En Sıcak Konular

Aleviler Alevilik'i tartıştı

30 Ekim 2007 10:22 tsi
"Cumhuriyetin temel değerleri tartışılmamalı. İbadethane tanımında ayrıma gidilmemeli. Tanım, grupların inançları doğrultusunda yapılmalı"

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın çağrısıyla anayasal eşitlik talebi için önceki gün bir araya gelen binlerce Alevinin katıldığı toplantının sonuç bildirgesi hazırlandı.
Alevi örgütleri, Anayasa Komisyonu'na iletilecek bildirgede, ibadethane tanımında ayrım istemediklerini ve tüm ibadethanelerin eşit muameleye tabi tutulması gerektiğini bildirdi.
Anayasa Komisyonu'na iletilecek bildirgede talepler şöyle sıralandı:


Atatürkçü laik cumhuriyetin temel değerleri hiçbir bahaneyle tartışmaya açılamaz ve bu gereklerin yerine getirilmesinden geri kalınamaz.
Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını, devletin inançlar ve inanç grupları karşısında tarafsız kalmasını ifade eden ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı olarak kabul edilen laiklik, devlet faaliyetlerinin icrasında hiçbir şekilde tartışmaya açılmayacaktır.


Pay eşit olmalı
Alevi İslam inancını benimseyenler de dahil olmak üzere tüm inanç gruplarının din ve vicdan özgürlükleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 9. maddesi ve AİHM'nin kararlarının özünü yansıtacak şekilde anayasa taslağında yer almalıdır.
Din ve vicdan özgürlüğünün özgürce ve yine AİHS'nin 9. maddesinde sayılan kısıtlamalar dışında, hiçbir kısıtlamaya tabi kılınmaksızın icra edilebilmesi amacıyla devlet bütçesinden bir pay ayrılması kararlaştırılacak ise bu payın tüm inanç gruplarına hakça ve adaletli bir biçimde paylaştırılmasının hüküm altın alınması gereklidir.
Dini ibadethane yerinin tanımında hiçbir surette ayrıma gidilmemesi, tanımın grupların gelenekleri ve inançları doğrultusunda yapılarak, tüm ibadethanelerin eşit muameleye tabi tutulması gereklidir.

'Kadro ayrımcılığı yasaklansın'

İbadethaneleri yönetecek ve din hizmetlerini yerine getirecek olan kimselere kadro tahsisinde her türlü ayrımcılığın yasaklanması, din hizmetlerini yürütecek kişilerin günün ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi ile donatılmaları için gerekli eğitim kurumlarının oluşturulması sağlanmalıdır.
Din ve Ahlak Bilgisi'nin okullarda ders olarak okutulması faydalı, ancak zaruri değildir. Bu itibarla Din ve Ahlak Bilgisi derslerinin okullarda seçmeli ders olarak yer alması daha yararlı olacaktır.
Din ve Ahlak Bilgisi dersleri inanç gruplarının onayını almış kitaplar aracılığıyla okutulmalıdır.

Milliyet

 

 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs