En Sıcak Konular

Petrol rekor kırdı, gözler ABD'de

30 Ekim 2007 17:35 tsi
Dolardaki rekor düşüş devam derken, ham petrol varil fiyatının 94 dolar sınırına dayanarak rekor kırması, gözlerin Amerikan Merkez Bankası'na (FED) çevrilmesine sebep oldu.

Bankanın, Salı günü gerçekleştireceği toplantıların sonunda Çarşamba günü faiz oranlarında indirime gidebileceği belirtiliyor.

Bu arada, altın fiyatları da son 28 yılın en yüksek oranına ulaştı. Altına hücum, yatırımcıların, dolar ve petroldeki artışın enflasyonda meydana getireceği artıştan büyük endişe duyduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Ekonomistler, Dolardaki düşüşün Amerikan ihracatı için olumlu olmakla beraber enflasyonu körükleyeceği uyarısında bulunuyor.

PETROL FİYATI TARİHİ REKOR KIRDI

Ham petrol varil fiyatı, enflasyona uyarlandığında da tüm zamanların rekorunu kırdı. Enflasyon göz nünde bulundurulduğunda ham petrol fiyatı en yüksek noktaya 1981 yılında ulaşmıştı.

Söz konusu yıl 38,85 dolar olan ham petrol fiyatı enflasyon eklendiğinde bugünkü parayla 93,09 dolara tekabül ediyordu. Ancak Pazartesi günü, ham petrol fiyatları 93,53 dolara ulşarak rekor kırdı. Ancak, petroldeki yüksek fiyat artışına rağmen, birçok ekonomist petrol fiyatının, ekonomideki etkisinin sınırlı olduğuna inanıyor.

USA Today gazetesinin iki hafta önce gerçekleştirdiği bir ankete katılan ekonomistlerin yüzde 88'i, yüksek petrol fiyatının ekonomiye darbesinin sınırlı olduğuna inandığını kaydetti. Ekonomi uzmanları, ekonominin 10 yıl öncesine göre çok daha az enerji endeksli olduğunu savunuyor. Petrol fiyatlarındaki artış, benzin fiyatlarının yükseliş hızını da artırdı. Pazartesi günü ülke çapında normal benzinin ortalama galon fiyatı bir hafta öncesine göre 5 cent yükselerek 2,87 dolar oldu. Bu fiyat, bir önceki yılın aynı haftasına göre ise 65 cent daha yüksek.

1981'DEN BERİ SADECE PETROLDE ARTIŞ MEYDANA GELMEDİ

Amerikan Merkez Bankası iki gün sürecek toplantısında enflasyon endişesini masaya yatıracak. Petrol fiyatları enflasyon baz alındığında bugüne kadarki en yüksek petrol fiyatının yaşandığı 1981 yılını bu hafta geçti. Ancak, ekonomistler, fiyat artışının sadece petrolde yaşanmadığına ve bazı alanlarda enflasyonun çok üzerinde artış yaşandığına işaret ediyorlar. İşte Amerika'da bazı fiyatların 1981'den günümüze artış oranı;

- Harvard Üniversitesi öğrenim bedeli; Yüzde 424

- Oyun ve eğlence parki giriş ücretler: Yüzde 292

- Ortalama ev satış fiyatı: Yüzde 228

- Ortalama saat ücreti: Yüzde 144

- Ham Petrol : Yüzde 141

- Toptan enflasyon: yüzde 139

- Ekmek: Yüzde 128

- Benzin ortalama galon fiyatı: Yüzde 121

- Yumurta : Yüzde 95

- Kahve : Yüzde 26

Zaman



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs