En Sıcak Konular

Bulgaristan'da yerel seçimler kesinleşti

29 Ekim 2007 22:26 tsi
Bulgaristan'da yerel seçimlerin dün yapılan ilk turunun kesin sonuçları açıklandı.

Seçmenlerin yarıdan fazlasının sandık başına gitmediği ilk turda katılım oranı yüzde 42.40 oldu.

İlk turda toplam 27 büyükşehir belediyesinden Sofya, Filibe, Kırcaali, Dobriç, Montana, Plevne, Smolyan ve Varna olmak üzere 8'inin belediye başkanları belirlendi. 19 Büyükşehir belediye başkanlığı için ise ikinci tura gidilecek.

Başkent Sofya'da ikinci kez aday olan GERB (Arma) Partisi'nin Genel Başkanı Boyko Borisov, ülkenin ikinci büyük kenti Filibe'de de yine GERB adayı Slavço Atanasov ilk turda belediye başkanı seçildiler.

GERB, ilk turda Montana ve Dobruca şehirlerinde de belediye başkanlığı seçimini kazandı.

İktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), ilk turda büyük şehirlerden sadece ikisinde başarılı oldu. Varna ve Smolyan kentlerinde BSP adayları ilk turda belediye başkanı seçildiler.

Yerel seçimlerin ilk turunda ülke genelinde toplam 264 belediyeden 102'sinde belediye başkanı seçildi. 162 belediye de ise başkanlık koltuğuna kimin oturacağı 4 Kasım Pazar günü yapılacak ikinci tur sonunda belli olacak.

-KIRCAALİ'DE BAYRAM HAVASI-

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özsgürlükler Hareketi (HÖH-DPS), yerel seçimlerin ilk turunda biri büyükşehir olmak üzere toplam 29 belediye başkanlığı kazandı.

HÖH adayları, ikinci turda da 21 belediye başkanlığı için rakipleriyle mücadele edecekler. HÖH'nin toplam belediye başkanlığı sayısının ikinci tur sonunda 40'ı geçeçeği tahmin ediliyor. HÖH'nin seçimler öncesi 38 belediye başkanlığı bulunuyordu.

Yerel seçimlerin ilk turunda HÖH'den Kırcaali'de belediye başkanlığına ikinci kez aday olan Hasan Aziz geçerli oyların yüzde 61'ini alarak daha ilk turda yeniden başkanlık koltuğuna oturmayı başardı. Kırcaali'de "tulum çıkaran" HÖH'lü adaylar, kente bağlı toplam 6 ilçede de açık arayla ilk turda belediye başkanı seçilmeyi başardılar.

Hasan Aziz'in ikinci kez belediye başkanı seçilmesi Kırcaali'de adeta bayram havası estirdi. Dün gece yarısından sonra havai fişek gösterisi düzenleyen HÖH taraftarları, bugün de mahalle aralarında davul zurna çalarak, Hasan Aziz'in yeniden belediye başkanlığı koltuğuna oturmasını kutladı.

HÖH, Yerel seçimlerin ilk turunda, ülkenin en büyük 3'üncü siyasi gücü olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Bulgaristan'da yerel seçimlerin ikinci turu, 4 Kasım 2007 tarihinde yapılacak. Kamuoyu araştırmaları ikinci turda da seçime katılım oranının yüzde 40'ın altında olacağını ortaya koyuyor.

samanyoluhaber



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,283 µs