En Sıcak Konular

Dünya hızla yaşlanıyor!

28 Ekim 2007 20:05 tsi
Dünya hızla yaşlanıyor! Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, bugün 650 milyon olan dünya çapındaki 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusun, 2050 yılında 2 milyara ulaşması bekleniyor. Veriler, dünya nüfusunun hızla yaşlanmakta olduğunu gösteriyor..

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporundan derlenen bilgiye göre, uzun yaşam, sağlıklı olmanın işareti, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dünya nüfusunun yaşlanması, küresel sağlığın iyiye gittiğinin göstergesi olarak ifade ediliyor.

Dünyada en hızlı büyüyen yaş grubunun, 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusu olduğu belirtiliyor.

Dünyada bugün 650 milyon olan 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusunun, 2050’de 2 milyara ulaşacağı, bu nüfusun yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.

Yaşlı nüfusun artmasında, kentleşme de önemli rol oynuyor. Bugün dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşarken, 2030’da yüzde 60’tan fazlasının kentlerde yaşaması bekleniyor.

ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ
Yaşlı nüfus, modern toplumun bir başarısı olarak gösteriliyor, bu arada yaşlılara yönelik özel sağlık hizmetleri de gelişiyor.

Yaşlı insanların gereksinimlerini karşılamak için, sadece yaşlı insanların bakımıyla ilgilenecek sağlık çalışanlarının eğitilmesi, yaşa bağlı kronik hastalıkların önüne geçilmesi ve kontrol altına alınması, uzun dönemli güçlü sağlık politikalarının tasarlanması, yaş gruplarına göre servislerin geliştirilmesi gibi hazırlıkların yapılması gerekiyor.

YAŞAM BEKLENTİSİ
Japonya ve Fransa gibi ülkelerde 80 yıldan fazla olan yaşam beklentisi süresi, gelişmekte olan ülkelerde de uzuyor. Şili, Kosta Rika, Jamaika, Lübnan, Sri Lanka ve Tayland gibi ülkelerdeki bir çocuğun yaşam beklentisi, 70 yılı aşıyor.

Ülkeler arasında sağlık koşullarındaki eşitsizlik, yaşam beklentisinde de büyük farklılıklar yaratıyor. Örneğin Japonya’da yaşam beklentisi 82.2 yaş iken, birçok Afrika ülkesinde yaşam beklentisi 40 yaşın altında bulunuyor.

Bir ülkedeki sosyo ekonomik eşitsizlikler de yaşam beklentisinde önem arz ediyor. Örneğin ABD’de, üst sosyo-ekonomik gruptakilerin yaşam beklentisinin, alt sosyo-ekonomik gruplara göre 20 yıl daha fazla olduğu kaydediliyor.



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs