'Öfkemiz son noktaya geldi' | " /> 'Öfkemiz son noktaya geldi' | "/>

En Sıcak Konular

'Öfkemiz son noktaya geldi'

28 Ekim 2007 14:26 tsi
'Öfkemiz son noktaya geldi'
Orta Doğu turu çerçevesinde dün akşam gittiği Tahran'da Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. İki bakan yaptıkları görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Babacan, Türk parlamentosu ve hükümetinin terör örgütü PKK'nı

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk parlamentosu ve hükümetinin terör örgütü PKK'nın eylemleri konusunda öfkesinin son noktaya geldiğini söyledi. 
 
 
Orta Doğu turu çerçevesinde dün akşam geldiği Tahran'da Babacan, bugün ilk olarak İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. İki bakan baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, Mutteki ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldıklarını söyleyerek, iki ülkenin de Irak'ın komşusu olması sebebiyle bu ülkeyle ilgili sorunları da görüştüklerini kaydetti. "Biz Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü konusunu, bir ilke meselesi olarak görüyoruz" diyen Babacan, terörle mücadelenin de Türkiye'nin temel bir ilkesi olduğunu ve bu mücadelenin bütün dünyanın işbirliğiyle yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin terör örgütü PKK sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Babacan, "Bu örgüt bizi son derece rahatsız etmektedir. Türk parlamentosu ve hükümetinin öfkesi son noktaya gelmiştir" dedi. Babacan, terörle mücadele konusunda çeşitli siyasi ve askeri enstrümanlar bulunduğunu belirterek, bütün enstrümanların masada olduğunu söyledi.

Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığının tam olduğunu vurgulayan Babacan, İran tarafına bu konuda Türkiye'ye verdiği destek için teşekkür etti. Babacan, "Sayın bakanın toplantıda bize verdiği destek sözünden memnuniyet duyuyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de terör örgütünün faaliyetlerini kınayarak, Türk milleti ve terör kurbanlarının ailelerinin acısını paylaştıklarını ifade etti. Mutteki, "Adı Pejak ya da PKK, ne olursa olsun fark etmez, terör örgütü terör örgütüdür" diyerek, PKK eylemlerinin derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

***

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, uluslararası dayanışma, birlik ve beraberliğin terörle mücadelenin tek yolu olduğunu belirterek, "Bütün dostlarımızdan beklentimiz, bu mücadelede bize destek vermeleridir" dedi.

Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Mutteki ile olumlu ve verimli değerlendirmeler yaptıklarını söyledi. Türkiye ile İran'ın ortak dini ve kültürel miraslarından güç alan sağlam bir dostluğa sahip iki ülke olduğunu belirten Babacan, toplantıda ikili ve bölgesel ilişkileri görüştüklerini, mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi ve geliştirilmesinde hemfikir olduklarını vurguladı.

Bölgedeki güncel ciddi krizleri de değerlendirdiklerini ifade eden Babacan, şunları söyledi:

"Türkiye, Irak'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ilke meselesi olarak görüyor. Irak'taki bir parçalanmanın felaketler getireceğini düşünüyoruz. Terörle mücadele bizim için bir ilke meselesidir. Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir PKK terör örgütü var. PKK, binlerce vatandaşın ölümüne yol açan, Irak'ın kuzeyinde yerleşen, oradaki eğitim alanlarında eğitim alan ya da oradaki eğitim alanlarından Türkiye içine sızan, Türkiye'de eylemler yapan bir örgüt. Bu örgüt bizi son derece rahatsız etmekte, büyük zararlar vermektedir. Bu Türk halkının, Türk parlamentosunun ve Türk hükümetinin öfkesini gerçekten son noktaya getirmiştir.

Bu konuda bugüne kadar pek çok metot denendi. Irak'la, ABD ile defalarca farklı çözümler üretilmesine çalışıldı. Ancak bugüne kadar somut bir sonuç alınamadı. Sorun azalmadı, çoğaldı. Türkiye'nin PKK ile mücadelede pek çok enstrümanı var. Bunlar siyasi diyalog, diplomasi, ekonomi ve askeri enstrümanlardır. Bu enstrümanların hepsi şu an masadadır."

Türkiye için Irak'ın toprak bütünlüğü ve terörle mücadelenin ilke meselesi olduğunu yineleyen Babacan, "Bu ikisi birbiriyle çelişen ilkeler değil. Hedefimiz teröristler ve terör örgütüdür. Hedefimiz Irak, Irak halkı, Irak toprakları ve doğal kaynakları değil" diye konuştu.

Babacan, Mutteki ile görüşmesinde, İran tarafının PKK ile mücadele konusunda kendilerine destek sözü verdiği belirterek, bundan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Ali babacan, ABD'nin PKK terör örgütüne yardım edip etmediği yönündeki bir soru üzerine de, şunları söyledi:

"ABD, global terör eylemlerinin hedefi olmuş bir ülkedir. Terörün ve teröristin hedefi olmak nasıl bir şeydir bunu en iyi anlayacak birkaç ülke varsa bunlardan biri ABD'dir. ABD'nin dünyadaki herhangi bir terör örgütüne destek verebileceğini düşünmek bile istemiyorum, böyle bir şeye ihtimal vermiyorum."

Babacan, ayrıca "Türkiye'nin hedefi terörle mücadelede ne gerekiyorsa yapmaktır. Türkiye elindeki bütün enstrümanları belli bir strateji içinde zamanı gelince kullanmaktan çekinmeyecektir. Uluslararası dayanışma, birlik ve beraberlik terörle mücadelenin tek yoludur. Bütün dostlarımızdan beklentimiz, bu mücadelede bize yardımcı olmaları ve destek vermeleridir" diye konuştu.

-İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTEKİ-

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de, PKK terör örgütünün Türkiye'ye karşı eylemlerini kınadıklarını belirterek, terörle mücadelede ikili ve bölgesel işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Mutteki, "Irak'ın kuzeyindeki terör faaliyetleri, işgalcilerin Irak'ta bulunmasıyla yeni bir hal almış ve artmıştır. Bizim açımızdan bu tür eylemleri, dış destek olmadan gerçekleşemez" dedi.

İsrail ve ABD'nin bölgedeki terör faaliyetlerine ilişkin çabaları olduğunu iddia eden Mutteki, ABD'nin bu konuda ciddi bir tutum almasını istedi.

Terör eylemlerinin durdurulması için bölgesel işbirliğinin gerekli olduğuna işaret eden Mutteki, "Biz ortak işbirliği ve değerlendirmelerle terör mantıklı bu küçük grupları yenebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Babacan, Tahran temasları çerçevesinde bugün İran Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil ile de görüşecek.
 
zaman



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs