En Sıcak Konular

Almanya, Hindistan'ı keşfetti

30 Ekim 2007 23:05 tsi
Almanya, Hindistan'ı keşfetti Almanya, Asya kıtasının gelişen ülkelerinden Hindistan'a ilgisini Başbakan Angela Merkel'in ziyaretiyle ortaya koyuyor. Dört gün sürecek temasların ilk gününde çok sayıda bilimsel anlaşmaya imza atıldı

Hindistan, Çin’den sonra dünyanın en çok nüfusuna sahip ikinci ülkesi. Ve Hint ekonomisi, Çin’de olduğu gibi, nefes kesen bir tempoyla her geçen gün büyüyor. Bu yüzden de Batılı ülkeler, Hindistan’la ekonomi ve bilim alanında bir ortak olarak yakından ilgileniyor. Ancak Almanlar, bu potansiyeli, dünyanın yeni ekonomik gücünü keşfetmekte biraz gecikti. Almanya Başbakanı Angela Merkel da bu durumu değiştirmek ve Hindistan’la yakınlaşmak için harekete geçti. Merkel, Hindistan’a dört günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor.


Almanya Başbakanı Merkel’in ziyareti, dün başkent Yeni Delhi’de Başkanlık Sarayı’nın önünde onuruna düzenlenen askeri bir törenle başladı. Renkli görüntüler eşliğinde Merkel’ı karşılayan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Almanya Başbakanı’nı övdü, ancak bir de çağrıda bulundu: “Yoksulluk ve hastalıklardan kurtulmak için verdiğimiz çabalara Almanya’nın da desteğini bekliyoruz. Başbakan Angela Merkel’la, ülkemiz olarak mükemmel bir dünya lideri ve büyük bir dosta sahibiz. Dünyada şu anda ortaya çıkan manzara, ulusların birbirine bağımlılığıdır... Ve biz, Merkel’ın dünyada bir lider rolü üstlenmesini bekliyoruz.”

Liderlerin “kimyası uydu”

Her iki taraftan gelen açıklamalar, Hindistan Başbakanı Singh ve Almanya Başbakanı Merkel’ın kimyalarının birbirine uyduğu yönündeydi. Nitekim eski birer bilim insanı ve bugünün başbakanları olan Singh ve Merkel, birbirlerini anlamakta zorlanmadılar. Ve bu durum, yeni ortaklıklara başlamak için iyi bir zemin oldu. Ve Merkel, bu sabah yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin derinleşeceği mesajını verdi: “Bugün, iki stratejik ortak Almanya ve Hindistan arasındaki ilişkilerin geliştirilebilmesine, bilim, ekonomi ve politik alanlarda işbirliğine katkıda bulunmayı umuyorum.”

Ortak değerlerin ötesine


Hindistan ve Almanya, demokrasi ve insan haklarını ortak değerleri olarak tanımlıyor. Birleşmiş Milletler’in güçlendirilmesi ve terörle mücadele de iki ülkenin ortak hedefleri arasında. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler ortak değer ve hedeflerin ötesine doğru ilerliyor. Almanya ve Hindistan arasındaki ilk işbirliği adımı bilim alanında atıldı. “Bilim Ekspresi” adı verilen bir tren, Hindistan’ın 56 kentini dolaşarak bilimsel gelişmeler ve Alman araştırmaları tanıtılacak. Başbakan Merkel’la birlikte Yeni Delhi’den kalkan treni uğurlayan Hindistan Başbakanı Singh, atılan bu adımdan umutluydu: “Bilim treni, Almanya ve Hindistan arasında iyi niyet ve anlayışın bir köprüsü olacak. Bu tren, bilim adamlarımız arasında 21. yüzyılda ihtiyaç duyulan heyecan verici ortaklıkları sembolize ediyor.”

Bilimin ardından sırada ekonomi var

Her iki ülkenin bilim insanları arasında ilişkilerin derinleştirilmesi, ayrıca enerji ve deniz araştırmaları konusunda da bilimsel ortaklıklar yapılması kararlaştırıldı. Merkel’ın bugünkü programında ise ekonomi dünyası var. Almanya Başbakanı Merkel, Yeni Delhi ve Bombay’da iş adamlarıyla biraraya gelecek. İklim koruması da Merkel’ın gündem maddelerinden biri. Bu konuda Hindistan’a adil bir iklim anlaşması çağrısında bulunan Merkel, ikinci Kyoto Anlaşması’na değindi. 2012’de süresi bitecek olan Kyoto’nun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Merkel, Hindistan’ın da atmosferdeki kirli gazların sorumlularından olduğunu vurguladı.

almanyanın sesi

 



Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,664 µs