağrısına Başbakan Erdoğan'ın da, ''değerlendirmelerimiz sürüyor. Merak etmeyin sizinle birlikteyiz'' dediği ifade edildi.

Hükümetin gündemi 'Lübnan'a asker'
 
Hükümetin, yaklaşımı pazartesi günü biraz daha netleşmiş olacak.

Lübnan'a asker gönderme konusu pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısının ana gündem olacak.
 
Burada belli bir eğilim ortaya çıkacak. ABD, Lübnan'a gidecek barış gücünün nasıl bir misyon üstleneceğine ilişkin yeni ve daha net bir karar alınması gerektiğini söylüyor. Bunu ABD Başkanı George W. Bush dile getirdi. Türkiye de bunu istiyor.
 
Birleşmiş Milletler'den bu yönde bir karar çıkarsa, hükümetin karar vermesi daha da kolaylaşacak.
 
6 eylülde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile yapılacak görüşme bu noktada önemli. Annan ile yapılacak görüşmeden sonra hükümetin tavrı biraz daha netleşecek.
 
Türkiye, asker göndermeye karar verirse, hükümetin Meclis'ten tezkere çıkarması gerekiyor.

Bu tezkerenin Başbakan Erdoğan'ın 2 ekimde ABD Başkanı Bush ile görüşmesinden önce çıkarılabileceği belirtiliyor.

Barış gücünün yarısı AB'den
 
Birleşmiş Milletler'den çıkan karar, Lübnan'a asker göndermeye niyetli ülkeleri tam tatmin etmiş değil. Şartları inceliyorlar.
 
Avrupa Birliği ülkeleri kendi aralarında olağanüstü bir toplantı yaptı. Bu toplantıya Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da katıldı.
 
Avrupa Birliği, 15 bin kişi olması öngörülen uluslararası gücün yarısını karşılamaya karar verdi.
 
Lübnan'a, birlik üyesi ülkelerden 7 bin asker gidecek. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, barış gücünün bir kaç gün içinde Lübnan'a gönderileceğini söyledi ama gidecek gücün sayısı hakkında bilgi vermedi.
 
Barış gücünün komutasını 2007 şubat ayına kadar Fransa, ondan sonra İtalya üstelenecek.
 
İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema, barış gücüne İtalya'nın 3 bin asker vereceğini açıkladı.
 
D'Alema, ''İtalya UNIFIL'e 3 bin civarında asker verecek. Annan'ın çağrısına Türkiye'nin de olumlu yanıt vermesini umuyoruz'' dedi.

Lübnan'daki BM barış gücüne İspanya bin ila bin 200, Belçika ise 394 askerlik katkı önerdi.
 
AB ülkeleri arasında Fransa, İtalya, İspanya, Finlandiya, Danimarka, Litvanya, Almanya, Belçika, Yunanistan ve Portekiz Lübnan'a asker ve teçhizat göndermeyi kabul eden ülkeler arasında sayılıyor.
 
BM sözcüsü Stephane Durrajic, Lübnan'ın güneyinde konuşlanacak genişletilmiş BM gücüyle ilgili detayların gelecek hafta başında daha çok açıklık kazanacağını söyledi.

Annan: "Türkiye de katılsın"
 
Müslüman ülkeler arasında barış gücüne katkı sağlayacağı kesinleşen üç ülke var: Malezya, Endonezya ve Bangladeş. BM Genel Sekreteri Annan, Türkiye ile de temasta olduklarını açıkladı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirten Annan, Türkiye'nin de barış gücüne katılmasını istedi.
 
Annan barış gücüne asker toplamak için bölge turuna çıkmaya hazırlanıyor. 6 eylülde Türkiye'de olması beklenen Annan'ın öteki durakları Suriye, İsrail, Filistin, Lübnan, Katar, Suudi Arabistan ve İran.
 
Lübnan: "Suriye sınırında BM askeri istemiyoruz"
 
Lübnan Enformasyon Bakanı Gazi Aridi, Lübnan'ın BM barış gücünün (UNIFIL) Suriye sınırına konuşlanmasına karşı olduğunu söyledi.
 
Aridi, "Suriye sınırını denetleme görevinin sadece Lübnan ordusuna ait olduğunu ve buraya UNIFIL'in konuşlanmasının söz konusu olmadığını" belirtti.
 
BM barış gücünün Suriye sınırına konuşlanmasının İsrail ve ABD tarafından ortaya atılan fikirler olduğunu söyleyen Aridi, "Lübnan kimseden emir almaz, ne ABD'den, ne İsrail'den, ne Suriye'den, ne de İran'dan" diye konuştu.
 
Aridi, 'Lübnan hükümetinin Suriye sınırının denetimi için sadece teknik yardım talep ettiğini' belirterek, Almanya'nın bu talebi karşılama sözü verdiğini de kaydetti.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, BM birliklerinin sınıra yerleştirilmesinin iki ülke arasında bir düşmanlık yaratacağını söylemişti.
 
'Bunun Lübnan'ın egemenliğine tecavüz olacağını' belirten Esad, Lübnan hükümetinden sorumluluklarına bağlı kalmasını ve iki ülke arasındaki ilişkileri bozabilecek bir adım atmamasını istemişti.
 
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ise Esad'ın bu açıklamasını eleştirerek, ülkesinin, sahip olduğu imkanlarla egemenliğini, bağımsızlığını ve çıkarlarını korumak için hareket ettiğini söylemişti.
 
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Lübnan'ın güneyine genişletilmiş BM gücünün hemen konuşlanmasının bu ülkeye uygulanan hava ve deniz ablukasını kaldırmayı sağlayabileceğini bildirmişti.

CNNTurk



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,172 µs