En Sıcak Konular

ABD Dışişleri: Türkiye ile siyasi gerginlik yok

30 Ekim 2007 09:11 tsi
ABD Dışişleri: Türkiye ile siyasi gerginlik yok 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türk veya Amerikan kamuoyundaki yaygın algılamanın aksine, çok iyi iki müttefik olan Türkiye ile ABD arasında siyasi düzeydeki ilişkilerde hiçbir gerginlik bulunmadığını söyledi.

McCormack, düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, sokaklara dökülen göstericiler ve basındaki bazı yazıları okuyunca, ilişkilerde gerginlik olduğu algılamasına kapılmanın mümkün olduğunu, ancak Türk ve Amerikalı yetkililer arasındaki temaslarda böyle bir gerginliğin varolmadığını söyledi.

McCormack, “her iki taraf da bu meseleye çözüm bulunması istekliliğinin farkında ve zaten bu yönde de çok enerji harcıyoruz” dedi. Sean McCormack, “gerginlik algılamasının”, Türkiye için çok hassas bir konu olan PKK terörüyle mücadeleden kaynaklandığını belirtti ve ABD'nin, Türkiye ve Irak ile birlikte çalışarak bu meseleye diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştığını söyledi.

İlk adımın, başka PKK saldırıları olmaması olduğunu belirten McCormack, ardından bu meseleye, PKK'nın tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik, daha geniş kapsamlı, kalıcı bir çözüm gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, İstanbul'daki Irak'ın komşuları konferansından önce, ikili görüşmeler için Ankara'ya gideceğini belirten McCormack, “Rice, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin iyi ve güçlü olduğunu vurgulayacak” dedi.

Rice'ın, PKK'yı ortadan kaldırmak için bir eylem planı getirip getirmeyeceği sorusu üzerine McCormack, “elbette fikirlerimizi masaya getireceğiz. Ancak temel olarak bu, Türkiye tarafından kabul edilebilir ve Iraklıların yapabileceği bir şey olmalı. Bizim kendi fikirlerimiz olacak. Rice özel olarak Türkiye veya Irak hükümetiyle konuşmak üzere bir şey getirecek mi bilmiyorum. Ancak bu mesele, bizim günlük olarak üzerinde çalıştığımız bir mesele” dedi.

McCormack, İstanbul'daki konferansın, sadece Irak hükümeti için değil Irak'ın komşuları için de endişe kaynağı olan konuların konuşulacağı bir ortam olacağına işaret etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, şu aşamada, Rice'ın, İranlı veya Suriyeli meslektaşlarıyla ikili görüşme gerçekleştirmesi yönünde bir plan bulunmadığını kaydetti.

PKK konusunda, Türkiye ile Irak hükümetini bir araya getirme çabalarına işaret eden McCormack, son birkaç günde bazı görüşmelerin yapıldığını, ancak çözüme ulaşılamadığını söyledi. McCormack, bu görüşmeler için “yapıcı diplomatik alışveriş” nitelemesini kullanırken, bundan sonra da diplomatik açı üzerinde çalışmayı sürdüreceklerine işaret etti.

İRAN İLE PKK İŞBİRLİĞİ

Türkiye'nin, PKK konusunda İran ile işbirliğine girmesine ABD'nin nasıl yaklaştığı yönündeki bir soru üzerine McCormack, “bu iki ülke komşu. İyi, dostça, şeffaf ve yapıcı ilişkileri olması umulur. Biz, İran'ın komşularını aksi yönde cesaretlendirmiyoruz. Bu ilişkiler çerçevesinde Türk hükümetinin, İran hükümetinin davranışlarıyla ilgili dünyanın bazı endişelerinin altını çizmesini umuyoruz. Ancak biz daima iyi, şeffaf, işbirliği içinde ilişkileri cesaretlendiriyoruz” diye konuştu.

hürriyet



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,534 µs