En Sıcak Konular

Türkiye F-35 üretimine hazırlanıyor!

28 Ekim 2007 22:34 tsi
Türkiye F-35 üretimine hazırlanıyor! Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen F-16'lar, dünyanın en gelişmiş 3'üncü nesil savaş uçakları arasında gösteriliyor. İşte Türkiye'nin gurur yeni F-16'lar..

Savaş ortamında fizik kurallarını alt üst eden, ses hızının iki katı manevra kabiliyetine sahip olan bu uçaklardan, TAI tesislerinde toplam 278 adet uçak imal edildi.

Haber10'da yer alan habere göre Hava Kuvvetleri'nin mevcut ve gelecek dönemde ihtiyacının karşılanması ve uçak kayıpları nedeni ile oluşan ihtiyacın karşılanması için alınması planlanan 30 adet geliştirilmiş blok model 50 modeli F-16 uçak programı ile ilgili çalışmalar da sürüyor.

15 Ekim 2006 tarihinde ABD Kongresi'nde de onayları alınan program kapsamında alınacak 30 adet geliştirilmiş F-16'lar mevcut uçaklara göre üstünlüğü, gövde içi ilave yakıt tankı ile daha uzun menzil hassas vurucu güçte artış olacak.

Sözleşme gereği alınacak 30 adet uçağın son montaj ve teslimatı TUSAŞ tesislerinde, motorların üretimi ise TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş'nin (TEI)Eskişehir'deki tesislerinde gerçekleştirilecek.

İlk uçak 2011 yılı ortalarında envantere girecek, teslimatlar 2012 yılı sonunda tamamlanacak.

Türkiye görünmez uçaklara kilitlendi

Bu arada Türkiye, uzun vadeli savunma sanayi programı çerçevesinde tedarik etmeyi planladığı F-35 müşterek taarruz uçağı (JSF) üretimine sağlayacağı katkıyla, dünyanın en gelişmiş uçaklarından mevcut filosunu takviye etmeyi planlanıyor.

6 milyar dolarlık Türkiye katkısı ile gerçekleştirilecek programda, Türk savunma sanayi şirketlerinin de katılması öngörülüyor.

2009 yılında başlatılacak olan bu program çerçevesinde Türkiye'ye verilmesi planlanan uçakların da 2014 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın filosuna teslim edilmesi öngörülüyor.

ABD'nin önderliğinde yürütülen ve JSF müşterek avcı-bombardıman uçağı projesi programında Türkiye de yer alıyor. İngiltere, Kanada, Hollanda, İtalya, Danimarka, Norveç ve Avustralya da bu süper uçaklara katkı verecek ülkeler arasında bulunuyor.

2010 yılından sonra seri üretime geçmesi öngörülen F-35 uçaklarına Türkiye belirli sayıda sahip olacak. Planlanan sürede yeni uçakları filosuna katması halinde Türkiye'nin mevcut hava savunma gücü F-16 uçakları ile birlikte daha da güçlendirilecek.

F-35'lerin özelikleri

En ömenli özellik olan görünmezlik yanında, uçak 28 kilometre çapında bir küre alanını izleyebiliyor. Bu nedenle hedefini çok uzak mesafeden görebildiği gibi, füzelere karşı da korunabiliyor.

F-35 ayrıca, her yöne yerleştirilmiş kameralarına, lazer mesafe tespit cihazına ve gövde içine saklanmış silahlara da sahip bulunuyor. Bu uçaklar, 9 tonluk kapasitesi olan yakıt tankıyla da önceki savaş uçaklarından çok daha uzun sürede havada kalabilme özelliğine sahip.



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,012 µs