onlar kaybetmiyor! | " /> onlar kaybetmiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Savaşta sonuç ne olursa olsun, onlar kaybetmiyor!

30 Ekim 2007 17:59 tsi
Savaşta sonuç ne olursa olsun, onlar kaybetmiyor! Havacılık ve savunma sanayi sektörü son yıllarda giderek gelişiyor. Yüksek teknolojiyi kullanarak savaş makinaları üreten firmalar bir taraftan da cirolarını katlıyor. İşte 'Savaşın Efendileri'...

Havacılık ve savunma sanayi sektörü son yıllarda giderek gelişiyor. Yüksek teknolojiyi kullanarak savaş makinaları üreten firmalar bir taraftan da cirolarını katlıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, dünyanın en büyük 500 firmasını gösteren Fortune 500 listesinde, havacılık ve savunma sanayinde faaliyet gösteren tam 11 şirket bulunuyor. Bu şirketler bir taraftan sivil havacılık ve sanayiye hizmet ediyor, diğer yandan ülke savunmaları için helikopter, savaş gemisi, savaş uçakları ve füze gibi her türlü askeri malzemeyi üretiyor...

İşte dünyanın en büyük savunma ve havacılık firmaları

BOEİNG

Boeing, dünyanın en büyük havacılık firması. Aynı zamanda ticari ve askeri uçak üretiminde de ilk sırada yer alıyor. Helikopter, elektronik ve savunma sistemleri dizaynı ve üretimi konusunda da uzman olan Boeing, NASA'nın baş tedarikçisi. Şirketin 90'dan fazla ülkede müşterisi bulunuyor. Boeing, ABD'nin de en fazla ihracat yapan şirketi konumunda bulunuyor. Merkezi Şikago'da bulunan Boeing'de 150 binden fazla kişi çalışıyor. Yıllık geliri 61.5 milyar dolar.

EADS

Dünyanın en büyük 122'inci firması olan ve merkezi Hollanda'da bulunan EADS'nin cirosu 50 milyar dolara dayandı. Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık A.Ş. anlamına gelen, çok uluslu bir Avrupa şirketi. Havacılık, savunma ve ilişkili sektörlerde dünya lideri olan EADS, aynı zamanda Airbus'ın da üreticisi. Askeri ulaştırma aracı A400M'i geliştiren Eurofighter konsorsiyumunun en büyük ortağı olan şirketin, füze sistemleri konusunda lider firma olan MBDA'da da hissesi bulunuyor. EADS'de toplam 116 bin kişi çalışıyor.

UNITED TECHNOLOGİES

Geçen sene 47.8 milyar dolar gelir elde eden şirkette 200 binin üzerinde kişi çalışıyor. Sikorsky helikopterlerinin üreticisi olan United Technologies'in ürünleri 40'ın üzerinde ülkede kullanılıyor. Şirket kendini, havacılık, helikopter tasarımı, iklim konrtol ve hidrojen yakıt hücreleri konusunda yeniliklere öncü bir global teknoloji şirketi olarak tanımlıyor.

Lockheed Martin

Havacılık, elektronik sistemler ve uzay sistemleri konusunda uzman olan şirketin gelirleri geçen sene 40 milyar dolara dayandı. Toplam 56 ülkede faaliyet gösteren Lockheed Martin'de 140 bin kişi çalışıyor. Geçen sene ürettiği beşinci nesil F-35 savaş uçağı ile dikkat çeken şirketin askeri havacılık ürünleri ABD ordusunun savunma sistemleri içerisinde önemli rol oynuyor.

Honeywell International

Sektöründe dünyanın en büyük beşinci şirketi olan Honeywell International, 100 binden fazla insana istihdam sağlıyor. Şirketin 2006 geliri ise 31 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Honeywell, uçak parçalarının, motorların, aviyoniklerin ve çeşitli havacılık hizmetlerinin küresel ölçekte önde gelen üreticilerinden. Honeywell ürünleri ticari havacılıktan uzay araçlarına, havaalanlarından askeri uçaklara kadar, uzay ve havacılık ile ilgili tüm alanlarda kullanılıyor.

Northrop Grumman

Dünyanın en büyük 217'inci şirketi olan ABD'li Northrop Grumman geçen sene 30 milyar dolar gelir elde etti. Bir savunma ve teknoloji şirketi olan Northrop Grumman'da 120 bin kişi çalışıyor. Northrop Grumman, aynı zamanda Lockheed Martin'in de en büyük partnerlerinden. F-35 savaş uçaklarının yüzde 25'inden fazlasını bu şirket üretiyor. Şirket gemicilik alanında da önemli bir yere sahip.

General Dynamics

ABD'li şirketin cirosu 24.2 milyar dolar. 100 bine yakın istihdam sağlayan General Dynamics, özellikle askeri ürünler alanında dünyada önemli bir yere sahip. Askeri araçlar, uçaklar ve savaş gemileri, şirketin başlıca üretimi arasında yer alıyor.

Raytheon

Dünyanın en büyük 294'üncü şirketi olan Raytheon'un cirosu 23.3 milyar dolar. Savunma ve havacılık sistemleri konusunda uzmanlaşan şirket, aralarında füze sistemlerinin de olduğu mamuller üretiyor. Tomahawk füzelerinin üreticisi olan Raytheon, sadece bu birimden 4.5 milyar dolar gelir elde etti.

BAE Systems

22.7 milyar dolar cirosu olan şirketin 70 bin çalışanı bulunuyor. Savaş silahları ve araçları konusunda uzman olan şirket, ABD ordusunun da baş tedarikçileri arasında bulunuyor. Mayın korumalı araçları ile ABD ordusuna Irak ve Afganistan'da önemli bir destek sağlayan şirketin savunma alanında birçok farklı ürünü bulunuyor.

Finmeccanica

İtalyan Finmeccanica, Fortune 500'de yer alan diğer bir savunma şirketi. 16 milyar dolar cirosu olan şirkette 50 binin üzerinde çalışan bulunuyor. Özellikle helikopter ve savunma elektroniği alanında dünyada haklı bir üne kavuşan şirket, Türkiye'ye de helikopter satıyor.

Bombardier

Fortune 500'ün son sırasında yer alan Bombardier, bir Kanada şirketi. Geçen sene 15 milyar dolar ciro yapan şirkette 56 bin kişi çalışıyor. Havacılık alanında dünyanın en çok tanınan şirketlerinden biri olan Bombardier, ulaştırmaya da önemli yatırımlar yapıyor.



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs