En Sıcak Konular

Kuzey Irak bumeranga dönüşebilir!

29 Ekim 2007 16:08 tsi
Kuzey Irak bumeranga dönüşebilir! Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine askeri müdahale ihtimali ABD yönetimini zor duruma düşürdü. Kürt sorununun ABD Başkanı George Bush için ''bumerang''a dönüşebileceği belirtiliyor.

Almanya'nın sesi radyosu Deutsche Welle'nin (DW) haberine göre, ABD Başkanı Bush'un, NATO müttefiki Türkiye'yi kırmadan “sınırlı" bir operasyonla yetinilmesini talep edeceği belirtiliyor.
 
DW'nin manşetine taşıdığı haberde yapılan bazı tespit ve sorular şöyle:
 
* Türkiye'nin PKK terörü nedeniyle Irak sınırına on binlerce asker yığması, müttefiki ve stratejik ortağı ABD'yi neden kaygılandırıyor?
* Türkiye'nin askeri müdahalede bulunmasının Irak'ın nispeten istikrarlı tek bölgesi sayılan kuzeyini de karıştırması durumunda petrol hesaplarının boşa çıkmasından mı çekiniyor?
* Amerikan süper gücünün bölgedeki terörist faaliyetler konusunda çifte standart uygulaması, tutarlı ve iyi düşünülmüş politikalar geliştiremediği izlenimini uyandırıyor.
 
Alman haber ajansının değerlendirmesinde de Kürt sorununun Başkan Bush için "bumerang"a dönüşebileceği belirtiliyor.
 
"Karar 5 Kasım sonrasında"

 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, PKK'lı teröristlere askeri müdahale yapılıp yapılmayacağına dair kararın 5 Kasım'da Başkan Bush ile yapacağı buluşma sonrasına ertelendiğini duyurması Beyaz Saray'a kısa süre için de olsa rahat nefes aldırdı.
 
Ortak çözüm arayışının ilk hamlesi hafta sonunda Ankara'yı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'dan gelecek.
 
Türk hükümeti bundan sonra atacağı adımlar için ABD'ye de sorumluluk yüklüyor. Bu da Washington'da rahatsızlık yaratıyor.
 
Beyaz Saray ikilemde
 
Washington Post gazetesi de Beyaz Saray'ın ikilemini manşetine taşıdı. Haberde, “Bush yönetimi, hiç bulunmak istemediği bir konuma düştü. Bir yanda Washington'a bağımlı bir devlet diğer yanda son derece önemli bir NATO müttefiki" denildi.
 
Yorum haberde, "Bush'un askeri operasyona "yeşil ışık" yakması, Irak'ın nispeten istikrarlı son bölgesini de sarsabilir, hatta anlaşmazlığın bütün bölgeye yayılmasına yol açabilir. Ayrıca Kürtler Irak'ta ABD'ye sempati besleyen tek halk grubu sayılıyor. Washington operasyona karşı çıkarsa, zaten iyi olmayan Türkiye ile arasındaki ilişkiler çok daha kötü duruma gelebilir. Türkler ABD'ye öfkeli" ifadesi kullanıldı.
 
" Ve sabır taştı..."

 
Gelişmelerin, Türkiye'yi Irak'a askeri müdahalenin eşiğine getirmesinde Washington'un kabahati olduğunu belirten Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Henry Barkey ise, “Kriz geliyorum diyordu, tek bir terör eylemi daha Türkiye'nin sabrını taşırmaya yetebilirdi, ama Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın beceriksizliği ve bilgisizliği yüzünden yönetim diplomatik adımlar atmakta geç kaldı" yorumunda bulundu.
 
Profesör Barkey, “En iyisi, Türkiye'yi sınırlı bir operasyonun yeterli olacağına ikna etmek" dedi ve “Böylece Türk kamuoyu biraz olsun yatıştırılabilir. Ama mevsim de Washington'un imdadına yetişebilir. Kışın gelmesiyle askeri operasyon ihtimali azalır ve Bush yönetimi kaçırdığı diplomatik fırsatları telafi etme şansını yakalayabilir" şeklinde konuştu.

CNNTurk



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,678 µs