En Sıcak Konular

Peşmergeler PKK'nın tur rehberi gibi davranıyor

30 Ekim 2007 09:40 tsi
Peşmergeler PKK'nın tur rehberi gibi davranıyor Terör örgütü PKK saldırıları dolayısıyla Türkiye-Irak sınırında artan tansiyon üzerine bölgeye giden Batılı gazeteciler, Ankara'nın acil eylem talebine rağmen örgütün, Irak'ın kuzeyinde "rahatça" hareket etmeyi sürdürdüğünü bildiriyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, PKK ofislerinin kapatılacağı yönündeki açıklamasının ardından bile, örgüt mensuplarının, bölgede 'Irak yetkililerinin gözlerinin önünde' dolaştığı ve dokunulmazlığı bulunduğu belirtiliyor.

Bölgeye muhabir gönderen Batılı gazeteler kervanına eklenen Amerikan New York Times, örgüt kontrolündeki bölgeye yakın yerde konuşlu peşmergeler için "tur rehberi gibi davranıyorlar" ifadesini kullandı. Peşmergelerin, geçtğimiz hafta PKK kampını ziyaret eden 8 araçlı bir gazeteci grubuna el salladıklarını aktardı. Gazetenin muhabiri Sabrina Tavernise'nin Kuzey Irak izlenimleri, uluslararası çağrılara rağmen, Bağdat'ın PKK'ya karşı hiçbir tedbir almadığını ortaya koydu. PKK'lı teröristlerin bölgede rahatça dolaştığını, sözde bayraklarını dalgalandırdığını ifade eden Tavernise, kontrol noktalarındaki askerlerin gözü önünde pick-uplarla kamplara erzak taşındığını kaydetti.

Tavernise, PKK'ya bağlı olduğu belirtilen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin (KDÇP) bölgedeki ofislerinin hâlâ açık olduğunu ve toplantılar tertip ettiğini de belirtti.

Gazeteye konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin önde gelen üyelerinden Mala Bahtiyar da PKK'yı kısıtlamak için Bağdat'tan açık bir talimat gelmediğini söyledi. KDÇP liderlerinden Muhammed Goppy ise Iraklı Kürt liderlerin, 'örgütün bölgeyi terk etmesini istedikleri' yönündeki açıklamalarının, samimi olmadığı itirafında bulundu.

Tavernise, bölgede PKK'ya büyük bir sempati beslendiğini ifade ederek buna örnek olarak da örgüt mensuplarının, Raniya ve Süleymaniye'de doktorlar tarafından tedavi edilmesini gösterdi.

NY Times muhabirine göre PKK'nın bu dokunulmazlığının kökleri, dört yıl önce ABD'nin Irak işgali ile başlayan 'karmaşık ilişkiler ve ihtiraslar ağında' saklı.

Haberde, Irak'ta işler kötüleştikçe Washington'ın, Iraklı Kürt liderlere bağımlılığının arttığı ifade edilirken, Kürtlerin ise ABD'nin, 'PKK'ya karşı eyleme geç' çağrılarına kulak asmadığı kaydedildi.

Gazeteye göre bu durum, iki sebepten kaynaklanıyor: 1- Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, PKK'yı, Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanıyor, 2- Iraklı Kürtler, PKK'yı bölgede, Sünni Arap aşırı unsurlarına karşı bir koruma olarak görüyor.
 
zaman



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,899 µs