En Sıcak Konular

Genelkurmay olay raporu internete taşıdı

30 Ekim 2007 22:08 tsi
Genelkurmay olay raporu internete taşıdı Genelkurmay Başkanlığı, Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezince (SAREM) kitaplaştırılan 1915 olaylarına ilişkin konuşmasını internet sitesinden yayınladı.

Kitapçıkta, Prof. Dr. Özdemir'in SAREM tarafından bir süre önce Türkiye'deki askeri ataşelere yönelik olarak düzenlenen ''1915 Tartışılırken Gözden Kaçırılanlar'' konulu konferanstaki konuşması yer alıyor.

SAREM Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, kitabın sunuş bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde asırlarca huzur içinde devletine bağlı bir tebaa olarak yaşayan Ermenilerin, devlet kademesinde ''millet-i sadıka'' olarak anıldığına ve devletin pek çok önemli makam ve mevkilerinde görev yaptığına dikkat çekti.

Tuğgeneral Tanyeri, 19. yüzyıl sonlarından itibaren ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu açısından Birinci Dünya Savaşı'nın en buhranlı yılı olarak anılan 1915 senesinde, dış güçlerin kışkırtması ile oluşturulan Ermeni terör örgütlerinin Osmanlı Devletine karşı isyan ettiklerini ve bu örgütlerin savunmasız Türkleri nasıl katlettiklerinin belgelerde açıkça görüldüğünü vurguladı.

Tuğgeneral Tanyeri, Birinci Dünya Savaşı'nda toplam nüfusunun 5'te birini ve topraklarının 5'te dördünü kaybeden Osmanlı İmparatorluğunun, vatandaşlarının can güvenliğini, birliklerinin geri ve yan emniyetini temin etmek ve lojistik yollarını açık tutabilmek maksadıyla, düşman ile işbirliği yaptığı sabit olan bir takım toplulukların zararlı faaliyetlerine engel olunması için bu toplulukları, savaştan daha az zarar görecekleri değerlendirilen güney bölgelerine sevk ve yeniden iskan etmeye karar verdiğini anımsattı.

Tuğgeneral Tanyeri, uzun süredir bu konuda özellikle yabancı arşiv belgelerinden istifade ederek gerçeği bulmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapan ve kasıtlı olarak çarpıtılan tarihi, kamuoyu vicdanında objektif olarak gözler önüne serebilmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiren bilim insanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in edinmiş olduğu birikimlerin herkes açısından ayrı bir önem taşıdığını kaydetti 



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs