En Sıcak Konular

DTP, yeni 'siyaset dili' isteyecek

29 Ekim 2007 18:33 tsi
DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi'nde Türkiye'nin üniter yapısına ters olan bölgesel ve yerel meclisler ile yönetilmesini öngören "demokratik özerklik" modelinin savunulması kararlaştırıldı.

Kongrede Anayasa'daki "Türk Ulusu" kavramının ırka dayalı vatandaşlığı tanımladığı öne sürülerek, yerine "Türkiye Ulusu" ibaresinin yer alması da istendi.

DTP'nin 8 Kasım'da Ankara'da yapacağı Olağan Kongre öncesi Kürtlerin değişik kesimlerini bir araya getirerek 50 ilden 500 delegenin katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirdiği Demokratik Toplum Kongresi, 3 günlük toplantının ardından sona erdi. 'Türkiye'nin siyasi ve idari yapısında reform' ve 'Yeni Anayasa' gündemleri başlığında, "Kürtler ne istiyor?" sorusuna yanıt bulmak ve buna ilişkin bir proje oluşturmak amacıyla yapılan kongrede önemli kararlar çıktı. Kongrede 'yeni anayasa' tartışmalarına ilişkin Kürtlerin talepleri de tartışıldı. PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın önerdiği "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bütün kültürlerin demokratik bir şekilde, varlığını ve kendini ifade etmesini kabul eder" ilkesinin mutlaka Anayasa'da yer alması gerektiği vurgulandı.

Yine 'demokratik özerklik' modeli tartışmaları kapsamında mevcut Anayasa'da vatandaşlığın ırka dayalı tanımlandığı öne sürülerek 'Türk ulusu' kavramından vazgeçilerek başta Kürtler olmak üzere Türkiye'de yaşayan tüm etnik yapıları kapsayan 'Türkiye Ulusu' ibaresinin yer alması istendi. Alt kimliklerin benimseneceği 'anayasal vatandaşlık' temelindeki üst kimliğin 'Türkiyelilik' olması gerektiği ifade edilirken, 'Devletin dili Türkçedir' ibaresi yerine 'Devletin resmi dili Türkçedir' ibaresinin yer alması ve diğer dillerin de başta eğitim olmak üzere, hayatın her alanında kullanımının önünün açılmasına ilişkin ifadenin anayasada yer alması da karar altında alındı.

Anayasa tartışmalarında Kürtlerin "Kürtsüz, demokrasisiz ve kadınsız Anayasa'yı kabul etmeyeceğiz" şeklinde bir yolu izleyeceği kararı da alındı.

Kongrede, yapılan konuşmalarda ise Kürt sorununun bu coğrafyanın asli unsurlarından olan Kürt halk gerçekliğinin ve bundan kaynaklı ulusal, toplumsal, kültürel, sosyal, siyasal, ekonomik ve en temel insan haklarının inkarı ve reddi sorunu olduğunu savunuldu. Yine kongrede bir çok konuşmacı düşünce ve önerilerini Kürtçe yaparken, DTP'nin siyaset dilinin artık 'Kürtçe' olması gerektiği öne sürüldü.

DTP'nin Ankara'da 8 Kasım'da yapacağı Olağan Kongresi'nde Eşbaşkan adaylarının Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna olduğu açıklandı.
 
zaman



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs