En Sıcak Konular

''PKK Türkiye’nin iç sorunu''

29 Ekim 2007 21:31 tsi
''PKK Türkiye’nin iç sorunu''
Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, PKK meselesinin Türkiye'nin bir iç sorunu olduğunu, hiçbir şekilde bu konuyla bir ilgilerinin bulunmadığını savundu.

PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak'ta denetimleri altındaki yerlerde olmadığını söyleyen Kerküki, “Türkiye bunu sadece Kürdistan (Kuzey Irak) topraklarına girmek ve bölgedeki hızlı gelişmeyi engellemek amacıyla bahane olarak kullanıyor” iddiasında bulundu.
 
Kurdistan TV'nin haberine göre, Türkiye ile PKK arasındaki mücadelenin ve sorunun çok geçmiş bir tarihe, hatta Kuzey Irak'ta bölgesel Kürt yönetimi kurulmadan öncelere dayandığını anlatan Kerküki, sorunun ancak diyalogla çözüme kavuşabileceğini iddia etti.
 
Kemal Kerküki, Irak Anayasası'nın Kerkük kenti ile ilgili 140’ıncı maddesine de değinerek, Irak halkının yüzde 80'i tarafından kabul edilen bu anayasa maddesinin yerine getirilmesinin sadece bir etnik grubun çıkarına olmadığını, çünkü bu anayasa maddesinin yerine getirilmesiyle birlikte geçmişte insanlardan alınan hakların geri verileceğini dile getirdi.
 
Erbil sakinleri durumdan rahatsız
 
Irak'ın kuzeyindeki Erbil kenti sakinleri, terör örgütü PKK'nın ülkeyi terk etmesini istiyor. Erbil'de yaşayan Ahmed Salih, sorunun barış yoluyla çözüleceğine inandıklarını belirterek, "Bütün komşu ülkelerimize barış elini uzatıyoruz. Her şey barış yoluyla çözülmeli" dedi.
 
Celal Mustafa ise terör örgütü PKK'yı bölgede barındıranlara dikkat çekerek, "PKK bulunduğu bölgede hem bizden hem de Türkiye'den daha çok etkisi ve yetkisi olan birileri tarafından ve onların desteğiyle barınıyor" görüşünü savundu. Diler Kerim ise terör örgütü PKK'nın kendi topraklarını terk etmesini istediklerini belirterek, "Ya silah bıraksınlar ya da toprağımızı terketsinler" dedi.
 
Suriye ve İran çaba harcıyor
 
Suriye ve İran dışişleri bakanları Velid Muallim ve Manuçehr Mutteki, ülkelerinin, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelen terör saldırılarıyla ortaya çıkan krizin çözümü için işbirliği yapacağını bildirdi.
 
İki ülkenin dışişleri bakanları, Şam'da ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Velid Muallim, yaptığı açıklamada, "İran tarafının, Suriye'nin çabalarını tamamlayan çabalar ortaya koyduğunu, zira terör örgütü PKK'nın neden olduğu sorunun siyasi çözümüne şans vermek istediklerini" söyledi. Mutteki de, "Türkiye ile Irak arasındaki bu sorunun çözümüne yardım için Suriye ve İran taraflarının çaba harcadığını" ifade etti.

cnnturk



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs