En Sıcak Konular

Bahçeli'den Erdoğan'a ABD çağrısı

30 Ekim 2007 14:27 tsi
MHP lideri Bahçeli, Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı geziyi eleştirerek, ''Sayın Başbakan; ABD Dışişleri Bakanı buraya geliyor, gitme Amerika'ya, Bush da ayağına gelsin'' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı geziyi eleştirerek, ''Sayın Başbakan; ABD Dışişleri Bakanı buraya geliyor, gitme Amerika'ya, Bush da ayağına gelsin'' dedi. Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM çatısı altında beş yıldan beri süren yapay gerginlik ve çatışmaların, MHP'nin sorumlu ve ilkeli siyaset anlayışı ile son bulması neticesinde, bölücülüğün ve terörün ulaştığı boyutun bütün vahametiyle ortaya çıktığını söyledi. -

''ATILAN YANLIŞ ADIMLAR BUNALIM OLARAK GERİ DÖNDÜ''-

 Suni gündemlerin meşgul ettiği kamuoyunun, bölücülüğün boyutları karşısında dehşete düştüğünü ve içinde bulunduğu derin uykudan uyandığını belirten Bahçeli, MHP olarak, genel seçimden önceki süreçte, ''Ya teslimiyetçilik, ya milliyetçilik'' seçeneği ile millete sundukları çok ciddi uyarıların, ekonomik sıkıntıların neden olduğu aldatıcı şartların altında yeterince cevap bulmadığını bildirdi.

Seçime gidilen dönemde; açlığa, yoksulluğa ve işsizliğe mahkum edilen milletin, içinde bulunduğu ağır buhranın ciddiyetini yeterince fark edemediğini savunan Bahçeli, uluslararası alanda atılan bütün yanlış adımların, bunalım ve çaresizlik olarak geri döndüğünü ileri sürdü. Devlet Bahçeli, ''TBMM aritmetiğinde, şimdilik başka bir hükümet seçeneğinin mümkün olmadığı düşünülürse, bize düşen görev, hükümete dışarıdan yol göstermek, öneri ve öngörülerde bulunarak, ülkemizin bu milli meseleyi zararsız atlatmasını sağlamak olacaktır'' diye konuştu.

MHP'nin, hiçbir siyasi kaygı taşımaksızın, yalnızca ülkenin yararına olacağına inandığı milli çözüm ve eleştirileri kamuoyu ve TBMM ile paylaşacağını belirten Bahçeli, ''Bu zor gününde milletimize olan bağlılığımız ve duyulan ihtiyaç, bu yapıcı ve katkı sağlayıcı desteğin verilmesini gerektirmektedir. Partimiz, her konuda olduğu gibi önerilerde bulunacak ve hükümetin bu uyarı ve önerilerden bir sonuç ve ders çıkartmasını umut edecektir'' ifadesini kullandı.

-''HÜKÜMET DERS ÇIKARMIYOR''-

Son zamanlarda yaşanan bazı gelişmelerin, hükümetin hala eski alışkanlıkları ile hareket ettiğini, bu zor ve sıkıntılı süreçten bir ders çıkarma niyetinin olmadığını ortaya koyduğunu iddia eden Bahçeli, ''Halk, sokak ve muhalefet partileri istiyor diye duygusal davranmayız'' mesajlarının Hükümette, bölücülük ve terör tehdidini bertaraf edecek kararlılığın ve istişare alışkanlığının bulunmadığını gösterdiğini kaydetti.

Bahçeli, şöyle devam etti: ''Son günlerde artan eylemler ve şehit cenazeleri ile oluşan süreçte yaşanan fikir kargaşasının ve hükümet üyelerinin çelişen beyanatlarının, Türkiye'nin elini zayıflatan önemli bir etken olarak önümüzdeki süreçte karşımıza çıkacağı anlatılmaktadır. TBMM'nin, Hükümete Sınır Ötesi Operasyon yetkisi veren tezkere kararından sonra yaşananlar, Hükümetin diplomasinin olgunlaşması bahanesiyle, süreci soğutma ve sulandırma çabasında olduğu kanaatini uyandırmaya başlamıştır. Bu açıdan Sayın Başbakan'ın, 'Süreci aklıselim ile sürdüreceğiz' sözlerinin tercümesi, ABD'yi ikna etmeden teröre son vermeyeceğinin bir itirafı olarak görülmelidir. İngiltere'nin IRA terörü ile mücadelesini model alarak, 'Eve Dönüş Yasasının hala yürürlükle olduğunu söyleyerek, teröriste silahı bırakma ve şehirde siyaset yapma çağrısı' hükümetin 'düz ovada siyaset' bayrağını devraldığının işareti olarak yorumlanmalıdır. Bu çağrıya dağdaki teröristin de uyması halinde, her seviyede teröristi kapsayacak bir af çağrısının da ısrarla ve tekraren gündeme gelmesi önümüzde belirginleşen önemli tehlikelerden biri olacaktır.''

-''HÜKÜMET YETERSİZ KALMAKTA''-

''Olayın ciddiyet kazanması ve tezkere kararının ardından birbirini tutmayan beyanatları, yalnızca muhataplarının kararsızlığına bağlamak doğru olmayacaktır'' diyen Bahçeli, ''Anlaşılan Hükümet, medyada yer alan hamaset beyanlarının aksine, Türkiye'nin kararlılığını anlatmakta yetersiz kalmakta, etkisiz tutumlarla dayatmaya açık bir izlenim uyandırmaktadır'' dedi.

Bahçeli, uluslararası camiadan aranılan desteğin, bir gün ''alındığı'', diğer gün ise ''alınmadığına'' yönelik tereddütlü açıklamaların kamuoyunun dikkatini çektiğinin altına çizerek, ''Anlaşılmaktadır ki iktidar uzunca bir süredir Arap ve İslam Dünyası, komşu ülkeler ve küresel güçler nazarında sürdürmeye çalıştığı diplomatik gayretlerine rağmen, sorunun ciddiyetini ve önemini muhataplarına yeterince izah edememiştir'' diye konuştu. -

''ABD, IRAK'IN KUZEYİNİ 'KÜRDİSTAN' OLARAK TANIMLIYOR''-

Hükümetin hatalarını gözden geçirmesini isteyen Bahçeli, AK Parti'nin ''Madem ki PKK terörünü önleyemiyoruz, en iyisi bu gerçeği kabul edip yeni çözümler arayalım'' yaklaşımını tercih ettiğini ve artan terör nedeniyle bugün yüzleştiği gerçekle karşı karşıya kaldığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın birkaç gün sonra ABD'ye ziyarette bulunacağını anımsatan Devlet Bahçeli, ABD ile beş yıl boyunca yapılan görüşmelerde gelinen noktada, ABD Dışişleri Bakanının Irak'ın Kuzeyini ''Kürdistan'' olarak tanımlayarak konunun adını koyduğunu anlattı.

Bahçeli şunları söyledi: ''Bu itibarla AKP ile ABD arasında yaşanan ilişkileri unutarak, Sayın Başbakanın, 'ABD bize rağmen bölgede projeler üretiyor' sözleri bir diplomatik iflasın itirafından başka bir anlam taşımamaktadır. Bu açıdan Sayın Başbakanın, birkaç gün sonra yapacağı ABD ziyaretinden sonuç alacağına dair emare görmesi halinde yararlı olacağı, aksi halde bundan önceki görüşmeler gibi hüsranla sonuçlanacağı açıktır. Türk Milleti, TBMM'de Hükümete operasyon yetkisini tezkere ile vermiştir. Başka coğrafyalarda aranacak bir yetkiye ihtiyaç yoktur. Milletimiz, hükümetin atacağı adımları beklemekte ve desteklemektedir. Bu gücü kullanmanın ve gereğini vakit geçirmeksizin yapmanın zamanı artık gelmiştir. Sayın Başbakan; ABD Dışişleri Bakanı buraya geliyor, gitme Amerika'ya, Bush da ayağına gelsin.''

Bölgede iklim koşullarının değiştiğini, kış şartlarında operasyon yapmanın zorlaşacağına, belki de erteleneceğine dikkati çeken Bahçeli, baharda daha büyük bir bela ile karşılaşmadan bu işin bitirilmesi ve sonuca ulaşılması gerektiğine işaret etti.

-''BARZANİ İSİMLİ ÇETE REİSİ...''-

Bahçeli, şöyle devam etti: ''Bugün terörü önlemek için karar vermiş Türkiye'nin öncelikli hedefi Irak'ın Kuzeyinde üslenmiş terör yuvaları ile bunlara yardım ve yataklık yapan ve PKK'yı perde gerisinden yöneten Barzani isimli çete reisidir. Konuşlanan bölge itibariyle ele alındığı zaman operasyonun gecikmesi, harekatın etkisini azaltacak, beklenen sonucun elde edilmesini önleyecektir. Hedefteki terörist unsurlar ve bölücü mihraklar bir askeri harekat yapılmadan önce bölgeyi terk edebilecek, rahatlıkla yerel halkın arasına karışıp operasyondan kurtulacaklardır. Muhtemel bir harekatta, hedefteki unsurların çetin arazi koşullarında örtü ve gizlenme imkanını kullanacakları dikkate alınırsa, ABD Savunma Bakanı'nın, 'Nokta vuruşu yapacaksanız operasyona göz yumarız' mesajı, aslında, 'Operasyon yapmayın' demenin başka türlü ifadesi olarak algılanmalıdır. Bundan cesaret alan, Irak hükümet sözcüsünün, 'Türkiye'nin girmeye niyeti yok' açıklaması ise maalesef Hükümetin caydırıcılığı konusunda herkese fikir vermektedir. Her şeye rağmen, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada yer alan ekonomik yaptırımlar gecikmiş olsa bile yerinde tedbirlerdir. Bugüne kadar niçin kullanılmadığı da anlaşılamamıştır.''

-''İMRALI CANİSİNE 'LİDERİMİZ' DİYORLAR''-

Ekonomik tedbirlerin daha uygulanmadan eleştirilmeye başlandığına işaret eden MHP Genel Başkanı Bahçeli, ABD Dışişleri Bakanlığının bu duruma sıcak bakmadığını vurguladığını, Irak temsilcisinin ise Kerkük-Yumurtalık petrol hattından sevk edilen petrolü kesmekle tehdit ettiğine işaret etti. Tehdit ve cüretlerin bununla da bitmediğini anlatan Bahçeli, ''Bölücülükten kapatılan bir partinin eski milletvekili olan ihanet temsilcisi, 'Kardeşimiz' dedikleri kanlı teröristlerden sonra, İmralı canisine de 'Liderimiz' diyerek kucak açmış ve haince zırvalarını tekrarlamıştır'' dedi.

Gelinen bu noktada, Hükümete bazı önerilerde bulunacaklarını kaydeden Devlet Bahçeli, şunları ifade etti: ''Sayın Başbakan'ın, ''Bugün benim evim yanıyorsa, yarın senin evin de yanacaktır' sözleri için geç kalınmıştır. Türkiye'nin elini zayıflatan bu tür beyanlardan sakınılmalıdır. Hükümet üyeleri milli meselelerde birbirini yalanlayacak tarzda konuşmamalıdır. Operasyon niyetini zaafa uğratacak ve eldeki tezkere kararını sulandıracak, isteksizlik uyandıran açıklamalardan kaçınılmalıdır. Bu aşamadan sonra, yalnızca maksada yönelik müzakere ve görüşmeler ile mutlaka sonuç alacak tekliflere açık olunmalı, süreci oyalayacak veya geriye götürecek taktik ziyaretler reddedilmelidir. Bir kriz masası oluşturulmalı, terörle ve bölücülükle ilgili bütün gelişmeler değerlendirilerek; öfkenin yatışması, gönüllerin huzur bulması ve halkımızın bilinçlendirilmesi için bilgilendirme maksatlı açıklamalar yapılmalıdır. Irak'ın Kuzeyindeki grupların reisleri kendilerine meşruiyet kazandırma ve muhatap bulma peşindedir. Özellikle diplomatik alan başta olmak üzere, Kuzey Irak'ın grupların sözcüsü veya temsilcisi sıfatını taşıyan şahıslar ile resmi düzeyde, Irak Devleti adına bile olsa ilişki kurulmamalı, muhatap alınmamalıdır. Bu kapsamda olmak üzere, İstanbul'da yapılacak olan 'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısına' katılacakları ileri sürülen Kuzey Iraklı sözde temsilcilerin ziyareti kabul görmemelidir. Tezkere kararı ile ortaya konulan kararlılık ve iradenin zayıflamasına yönelik hiçbir geri adım atılmamalı, güvenlik kuvvetlerinde ve kamuoyunda bu kararlılığı tereddüte düşürecek davranışlardan ve beyanatlardan ısrarla kaçınılmalıdır.''

-KIZILCAHAMAM TOPLANTISI-

Konuşmasında, Kızılcahamam'da 26-28 Ekimde yaptıkları istişare toplantılarına da değinen MHP Lideri Bahçeli, ''Bu çerçevede, ABD Temsilciler Meclisi gündeminde bulunan 1915 olaylarıyla ilgili iddialar, Kuzey Irak'tan kaynaklanan terör tehdidi ile sınır ötesi askeri harekat izni bağlamındaki gelişmeler ele alınmıştır'' diye konuştu.

'ALET OLMAYACAĞIZ'

Son dönemde tırmanan kanlı terör saldırılarının Türk milletinde yarattığı öfke ve tepkiler üzerinde de durulduğunu ifade eden Bahçeli, ''Milletimize ve teşkilat mensuplarımıza itidal ve sükunet tavsiye edilmiştir. Kanlı terörden beslenen etnik bölücülerin nihai amacı büyük bir aile olan Türk milletinin bin yıllık kardeşlik hukukunu yıkmak ve Türkiye'yi kanlı bir iç çatışma ortamına sürüklemektir'' dedi.

''Ortak tarihine ve ortak geleceğine sahip çıkmaya kararlı olan aziz milletimizin bu hain emellere geçit vermeyeceği toplantılarda önemle vurgulanmıştır'' diyen Bahçeli, MHP'nin şartlar ne kadar ağır, tahrikler ne kadar yoğun olursa olsun bu oyuna alet olmayacağını bildirdi.

MHP lideri Bahçeli, toplantıda ayrıca, TBMM Grup Başkan Vekilliklerine seçilmeleri nedeniyle Meclis İçtüzüğü gereği Başkanlık Divanı'ndaki görevleri boşalan iki üyeliğe Samsun Milletvekili Osman Çakır ile Antalya Milletvekili Tunca Toskay'ın seçildiğini, MYK'da boşalan dört asil üyeliğe ise yedek üyelerden Servet Avcı, Atilla Erbil, Mustafa Pekdoğan ve Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul'un getirildiğini söyledi.

 
haber 7



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,128 µs