En Sıcak Konular

İspanya'dan Fas'a soykırım suçlaması

30 Ekim 2007 23:37 tsi
İspanya'dan Fas'a soykırım suçlaması İspanya Ulusal Mahkemesi, Faslı üst düzey 13 kişinin, Batı Sahra'da yüzlerce kişinin kayıp olmasıyla bağlantılı olarak soykırım ve işkence yapıp yapmadığına ilişkin soruşturma başlatılacağını açıkladı.

İspanya Ulusal Mahkemesi Yargıcı Baltasar Garzon, Faslı üst düzey 13 kişinin, Batı Sahra'da yüzlerce kişinin kayıp olmasıyla bağlantılı olarak soykırım ve işkence yapıp yapmadığına ilişkin soruşturma başlatılacağını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği tarafından 14 Eylül 2006 tarihinde yapılan suç duyurusu üzerine savcılığın olumlu görüş belirtmesinin ardından Ulusal Mahkeme, Batı Sahra'da 13 üst düzey Faslı'nın soykırım yapıp yapmadığına ilişkin soruşturma başlatılması için yeterli gerekçe bulunduğuna kanaat getirdi.

Haklarında suçlama olan Faslı 13 kişi arasından en fazla 1976 yılında Smara'da tutuklama emrini çıkaran ve operasyonları yöneten Hüsnü Bin Süleyman, 1987 yılında El Aaiun'da gözaltına alınma ve işkence olaylarından sorumlu tutulan Abdelhafid Bin Hachem, 1976-1978 yılları arasında El Aaiun'da Sahralılar'ın tutuklandığı operasyonları yöneten Said Ouassou ve 1981 yılında Tan Tan'da jandarma karakolu komutanı olan Mustafa Hamdaoui'nin isimleri ön plana çıkıyor.

İspanya Anayasa Mahkemesi, 26 eylül 2005 tarihli kararıyla, dünyanın neresinde olursa olsun İspanya vatandaşları kurban olmasa bile her türlü soykırım iddiaları hakkında İspanya mahkemelerinde dava açılabılmesini bir hak olarak kabul etmişti. İspanya Ulusal Mahkemesi, 2006 yılında da Çin'in eski devlet başkanı Jiang Zemin ve 7 Çinli liderin Tibet'te soykırım yapıp yapmadığına ilişkin soruşturma açmıştı.

Öte yandan İspanya'nın tarihten gelen ve günümüzde de süren Fas ile ilgili sorunları olurken, Ulusal Mahkeme'nin kararının yeni bir diplomatik polemik yaratması bekleniyor. İspanya, uzun süre yönetimi altında bulundurduğu Batı Sahra'dan 1976 yılında çekilmiş ve daha sonra Batı Sahra'da bağımsız bir devlet kurmak isteyen Polisario Cephesi ile bu bölgeyi yeniden egemenliği altında tutmak isteyen Fas yönetimi arasında uzun süre silahlı çatışma yaşanmıştı.

Batı Sahra sorununa halen BM nezdinde çözüm bulunmaya çalışılıyor. Sahra halkına destek derneklerinin açtıkları başka bir davada ise 31 Faslı asker, 1975 yılında 542 kişinin kaybolmasından sorumlu tutuluyor.



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs